Konut mağduru olan on binlerce mağdurlar ile ilgili hazırlanan rapor açıklandı.
Alanında ilk olan Türkiye #konutmagdurlari Raporu’nu hazırlayan Tüketici Federasyonları Genel Başkanları ve Konutla Dolandırılanlar Komite Sözcüsü Özlem Hanelçi; “konut mağdurlarının sorunu artık çözülmeli” dedi.
Birbirinden çok farklı büyüklükteki sorun ve sonuçları içeren yüzlerce konut projesi mağdurlarının içinde bulunduğu sorun yumağının ne olduğunun ortaya konulması ve çözüm üretmekle yükümlü kişi kuruluşlar için veri tabanı ve çözüm perspektifi ortaya koyabilmek amacı ile dört tüketici federasyonu, konut mağdurlarının temsilcileri ile geçtiğimiz günlerde bir arama konferansı gerçekleştirdi ve birlikte yapılan çalışma ile Türkiye #konutmagdurlari Raporu hazırlandı.
Süreci yakından izleyerek, konuya ilişkin çözüm odaklı her türlü girişimi destekleyeceğiz
TTMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nde bir araya gelerek basın toplantısı gerçekleştiren Tüketici Örgütleri Federasyonu (TÖF) Genel Başkanı Fuat Engin, Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Aziz Koçal, Tüketici ve Çevre Hakları Federasyonu (TÜÇEDEF) Genel Başkanı Osman İlhan ve Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz ve Konutla Dolandırılanlar Komite Sözcüsü Özlem Hanelçi’nin katıldığı toplantıda yapılan açıklamada; ülke insanımızın başını sokacağı bir ev sahibi olma hayallerinin sömürülerek, ülke ekonomisinde uzun bir dönem trend olan taşınmaz mal üretimi ve satımı olgusunun hesapsızca ve aldatmaya dayalı olarak uygulandığı ekonomi politikasının yol açtığı toplumsal sorunun, yıllardır mağdurların feryatlarının görmezden gelindiği ve yüz binlerce insanın hayallerinin yok edilmesi ile sonuçlandığı belirtildi.
Sorun, iki özel hukuk kişisi arasında çözümlenmesi gereken bir uyuşmazlık olmanın ötesindedir
Konut satın alan mağdurların, yüklenici firmaların, kentsel dönüşüm kurbanlarının, arsalarını kat karşılığında yüklenici firmalara veren toprak sahiplerinin ve bütün bu süreçte finansal hizmet veren bankalar ile yarım kalmış yüzlerce inşaat sahasının, kaldırılması gereken bir cenazeye işaret ettiğini belirten Tüketici Federasyonları Genel Başkanları; “Sorunu yıllardır kamuoyuna duyurmaya çalışan mağdurların adliye binalarındaki hak arayışları da çözüm yerine mahkeme kalemlerinde yığılan dosyalar haline dönüşmüştür. Sorun, iki özel hukuk kişisi arasında çözümlenmesi gereken bir uyuşmazlık olmanın ötesindedir. Bu nedenlerle Çevre ŞehircilikBakanlığının asli görev alanı içinde olan bu toplumsal soruna el atması, Bakanlık ve başta TOKİ olmak üzere bağlı kuruluşlar ile harekete geçerek kamu erkinin olaya dahil olması gerekmektedir. Bu çözüm sürecinde; öncelikle ortada bir toplumsal sorunun varlığı kabul edilerek işe başlanmalı; mağdurlar, tüketici örgütleri, yüklenici firmalar, finans kuruluşları, toprak sahipleri TOKİ başkanlığında bir konsorsiyum içinde bir araya getirilmelidir. İnanıyoruz ki, kamu yönetiminin güç ve denetimi içinde, artık kangren olmuş bu sorunun çözüm yolları bulunacak ve uygulanacaktır” şeklinde konuştu.
14.06.2019, Nilüfer Tuba Akman,Tüketici Postası