Günlerdir yapılan çağrılar sonuç verdi. Kamu bankaları kredi geri ödemeleri için yeni önlemler almaya başladı. Ziraat Bankası, virüs salgınına ilişkin önlemler çerçevesinde 31 Mart'ta ödenmesi gereken kredi ödemelerini erteledi.
Ziraat Bankası'ndan yapılan duyuruda ötelemenin hem bireysel hem kurumsal müşterileri kapsadığı görüldü.
İSTİHDAM AZALTMAYIN!
Banka, maaş ödemelerini banka üzerinden yapan firmalara istihdamlarını azaltmamaları kaydıyla, önümüzdeki üç aylık personel maaş gideri kadar ilave limit imkanı verilmesini kararlaştırdı. Banka çek ödemeleri için de ilave kredi limiti tahsis edeceğini duyurdu. Ziraat Bankası ile birlikte Vakıfbank ve Halkbank da harekete geçti. İki kamu bankası da benzer kararlar alarak ödeme zincirinin kırılmaması için ilk adımı atmış oldular. Esnafın talep etmesi halinde nisan, mayıs ve hazirandaki ödemelerini faizsiz üç ay erteleyeceğini bildiren Halkbank, "Müşteriler, altı aya kadar ödemesiz dönemle kredilerini uygun vadeli yapılandırabilecek. Ödemesiz dönem, turizm gibi dönemsel faaliyeti olan sektörlerde 12 aya kadar uzatılabilecek" açıklaması yaptı.
VakıfBank'ın dokuz madedelik açıklamasında, "Bireysel kredi ihtiyacı olan vatandaşların kredi talepleri, VakıfBank Mobil, internet bankacılığı ve Sky Limitler üzerinden sağlanarak salgın riskine maruz bırakılmayacak. Bireysel kredi müşterilerinin taksit, kredi kartı ödemeleri üç aya kadar ötelenebilecek" imkanı yer aldı.
İLK ADIM İŞ BANKASI'NDAN
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, kamu bankalarının devreye aldığı müşteri destek paketi uygulamalarına özel bankaların da eşlik edeceğine inandığını ifade etti. Kamu bankalarının elini taşın altına koymasının hemen ardından ilk adım Türkiye İş Bankası'ndan geldi. Ülkemizin en büyük özel bankalarından olan İş Bankası'ndan yapılan açıklamada, "Müşterilerin 30 Nisan’a kadar anapara, faiz, taksit ödemelerinin 30 Haziran’a kadar ötelenmesine imkan verilecek" denildi. Vakıf Katılım ve Akbank da kredileri öteleme kararı aldı. Öte yandan birçok diğer özel bankanın da benzer adımlar atmak için hazırlık yaptığı bildirildi. Ayrıca birçok banka müşterilerinin ATM'lerden çekebilecekleri limitleri artırarak, güvenlik nedeniyle şube mesai saatlerini 12.00-17.00 ile sınırlandırdı.
ESNAF VE TÜKETİCİDEN ÇAĞRI
Kamu bankalarının devreye girmesinin ardından esnaftan çağrı geldi. Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, özel bankaların da devletin üç bankasını örnek alarak kredi alacaklarını ertelemesini istedi. Bir kriz yaşandığını ifade eden Tüketici Hakları Derneği Başkanı Genel Başkanı Turhan Çakar da Aydınlık'a yaptığı değerlendirmede, özel bankaların da kamu bankaları gibi kredi ödemelerini ertelemesinin bir zorunluluk haline geldiğini söyledi.
'FATURALAR DA ERTELENMELİ'
Aydınlık'a konuşan Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Genel Başkanı Av. Mehmet Bülent Deniz, TBF olarak "#hayatdevametsindiye" bir kampanya başlattıklarını anımsattı. Deniz, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın “herkes kişisel OHAL ilan etsin” çağrısına uyarak, banka, elektrik, su, doğalgaz, iletişim faturalarını ödemeyeceğini belirterek, kişisel OHAL’ini ilan ettiğini duyurdu. "Bu duyurunun sosyal medyada yayılması üzerine yurdun değişik illerinden vatandaşlar da videolar paylaşarak üç ay boyunca ödeme yapmayacağını dile getirdiler" diyen TBF Başkanı Deniz, şunları söyledi: "Ziraat, Halk ve Vakıfbank’ın uygulamaya koyduğu ödemelerin ertelenmesi ve diğer kolaylıklar sağlanması yönündeki karar, vatandaşın talebinin karşılık bulmaya başladığını göstermektedir. Ancak Türkiye Bankalar Birliği’nin aldığı tavsiye kararı doğrultusunda, özel bankaların da her türlü kredi, kredi kartı ödemelerini faizsiz üç ay ötelemesi gereklidir. Öte yandan şu anda yaşam için zorunlu olan elektrik, su, doğalgaz ve iletişim faturalarının ödemeleri de aynı şekilde faizsiz üç ay ötelenmeli, bu kalemlerden alınan vergiler geçici süreyle yüzde 1’e düşürülmelidir. Yine gıda, temizlik, hijyen ve medikal ürünlerden alınan vergilerin de aynı şekilde yüzde 1’e düşürülmesi gereklidir."
24.03.2020, Aydınlık