6 Şubat 2016 Cumartesi

Elektrikte Fatura Şoku

Hükümet yılbaşına elektrik zammıyla başladı. Doğalgaz ve petroldeki şok düşüşe rağmen elektriğe yüzde 6,8 zam yapıldı.

Türkiye’de tüketilen elektriğin yarısı doğal gazdan üretiliyor. Petrol fiyatlarının dip yaptığı bir dönemde doğalgaza yüzde 20 indirim beklenirken elektriğe zam geldi. EPDK sanayide kullanılan elektriğe yüzde 6,8, konutlarda kullan elektriğe ise yüzde 3,8 zam yaptı. EPDK, zamma gerekçe olarak da elektrik dağıtım şirketlerinin yapması gereken zorunlu yatırım ve işletme giderleri, iletim yatırım ihtiyacı ve enerji maliyetlerindeki artışı gösterdi. Zam, 1 Ocak 2016’dan itibaren geçerli olacak. 

İNDİRİM BEKLENİYORDU 
EPDK, geçen ay başında dağıtım şirketlerinin işlettiği şebekeler üzerinden elde ettiği reklam, kira ile baz istasyonu, araç, bina, arazi, veri transferi iletişim altyapısı kullanım gelirlerinin yanı sıra yapacağı danışmanlık hizmetlerinden kaynaklanan gelirlerinin tüketiciye indirim olarak yansımasını öngören bir karar almıştı. Bu kararın elektrik fiyatlarına indirim olarak yansıması bekleniyordu.

KALİTE DÜŞÜK 
Tüketiciler Birliği Başkanı Mehmet Bülent Deniz, zamma tepki göstererek, 2016’nın fiyatlar ve hizmetler açısından zor geçeceğini söyledi. Deniz, “Elektrik hem pahalı hem de çok ciddi bir kalite düşüklüğü var. Asgari ücret 1300 lira yapılırken hemen arkadan elektriğe zam yapıldı” dedi. 

YARISI DOĞAL GAZDAN ÜRETİLİYOR KAYIP KAÇAĞI DA VATANDAŞ ÖDÜYOR
Elektriğe gelen zammın yanında kayıp-kaçaklar da vatandaşa fatura ediliyor. 2014 yılında en yüksek kayıp kaçak oranları yüzde 74 ile Dicle, yüzde 61 ile Vangölü ve yüzde 26 ile Aras bölgesinde gerçekleşmişti. En düşük ise yüzde 6,33 ile Trakya dağıtım bölgesinde gerçekleşti

01.01.2016, Özgür Düşünce
http://www.ozgurdusunce.net/ekonomi/elektrikte-fatura-soku-h9068.html