29 Mart 2020 Pazar

Bankalar toplumsal dayanışmanın içinde yer almıyorlar

Corona ile savaşta #evdekal çağrısına uyan tüketicilerin bankalarla sorunu devam ediyor.

Bankalar ödeme ötelemesinde ayak sürüyor ve fahiş faizler talep ediyorlar.

Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz yaşanan sorunu Ulusal Kanal’a anlatıyor. 

26.03.2020, Ulusal Kanal, Can Karadut ile Günaydın Türkiye




Tüketici Birliği Federasyonu: Tüm kredi ve kredi kartı ödemelerini faizsiz öteleyin

Federasyon, bankalardan "kredi ve kredi kartı ödemelerini faizsiz öteleme" talep etti.

Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle çeşitli tedbirler alan bankalara, "Hangi nitelikte olursa olsun tüm kredi ve kredi kartı ödemelerini faizsiz öteleyin" çağrısında bulundu.

Deniz, yaptığı yazılı açıklamada, yaşanan pandemi nedeniyle, federasyon olarak, "ödemeleri öteleme" açıklaması yapan bankaların uygulamaları üzerinde yaptıkları araştırma sonuncunda bazı tespitlere ulaştıklarını belirtti.

Ülkede milyonlarca tüketicinin bankalara, kredi kartı, taşıt, konut ve bireysel kredi ödemesi bulunduğunu hatırlatan Deniz, şöyle devam etti:

Cumhurbaşkanı tarafından açıklanan ekonomik istikrar kalkanı paketi ve ekonomi yönetiminin bankalara ilişkin beklenti ve tavsiyelerine karşın borç ötelemesi yapacağını duyuran bankaların, öteleme işlemine faiz uygulamasının, tüketici açısından hiçbir yararı bulunmamaktadır.

Deniz, bu dönemde toplumsal dayanışmanın gereğinin tüm sektörlerce yerine getirilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Hangi nitelikte olursa olsun tüm kredi ve kredi kartı ödemelerini faizsiz öteleyin. Yapılması gereken budur" ifadesini kullandı.

25.03.2020, Independent Türkçe,

Kişisel OHAL ilanı dalga dalga yayılıyor…

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, #corona ile savaşta herkesin kişisel OHAL’ini ilan ederek, #evdekal çağrısı yaptı.

Geleceğimizi tehdit eden bu hastalıkla mücadeleden en az kayıpla çıkabilmek için hepimiz bu çağrıya uyuyoruz. Ancak evde kalarak ödemeleri nasıl yapacağız?

Tüketici Birliği Federasyonu 14 Mart 2020’de bir kampanya başlattı; #hayatdevametsindiye

Ne diyorduk?
#hayatdevametsindiye banka, elektrik, su, doğalgaz, iletişim ve kira ödemeleri faizsiz üç ay ötelensin.

Alınan kimi ekonomik önlemlere karşın özellikle bankalar cephesinde tüketiciyi ayakta tutacak hiçbir gelişme yaşanmıyor. Krediler, kredi kartları ve faturaların ödeme günleri geldi, çattı.

Yaşanan bu olumsuzluk üzerine Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın çağrısına uydu ve kişisel OHAL’ini ilân ederek; banka, elektrik, su, doğalgaz, iletişim ve kira ödemelerini faizsiz 3 ay ötelediğini kamuoyuna duyurdu.

Deniz’in bu duyurusunun ardından ülkemizin dört bir yanından, yurttaşlar benzeri videolara çekerek kişisel OHAL ilân ettiklerini sosyal medyada paylaşmaya başladılar. Bu paylaşımları youtube’da Tüketici TV. kanalında topladık.


Tüketici Birliği Federasyonu, özellikle bankaların bu dönemde dahi para kazanmaya yönelik tutumlarının önüne geçmek, #evdekal çağrısına uyan yurttaşların ayakta kalmaları ve ekonomik sürdürülebilirliğini sağlayacak önlemlerin gecikmeden alınması için alınması için konuyu gündemde tutmaya devam ediyor.

Siz de, #hayatdevametsindiye #evdekal çağrısına uyup #kisiselOHALilanı yapabilirsiniz.
Bunun için şu metni;

Ad soyad, yaşadığımız yer 
Yaşadığımız corona virüs salgını nedeniyle yetkililerimizin talimatı doğrultusunda evden dışarı çıkmıyorum. 
Yine Sağlık Bakanımız Fahrettin Koca’nın önerisiyle kişisel olağanüstü halimi ilan ediyorum. 
Evden dışarı çıkmayacağım, işe gitmeyeceğim, para kazanmayacağım. 
Bu nedenle bankalara olan borçlarımı, kiramı ve fatura ödemelerimi faizsiz 3 ay ertelediğimi kamuoyuna saygılarımla duyururum.

cep telefonunuzun kamerasını kullanarak videoya çekebilir, videonuzu sosyal medyanızda;
twitter’da @tuketicigundemi
facebook’ta @tuketicifederasyonu etiketiyle paylaşabilir veya eposta ile info@tuketici.org.tr adresine gönderebilirsiniz.

#hayatdevametsin diye bu çağrımıza desteklerinizi bekliyoruz.

Biz bu savaşı kazanacağız, çünkü biz Türkiye’yiz…

29.03.2020, Tüketici Birliği Federasyonu

Bütün bankalar kredi ve kart ödemelerini ertelesin

Günlerdir yapılan çağrılar sonuç verdi. Kamu bankaları kredi geri ödemeleri için yeni önlemler almaya başladı. Ziraat Bankası, virüs salgınına ilişkin önlemler çerçevesinde 31 Mart'ta ödenmesi gereken kredi ödemelerini erteledi.

Ziraat Bankası'ndan yapılan duyuruda ötelemenin hem bireysel hem kurumsal müşterileri kapsadığı görüldü.

İSTİHDAM AZALTMAYIN!
Banka, maaş ödemelerini banka üzerinden yapan firmalara istihdamlarını azaltmamaları kaydıyla, önümüzdeki üç aylık personel maaş gideri kadar ilave limit imkanı verilmesini kararlaştırdı. Banka çek ödemeleri için de ilave kredi limiti tahsis edeceğini duyurdu. Ziraat Bankası ile birlikte Vakıfbank ve Halkbank da harekete geçti. İki kamu bankası da benzer kararlar alarak ödeme zincirinin kırılmaması için ilk adımı atmış oldular. Esnafın talep etmesi halinde nisan, mayıs ve hazirandaki ödemelerini faizsiz üç ay erteleyeceğini bildiren Halkbank, "Müşteriler, altı aya kadar ödemesiz dönemle kredilerini uygun vadeli yapılandırabilecek. Ödemesiz dönem, turizm gibi dönemsel faaliyeti olan sektörlerde 12 aya kadar uzatılabilecek" açıklaması yaptı.

VakıfBank'ın dokuz madedelik açıklamasında, "Bireysel kredi ihtiyacı olan vatandaşların kredi talepleri, VakıfBank Mobil, internet bankacılığı ve Sky Limitler üzerinden sağlanarak salgın riskine maruz bırakılmayacak. Bireysel kredi müşterilerinin taksit, kredi kartı ödemeleri üç aya kadar ötelenebilecek" imkanı yer aldı.

İLK ADIM İŞ BANKASI'NDAN
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, kamu bankalarının devreye aldığı müşteri destek paketi uygulamalarına özel bankaların da eşlik edeceğine inandığını ifade etti. Kamu bankalarının elini taşın altına koymasının hemen ardından ilk adım Türkiye İş Bankası'ndan geldi. Ülkemizin en büyük özel bankalarından olan İş Bankası'ndan yapılan açıklamada, "Müşterilerin 30 Nisan’a kadar anapara, faiz, taksit ödemelerinin 30 Haziran’a kadar ötelenmesine imkan verilecek" denildi. Vakıf Katılım ve Akbank da kredileri öteleme kararı aldı. Öte yandan birçok diğer özel bankanın da benzer adımlar atmak için hazırlık yaptığı bildirildi. Ayrıca birçok banka müşterilerinin ATM'lerden çekebilecekleri limitleri artırarak, güvenlik nedeniyle şube mesai saatlerini 12.00-17.00 ile sınırlandırdı.

ESNAF VE TÜKETİCİDEN ÇAĞRI
Kamu bankalarının devreye girmesinin ardından esnaftan çağrı geldi. Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, özel bankaların da devletin üç bankasını örnek alarak kredi alacaklarını ertelemesini istedi. Bir kriz yaşandığını ifade eden Tüketici Hakları Derneği Başkanı Genel Başkanı Turhan Çakar da Aydınlık'a yaptığı değerlendirmede, özel bankaların da kamu bankaları gibi kredi ödemelerini ertelemesinin bir zorunluluk haline geldiğini söyledi.

'FATURALAR DA ERTELENMELİ'
Aydınlık'a konuşan Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Genel Başkanı Av. Mehmet Bülent Deniz, TBF olarak "#hayatdevametsindiye" bir kampanya başlattıklarını anımsattı. Deniz, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın “herkes kişisel OHAL ilan etsin” çağrısına uyarak, banka, elektrik, su, doğalgaz, iletişim faturalarını ödemeyeceğini belirterek, kişisel OHAL’ini ilan ettiğini duyurdu. "Bu duyurunun sosyal medyada yayılması üzerine yurdun değişik illerinden vatandaşlar da videolar paylaşarak üç ay boyunca ödeme yapmayacağını dile getirdiler" diyen TBF Başkanı Deniz, şunları söyledi: "Ziraat, Halk ve Vakıfbank’ın uygulamaya koyduğu ödemelerin ertelenmesi ve diğer kolaylıklar sağlanması yönündeki karar, vatandaşın talebinin karşılık bulmaya başladığını göstermektedir. Ancak Türkiye Bankalar Birliği’nin aldığı tavsiye kararı doğrultusunda, özel bankaların da her türlü kredi, kredi kartı ödemelerini faizsiz üç ay ötelemesi gereklidir. Öte yandan şu anda yaşam için zorunlu olan elektrik, su, doğalgaz ve iletişim faturalarının ödemeleri de aynı şekilde faizsiz üç ay ötelenmeli, bu kalemlerden alınan vergiler geçici süreyle yüzde 1’e düşürülmelidir. Yine gıda, temizlik, hijyen ve medikal ürünlerden alınan vergilerin de aynı şekilde yüzde 1’e düşürülmesi gereklidir."

24.03.2020, Aydınlık

Uyuşmazlıklarda önce "Ara buluculuk" teklifine tüketici temsilcisinden tepki: Hak arama cesaretini kıracak

TBMM’ye sunulan tüketici uyuşmazlıklarında önce ara bulucuya gitme koşulu getiren teklife tüketici temsilcileri tepki gösterdi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) verilen Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi ile tüketici uyuşmazlıklarında, “ara buluculuk” dava koşulu haline getirilmek isteniyor.

Teklif yasalaşırsa haksızlığa uğradığını iddia eden tüketici, mahkemeden önce ara bulucuya gitmek zorunda kalacak.

Tüketici temsilcileri tepkili
Bu öneri tüketici temsilcilerinin de tepkisini çekmiş durumda.

Independent Türkçe’ye konuşan Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Avukat Bülent Bülent Deniz, teklifin tüketici haklarına ilişkin hak arama yollarının niteliğine aykırı olduğu görüşünde olduklarını söyleyerek şu iddiada bulundu:

“Koronavirüs nedeniyle Meclis’teki görüşmeleri takip edemiyoruz”
Bütün tüketici örgütleri bu konuda bir yıldır bu düzenlemenin olmaması için tutum ortaya koyuyoruz. Hatta konuyla ilgili akademisyenler ve uzmanlar da tüketici davalarının diğer davalara benzemediği, zorunlu ara buluculuğun tüketicinin hakkını arama isteğini körelteceği görüşünde. Bu tasarı Meclis’te görüşülürken normalde tüketici örgütleri olarak komisyon görüşmelerinde oluruz ama korona nedeniyle Meclis’e girmek de yasak.

“Yapılan güçlü ile güçsüzü masaya oturtup anlaşın demek”
Deniz, ara buluculuk uygulamasına şundan dolayı karşı çıktıklarını söyledi:
Tüm hukuk sistemlerinde tüketici korunmaya muhtaçtır ve firmaya karşı zayıftır. Desteklenir hak arama süreçlerinde. Bu yapılan güçlü ile güçsüzü bir masaya oturtarak anlaşın demek. Diğer ara buluculuk uygulamasında da biliyoruz ki (örneğin işçi/işveren) güçsüz taraf alması gerekenin daha azıyla masadan kalkıyor. Tketici davalarında 1995 den beri uygulanan ve başarılı sonuçlar veren bir düzenleme var. Bu kaldırılmak isteniyor. Tüketici uyuşmazlıklarında ara buluculuk hak aramayı yolunu kolaylaştıran değil uzatıcı olur.

“Tüketicinin hak arama yolundaki kazanımlarını kaldırmaktadır”
Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Tüketici Güvenliği Derneği (TGDER) Genel Başkan Vekili Turhan Dik ise “yapılmak istenen düzenleme anayasaya aykırıdır” iddiasında bulunarak şöyle konuştu:

Verilen yasa teklifi ile güçsüz konumda olan tüketici, güçlü firmalarla ara bulucu önünde pazarlık masasına oturtulmak istenmektedir. Bu durum tüm ülkelerin ve ülkemizin tüketici hukukunda benimsenen, tüketici lehine pozitif destek uygulamasından geri adım anlamına gelmektedir. Tüketicinin hak arama yolundaki kazanımları ortadan kaldırılmaktadır. Tüketicinin hak arama sürecindeki cesaretini kıran bu yasa değişikliği teklifinden vazgeçilmelidir.

25.03.2020, Ali Kemal Erdem, Independent Türkçe

İşte Kanun Maddesi: Elektrik ve doğal gaz faturaları faizsiz ertelenebilir…

Koronavirüsle mücadele kapsamında, binlerce insan ya işsiz kaldı ya da işine ara vermek zorunda. Ancak, bu insanlar için elektrik ve doğal gaz faturaları ödemek yük olmaya başladı. Çünkü, düzenli gelirleri kesildi ya da azaldı.

MÜCBİR SEBEP: İŞTE KANUN MADDESİ
Mücbir Sebep durumlarında elektrik ve doğal gaz faturaları ertelenebiliyor. İşte o kanun ve kanun maddesi…
BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN (Kanun No. 7226, Kabul Tarihi: 25/3/2020)









DENİZ: FAİZSİZ ERTELENEBİLİR
Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Başkanı Avukat Bülent Deniz konuya açıklık getirdi: ‘Tüketici Birliği Federasyonu'nun kampanyası sonuç vermeye devam ediyor. Bu kanun ile tüketicinin elektrik ve doğal gaz gibi yaşamsal harcama kalemlerinin ödenmesi faizsiz ertelenmektedir. Aynı uygulamanın su ve iletişim faturalarında da olması gerekiyor. Bu konudaki talebimiz ısrarla devam etmektedir’

26.03.2020, Tüketici TV.

“Tüketicinin Kalkanı Yok”

Corona virüs ile savaşta bankaların uygulamalarını değerlendiren Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz; “bankalar da bizimle aynı gemide olduklarını unutmamalıdırlar” dedi. 

Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz konuyla ilgili şu açıklamayı yapmıştır:

Yaşanan pandemi nedeniyle Tüketici Birliği Federasyonu tarafından “ödemeleri öteleme” açıklaması yapan bankaların uygulamaları üzerinde yapılan çalışmada şu tespitlere ulaşılmıştır:

1-Bazı bankalar tarafından hangi nitelikte olursa olsun, kredi kartı veya kredi ödemelerinin ötelenmesinde, faiz uygulanacağı, yeni ödeme tablosunun oluşturulacağı yanıtı verilmektedir.

2-Diğer bir kısım bankalar tarafından ödeme öteleme konusunda hazırlıkların sürdürüldüğü ve şu an için yapılacak bir işlem olmadığı belirtilmektedir.

3-Pandemi nedeniyle fiziki bankacılık uygulamasında kısıtlamaya gidilmesi, mesai saatlerinin ve şubeye girişlerin azaltılması uygulamasına karşın, bazı bankalarca ödemeyi öteleme işlemi için tüketicilerin şubeye gelmeleri istenmektedir.

Bilindiği gibi pandemi ile savaşta, alınması zorunlu önlemler nedeniyle işyerleri tatil edilmekte, işten çıkarma haberleri gelmekte, kimi temel ihtiyaç kalemlerinin fiyatlarında da beklenmedik yükselişler yaşanmaktadır. Bu durum bireylerin ekonomik devamlılığını tehdit eder duruma gelmiştir. Dünyanın yaşadığı olağanüstü durum nedeniyle birçok ülke yönetimi, toplumun ekonomik devamlılığını sağlamak için fonlarını harekete geçirerek, tüketicinin ayakta kalmasını sağlamaya çalışmaktadır.

Ülkemizde milyonlarca tüketicinin bankalara; kredi kartı, taşıt, konut ve bireysel kredi ödemesi bulunmaktadır. Hane halkı borçluluğu da, diğer ülkelere göre daha yüksektir.

Cumhurbaşkanı tarafından açıklanan ekonomik istikrar kalkanı paketi ve ekonomi yönetiminin bankalara ilişkin beklenti ve tavsiyelerine karşın borç ötelemesi yapacağını duyuran bankaların, öteleme işlemine faiz uygulamasının tüketici açısından hiçbir yararı bulunmamaktadır.

Bankacılık sektörü yüksek orandaki kârlılıklarına karşın, toplumsal dayanışmanın en gerekli olduğu zamanda, kârlarının bir kısmından vazgeçmeyerek, faiz almak suretiyle ödemeleri kaydırmakla yetinmektedir. Aynı gemide olmak bu değildir.

“Ödeme öteleme” uygulaması yapacağını açıklayan ve faiz yürüten bankalar ile henüz ödeme ötelemesi yapmayı tercih etmemiş bankalara sesleniyoruz;
“İçinde bulunduğumuz olağanüstü koşullar nedeniyle toplumsal dayanışma içinde olmanız gereken yeri alın, hangi nitelikte olursa olsun tüm kredi ve kredi kartı ödemelerini faizsiz öteleyin. Yapılması gereken budur, siz de biliyorsunuz ki; tüketici iflas ederse, para satacak kimse bulamazsınız.”

Mehmet Bülent Deniz
Genel Başkan

25.03.2020, Tüketici Birliği Federasyonu

Verilemeyecekleri tartışmak yerine, verilebilecekleri konuşmalıyız!

Tüketici TV. (Analiz Haber) - Evet Tüketiciler, verilemeyecekleri tartışmak yerine, verilebilecekleri konuşmalıyız…

MADDİ – MANEVİ ÖNLEMLER
Malum Koronavirüs (COVID19) bütün dünyayı vurdu. Son olarak da Türkiye’yi vurdu. Kamu-özel kurumlar, virüsün yayılması için yoğun mücadele ediyor. Vatandaşlarda, kendilerine göre çözümler – önlemler alıyor ve uyguluyor. Tabi burada en önemli sonucu, Devlet Yönetiminin aldığı ve uyguladığı yöntemler alır. Bunlarda maddi – manevi önlemler olarak sıralayabilir. Bütün dünyada da devletler bunu yapar – yapıyor.

ABD ŞU KADAR VERİYOR
Son dönemin modası ya da en çok konuşulanı; ABD vatandaşlarına milyonlarca – hatta trilyon dolarlarca maddi – ekonomik paket açıklıyor (Avrupa Birliği ülkeleri de benzer paketler açıklıyor). Tabi rakam gerçekten çok büyük. Her akşam TV’lerde özellikle işleniyor. Tabi, bunu duyan vatandaşında Koronavirüs belası üzerine birde morali bozuluyor, bizde niye yok diye. Ama, bu rakamlar TV’lerde açıklanırken Türkiye, nüfusu ile ABD nüfüsü, Türkiye ile – ABD’nin ekonomik yapısı – gücü pek anlatılmıyor. Buda, ister istemez, moralleri daha da bozuyor. Sonuçta insanlar, verilemeyecekleri duyarak daha da moralleri bozuluyor.

OYSA: VERİLEBİLECEKLER VAR – ONLARI KONUŞMALIYIZ

Evet, Türkiye olarak verilebilecekleri konuşmalıyız. Bu konuda Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) tüketiciler adına çok önemli çözüm önerileri sunuyor. Bunlardan bazıları da kabul görmeye başladı, kredi borçlarının ertelenmesi gibi. Yine TBF’nin sunduğu, elektrik – doğal gaz faturalarının 3 ay ertelenmesi var. Henüz çözüm olmadı (Bunun için Kanunda çıkarıldı). Yani, Türkiye’de milyonlarca insan ya işsiz kaldı, ya işine ara verdi ya da ücretsiz izin vb nedenlerle mağdur – zor durumda. TBF ve diğer sivil toplum kuruluşlarının (Tüketici, esnaf, sanayici vb) çözüm önerileri masaya konarak bu zor dönemde uygulanabilir çözümler ortaya konabilir ve bunları konuşmalıyız.

BUNLAR YAPILABİLİR
Tekrarda fayda var; milyonlarca insanın kredi kartı borçları var (Ve tabi kredi bireysel – ticari). Bunlar 3 ay ertelenebilir (Bankalar açıklama yaptı ama, ek maliyetli olacak gibi). Ama, Tüketiciye ilave faiz vb hiçbir ek maliyet getirilmeden. Elektrik, doğal gaz faturaları 3 ay ertelenebilir (Enerji Bakanlığı bütçesinden karşılanacak, kanun). Ve bütçe imkanları dahilinde, vatandaşlara diğer ülkelerde yapıldığı gibi belli miktar nakit yardımlar yapılır. Ve vatandaşların maddi yükleri üzerinden alınmış olur. Hastalıkların iyileşmesinde ruh sağlığının önemini tıpçılar anlatıyor.

Sonuç olarak ve lütfen; verilemeyecekleri tartışmak yerine verilebilecekleri konuşarak çözüm ortaya koymalıyız. Ve de, vakit geç olmadan.

27.03.2020, Tüketici TV.

Kredi kartı borçları ve kredi borçları ertelensin çağrısı!

Tüketici Birliği Federasyonu Başkanı Deniz, bankalara, “Hangi nitelikte olursa olsun kredi ve kredi kartı ödemelerini faizsiz öteleyin” çağrısı yaptı.

Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, koronavirüs ile savaşta bankaların uygulamalarını değerlendirdi. Deniz, bazı bankaların kredi kartı veya kredi ödemelerinin ötelenmesinde, faiz uygulanacağı yanıtı verildiğinin belirlendiğine dikkat çekti. Deniz, “Milyonlarca tüketicinin bankalara; kredi kartı, taşıt, konut ve bireysel kredi ödemesi bulunuyor. Borç ötelemesi yapacağını duyuran bankaların, öteleme işlemine faiz uygulamasının tüketici açısından hiçbir yararı bulunmuyor.

TÜKETİCİ İFLAS ETMEMELİ
Bankacılık sektörü kârlarının bir kısmından vazgeçmeyerek, faiz almak suretiyle ödemeleri kaydırmakla yetiniyor. Aynı gemide olmak bu değildir. Olağanüstü koşullar nedeniyle hangi nitelikte olursa olsun tüm kredi ve kredi kartı ödemelerini faizsiz öteleyin. Tüketici iflas ederse, para satacak kimse bulamazsınız” diye konuştu.

27.03.2020, Sözcü

"Kredi ve kredi kartı ödemelerini faizsiz öteleme" talebi

Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, "Hangi nitelikte olursa olsun tüm kredi ve kredi kartı ödemelerini faizsiz öteleyin. Yapılması gereken budur" ifadesini kullandı.

Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle çeşitli tedbirler alan bankalara, "Hangi nitelikte olursa olsun tüm kredi ve kredi kartı ödemelerini faizsiz öteleyin." çağrısında bulundu.

Deniz, yaptığı yazılı açıklamada, yaşanan pandemi nedeniyle, federasyon olarak, "ödemeleri öteleme" açıklaması yapan bankaların uygulamaları üzerinde yaptıkları araştırma sonuncunda bazı tespitlere ulaştıklarını belirtti.

Ülkede milyonlarca tüketicinin bankalara, kredi kartı, taşıt, konut ve bireysel kredi ödemesi bulunduğunu hatırlatan Deniz, şöyle devam etti:

"Cumhurbaşkanı tarafından açıklanan ekonomik istikrar kalkanı paketi ve ekonomi yönetiminin bankalara ilişkin beklenti ve tavsiyelerine karşın borç ötelemesi yapacağını duyuran bankaların, öteleme işlemine faiz uygulamasının, tüketici açısından hiçbir yararı bulunmamaktadır."

Deniz, bu dönemde toplumsal dayanışmanın gereğinin tüm sektörlerce yerine getirilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Hangi nitelikte olursa olsun tüm kredi ve kredi kartı ödemelerini faizsiz öteleyin. Yapılması gereken budur." ifadesini kullandı.

25.03.2020, Dünya
https://www.dunya.com/ekonomi/kredi-ve-kredi-karti-odemelerini-faizsiz-oteleme-talebi-haberi-465920