25 Mart 2012 Pazar

3 Adımda Kredi Kart Aidatını Geri Almak İçin Başvuru Yolları, Dilekçe Örnekleri...

2007 yılında yapılan ilk başvuru ile başlayan kredi kart aidatlarının tüketiciye iadesi ve alınmaması gerektiğine ilişkin hukuk mücadelesi sürecinde, yeni bir aşamaya gelindi. Yargıtay 13. Hukuk Dairesi’nin kredi kartlarına ilişkin olarak vermiş olduğu son karar ile kredi kart aidatlarının iadesi talebi için zamanaşımı süresinin on yıl olarak uygulanması gerektiği karar altına alındı.
Zamanaşımına ilişkin bu kararın dışında yüzlerce Tüketici Sorunları Hakem Heyeti, Tüketici Mahkemesi ve Yargıtay kararı ile kredi kart kullanıcılarından, “kart bedeli”, “kart aidatı”, “üyelik ücreti” ve benzeri isimler ile tahsil edilen paraların hukuka aykırı olduğu, yargı organları tarafından tespit edilmiştir.
Şu anda onyedi milyon tüketicinin cebinde, elli milyon kredi kartı bulunmaktadır. Bankalar her bir kart için ortalama olarak 50,00 TL. para talep etmektedirler. Kart aidatları ile her yıl bankaların kasasına, 2.500.000,00 TL. girmektedir.

2007 yılından bu yana kredi kart aidatları konusundaki hukuksuzluğa dikkat çekmek ve 2.500.000,00 TL. nın her yıl tüketicinin cebinden alınarak bankaların kasasına girmesini engellemek için yaptığımız çalışmalar kapsamında, kredi kart aidatının geri alınması için tüketicinin izlemesi gereken yasal yolları, kullanacağı dilekçe örneklerini içeren bir rehber metin hazırlamaya çalıştık.

1. Adım:

Bu başvuru, ilerideki hukuki süreçte kanıt yükümlülüğünün sağlanması için PTT. den iadeli taahhütlü mektup ile yapılmalıdır.

Kredi kart aidatı olarak geçmişten bugüne kadar yapılan ödemelere ilişkin hesap özetleri ve ödeme makbuzları zaten mevcut ise, bu başvuruya gerek yoktur. Bir sonraki adıma geçilmelidir.
2. Adım:
Kart aidatı olarak geçmişten bugüne kadar ödenen miktar ve ödeme tarihlerine ilişkin belgeler sağlandıktan sonra veya bu belgeler zaten mevcut ise, bankaya başvuru yapılarak, ödenen miktarın tarafımıza ödenmesi talep edilmelidir.

Bu başvuru da, ilerideki hukuki süreçte kanıt yükümlülüğünün sağlanması için PTT. den iadeli taahhütlü mektup ile yapılmalıdır.

3. Adım:
Başvurunun bankaya ulaşmış olmasına rağmen talep edilen miktarın iade edilmemesi veya banka tarafından paranın iade edilmeyeceğinin bildirilmesi durumunda, yerleşim yerinin bağlı olduğu ilçe, kredi kartının alındığı şubenin bulunduğu ilçe veya banka genel müdürlüğünün bulunduğu ilçenin kaymakamlık binasında bulunan Tüketici Sorunları Hakem Heyetine yazılı olarak başvuru yapılarak yargısal süreç başlatılmalıdır.

Tüketici Sorunları Hakem Heyetine yapılacak başvuru bizzat veya internet üzerinden E-Devlet platformu kullanılarak yapılmalıdır.

Tüketici Sorunları Hakem Heyetine yapılacak başvurular ücretsiz olup herhangi bir harç ve masraf alınmamaktadır.

Tüketici Sorunları Hakem Heyeti, başvuru hakkında en geç üç ay içinde karar vermek zorundadır.

Tüketici Sorunları Hakem Heyetinin 1.161,67 TL. ya kadar olan başvurular için vereceği karar, bağlayıcı niteliktedir. Bu miktara kadar olan başvurular için verilecek karara karşı aleyhine karar verilen taraf, kararın kendisine tebliğinden itibaren 15 gün içinde Tüketici Mahkemesi’ne itirazda bulunabilir. İtiraz üzerine Tüketici Mahkemesi tarafından verilecek karar kesindir.
Dilekçe Örnekleri
Önemli Uyarı:
Bu sitede yer alan bilgiler, öneri niteliğinde olup hukuki danışmanlık kapsamında değildir. Yargı organlarının bu konuda verebilecekleri kararlar farklılık gösterebilmektedir. Bu nedenle oluşabilecek mağduriyetler konusunda bu site ve yazarının sorumluluğu bulunmamaktadır.

13 yorum:

Canberk dedi ki...

Mehmet Bey,
Bu uyguluma sadece kredi kartı ücretlerini mi kapsıyor acaba? Yoksa banka hesapları için yılda 2 kere talep edilen hesap işletim ücretlerini de geri alma şansımız var mı?

muhammed koçak dedi ki...

gerekli başvuruları yaptık mehmet bey ulusal kanal aracılıuğıyla bilgilendik ve etrafta bulunan bütün esnaflar başvurumuzu yaptık gelen sonuçlarıda burada sizinle paylaşacağım

E. D. dedi ki...

Beyfendi yaptiginiz paylasim tam anlamiyla faydali ve cok acik yazilmis. umarim yıllardır bizi soyan bankalardan biraz olsun hakkimizi alabiliriz. daha fazla kisiye ulasabilmesi icin kaynak gostererek yazınızı web sitemde paylasacagim izniniz olursa.

Adsız dedi ki...

işbankasından aidatların alınmasına ilişkin ekstre istediğimde yalnızca son 1 yılınkini verebiliceklerini söylediler o da 40tl. 6 yılın aidatını temin edemeyecek miyim ?

Adsız dedi ki...

Yazıda bankaların yıllık kart aidatı geliri 2.500.000 olarak yazılmış 50 milyon kart x 50 TL = 2.500.000.000 TL (2 milyar 500 milyon TL) eder. Bu da nasıl soyulduğumuzun açık bir resmidir.

yiğit dedi ki...

benim elime bugün itibariyle tüketici hakem heyeti kararı geldi iadeye yönelik ancak bazı tüketici mahkemelerinin bu kararı bozduğu bilgisine de bir çok siteden ulaştım ve bu bozulma sonucunda 500 600 tl mahkeme masrafı ödemek zorunda kalan banka müşterileri olduğunuda okuyoruz bir kaç gündür. Böyle bir durumla karşılaşırsak eğer yargıtaya itirazda mı bulunmamız lazım ve bu itiraz ne kadar işe yarar ne yapmalıyız?? bu konularda da bilgilendirirmisiniz?? teşekkürler..

Adsız dedi ki...

banka kredi kartı toplam aidat miktarını peşin olarak eylül ayı ekstreme yansıttı . teşekkürler bülent bey.....

yunus kütük dedi ki...

Mehmet bey ben bankadan kart aidat dökümünü istedim bende döküm için para talep ettiler. 8 yıllık kartım var ve her ay için 5 TL istediler yani 8 yıl için benden 480 TL istediler zaten benim bankadan alacağım kart aidat tutarı o kadar eder ne yapmam gerekiyor acaba ?

Adsız dedi ki...

bu güne kadar verdiklerimizin üzerine 1 bardak su içip kartları kapatmanın çaresine bakmak zararın nersininden dönersek kardır

Unknown dedi ki...

İkram ÇALIŞKAN
üketici Sorunları Hakem Heyetinin 1.161,67 TL. ya kadar olan başvurular için vereceği karar, bağlayıcı niteliktedir.
yazmışsınız. Benim 9 kredi kartım var bunlarda kimi 4 kimi 5 kimi 6 yıllık. ayrıca bankadan çekmiş olduğum kredilerde var. sanırım bu 1,167,67 tl yi geçer ben nasıl bir yol izlemem lazım? ikramcaliskan@hotmail.com a cevap verme ihtimaliniz varmı acaba?

Unknown dedi ki...

Tüketici Sorunları Hakem Heyetinin 1.161,67 TL. ya kadar olan başvurular için vereceği karar, bağlayıcı niteliktedir. YAZMIŞSINIZ..
benim 9 kredi kartım var ve kimi 4 kimi 5 kimi 6 yıllık. ayrıca 4-5 kerede kredi çektim bankalarda. bu durumda 1.167,67 TL den fazla bir tutar benim ne gibi bir yol izlemem lazım? ikramcaliskan@hotmail.com adresine dönüş yaparsanız çok müteşekkir olacağım.

Adsız dedi ki...

Bugün itibariyle THH nin tüketici lehine verdiği kararlara ilgili bankalar karşı dava açarak hem aidatların iadesini talep ediyor hemde açtıkları dava masraflarınıda tüketiciye ödetiyorlar.ilgili birçok mağdur tüketici yazısı okuyorum.THH başvurulmalı mı? Kazanılan dava nasıl kaybediliyor? Bilgi vermenizi rica ediyorum.

samet dedi ki...

Detaylı içeriğiniz için elinize sağlık.