14 Nisan 2013 Pazar

"Benzinde İndirimi Yine Unuttular!"

Zam yapmaya gelince koşuyorlar, sıra indirime gelince emekliyorlar... Tüketici dostu Avukat Mehmet Bülent Deniz akaryakıt fiyatlarında oynanan “ince ayar” senaryosunu işte bu sözlerle tarif ediyor.
 
Akaryakıt fiyatlarında 2005 yılında uygulanmaya başlanan Serbest Fiyatlandırma Sistemi, malesef sürekli vatandaşın aleyhine çalışıyor. Uluslararası piyasalarda dolar ve petrol fiyatlarındaki yükselişe paralel olarak fiyatlar anında yükseltilirken, dış piyasalardaki düşüş, aradan günler geçmesine rağmen pompa fiyatlarına yansıtılmıyor. Yılbaşından bu yana yaşanan fiyat hareketleri, aynı senaryonun yeniden sahnelendiğini gösteriyor bizlere. İşte rakamlar; Ham petrolün varil fiyatı 113 dolara çıkınca 24 Ocak 2013'te benzine 9 kuruş zam yapıldı. Sadece bir hafta sonra, 1 Şubat'ta petrol 116 dolar oldu diye 10 kuruş daha zam yapıldı. Bir litre benzin 4.84 Lira oldu. Motorine de 7 kuruş zam yapıldı. Onun litresi de 4.30 Lira oldu. Şimdi ise, 20 Şubat'tan bu yana dünyada ham petrol fiyatları sürekli düşüyor.
Petrol 110 doların da altına geriledi. Ama gelin görünki, yükselirken, zam yapan 'ayar' mekanizması 15 gündür indirime yanaşmıyor. Eğer indirim konusunda da aynı hassasiyet gösterilmiş olsaydı, benzine yapılan 19 kuruş zam ile motorine yapılan 7 kuruşluk zammın çoktan geri alınmış olması gerekiyordu. Yetkililer, her zaman yaptıkları gibi yine bir gerekçe bulacaktır mutlaka. Mesela TL/Dolar grafiğindeki yükseliş, bu gecikmenin gerekçesi olarak gösterilebilir. Ama o zamanda adama şunu hatırlatırlar ; Bundan tam 1 yıl önce, 10 Mart 2012'de 1 varil petrolün fiyatı 123 dolara kadar yükselmişti. Dolar kuru ise 1.80 Lira idi. Buna rağmen o gün Türkiye'de benzinin litresi 4.53, motorin ise 4 liradan satılıyordu. Aradan tam 1 yıl geçti. Dolar o günkü ile aynı değerinde. Ama petrolün varili tam 13 dolar aşağıda. Türk halkının bugün 1 litre benzine ödediği para ise, o günkünden tam 31 kuruş yukarıda.

Ercan Seki-Türkiye, 05.03.2013 http://www.turkiyegazetesi.com.tr/haberdetay.aspx?NewsID=35172