1 Nisan 2016 Cuma

Tüketici Birliği Başkanı Deniz: 'Birilerinin cebine girmekte olan milyonlarca lira para var'

Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Av. Bülent Deniz elektrik faturalarının hukuka uygun olmadığını belirtti. Vatandaşlara da önemli uyarılar yapan Deniz “Her abone geriye doğru ödemiş olduğu 10 yıllık kayıp kaçak bedeli için dava açmalıdır. Vatandaşlar hakkını almaktan geri kalmasın. Birilerinin cebine girmekte olan milyonlarca lira para var” diye konuştu.

Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Av. Bülent Deniz HUKUKİ HABER’e konuştu.

Deniz, hukuki olmayan düzenlemelerle vatandaşın mağdur edildiğini söyledi. Elektrik faturaları için gerekli yargı işlemlerinin başlatıldığını söyleyen konfederasyon başkanı EPDK Başkanı'nın yaptığı açıklamaların samimi olmadığını belirtti. 

İşte Deniz’in Hukuki Haber'e özel yaptığı açıklamalar: 

SAMİMİYSE VATANDAŞLARIN PARALARINI VERSİNLER
Eğer EPDK Başkanı samimiyetini ispatlamak istiyorsa 2014 yılı Aralık ayında Hukuk Genel Kurulu tarafından verilmiş olan kayıp kaçakla ilgili kararın gereğini yerine getirmeli. Geriye doğru ödenmiş olan kayıp kaçak bedellerini abonelerin talebini beklemeksizin iadesi için formül üretmelidir.

'KAYIP KAÇAĞI ADETA LEGALLEŞTİRİYOR'
Ancak EPDK Başkanı bunu yapacağı yerde kayıp kaçağı adeta legalleştiriyor. Faturaları kamuoyundan kaçırmak için Vergi Usul Yasası’na aykırı bir şekilde çeşitli kalemleri tek bir kalem adı altında birleştirerek vatandaşın fatura tutarı hakkında bilgi sahibi olmasını engelliyor.

FATURALAR VERGİ USUL YASASI’NA UYGUN OLMALI
Şu andaki faturaların şeffaf hale getirilmesi lazım. Yani dağıtım hizmet bedeli içerisinde kayıp kaçak bedeli ne kadar, iletim bedeli ne kadar, kar oranı ne kadar, gibi detayların Vergi Usul Yasası’na da uygun şekilde şeffaflık politikasına göre gereği yapılmalıdır. Bütün bunları yapmadan ‘vatandaşın bir kuruşunu bile getirmeyeceğiz’ demeyi sadece kamuoyunun yanıltmaya yönelik yeni bir beyan olarak görüyoruz.

VATANDAŞIN ÖDEDİĞİNİ BİLME OLANAĞI YOK
Vatandaş Elektrik faturasında şikayetçi, zam oranını dahi bilmiyor. 6.8 diyen var. Yüzde 20 diyen var. Yüzde 38 diyen var. Vatandaş elektrik kullanıyor parasını ödüyor ancak nereye ne kadar ödediğini bilme olanağı yok!

BAKANLIK SESSİZ KALIYOR
Maliye Bakanlığı da bu duruma sessiz kalıyor. Çünkü vatandaşa gelen faturalar Vergi Usul Yasası’na göre gerekli detayları içermediği için yasaya aykırı.

ELEKTRİK FATURALARIYLA İLGİLİ GEREKLİ DAVALAR AÇILDI
Biz de davaya müdahil olarak katılma dilekçesi vereceğiz. Öngörümüz odur ki açılacak bu davada mahkeme usule ve yasaya aykırı olması nedeniyle faturaların iptaline karar verilecektir. Bu takdirde yeni bir kaos ortaya çıkacaktır. Elimizdeki olan faturalar batıl hale düşecektir.

VATANDAŞIN MİLYONLARCA LİRASI NASIL TAHSİL EDİLECEK?
Elektrik hizmeti bir kamu hizmetidir. Vatandaşa şeffaf olmayan faturalar göndermek, vatandaşın yargı kararıyla hak ettiği paralarını ödemekten imtina etmek samimiyetten uzak bir yaklaşımdır. Hiçbir dağıtım şirketi ihaleden sonra almış oldukları veri tabanı hukuken uyumlu değil. Enerji Bakanlığı, EPDK ve tüketici örgütleri bir araya gelerek vatandaşın birikmiş olan milyonlarca lirasını nasıl tahsil edileceği konusunu önlerine bir mesele olarak koyması gerekiyor.

VATANDAŞLARA ÇAĞRI YAPIYORUZ ‘DAVA AÇIN’
2014 yılından beri sürekli vatandaşa çağrı yapıyoruz. ‘Her abone kendisi ile ilgili geriye doğru ödemiş olduğu 10 yıllık kayıp kaçak bedeli için dava açmalıdır.’ Sadece tüketici değil ticari işletmelerde paralarını geri alabilirler. Vatandaş hakkını almaktan geri kalmasın. Birilerinin cebine girmekte olan milyonlarca lira para var. Ancak insanları adliye kapılarına dizmenin, mahkemeleri boğmanın bir anlamı yok. EPDK gerçekten bir üst kurulsa, vatandaşla perakende şirketlerin nasıl uzlaştıracak mesele olarak düşünmek zorundadır.

23.02.2016, Hukuki Haber http://www.hukukihaber.net/roportajlar/tuketici-birligi-baskani-deniz-birilerinin-cebine-girmekte-olan-milyonlarca-lira-para-var-h71851.html

Pasaport Öğrenciye Ücretsiz, Bebeklere Parayla

Türkiye'de ve yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın 2016 yılında ödeyecekleri pasaport bedelleri belli oldu. İş, turistik yada sağlık amaçlı yabancı bir ülkeye gitmek isteyenlerin yurt dışında kimlik olarak kullandıkları, İngilizce yada bir başka yabancı dilde hazırlanmış olan ve sahibinin kimlik bilgilerini barındıran uluslararası bir kimlik belgesi olan pasaportların bedelleri yurt içinde ve yurt dışındakiler için ayrı ayrı belirlendi. Yurt dışındakilerin bedelleri indirildi, Türkiye'dekilerin bedelleri ise zamlandı.

1 Ocak 2016 itibariyle Türkiye’de pasaport çıkaranlar 10 yıl süreli pasaporta 533 lira 10 kuruş ödemek zorunda. 3 yıl geçerli pasaport harcı ise Türkiye’de 358 lira 40 kuruştan 378 lira 30 kuruşa yükseldi. Pasaport defter bedeli ise 87.50 kuruş olarak belirlendi.

01 Ocak 2016'den itibaren geçerli olan 2016 yılına ait tahmini Pasaport Harçları aşağıdaki tablodaki gibi. 
Süre         Harç Bedeli      Pasaport Defter Bedeli    Toplam Ücret
6 AY         111.70 TL        87.50 TL                        199.20 TL
1 YIL        163.30 TL        87.50 TL                        250.80 TL
2 YIL        266.40 TL        87.50 TL                        353.90 TL
3 YIL        378.30 TL        87.50 TL                        465.80 TL
4-10 YIL   533.10 TL        87.50 TL                        620.60 TL


Pasaport için Gerekli Evraklar
Pasaport işlemleri, il emniyet müdürlüklerindeki Pasaport Şube Müdürlüğü ya da ilçe emniyet müdürlüklerindeki Pasaport Büro Amirliği tarafından yapılmaktadır.

Umuma mahsus (bordo) pasaport için ilk kez pasaport alacaklar ya da pasaport yenileme işlemi yapacaklar için gerekli belgeler şunlardır:

2 adet biyometrik fotoğraf
TC Nüfus Cüzdanı aslı
Pasaport Cüzdan Bedeli Makbuzu
Pasaport Harç Bedeli Makbuzu
Daha önceden pasaport alınmışsa başvuru esnasında ibraz edilmelidir.

Biyometrik Fotoğraf Özellikleri:
Arka fon beyaz renkte olmalıdır.
Fotoğraf cepheden yüz net görülecek şekilde çekilmelidir.
45x60 mm ya da 50x60 mm boyutlarında olmalıdır.
Kişinin son halini göstermelidir.
Yüzün görünmesini engelleyecek saç, şapka ve toka gibi şeyler kullanılmamalıdır.
Dikkat: Pasaport başvurusu yapacak olan kişinin mutlaka müracaat sırasında bulunması gerekmektedir. Kişi olmadan müracaat kabul edilmemektedir.


Pasaport Harçları Hangi Bankalara Yatırılabilecek?
Pasaport almak isteyenler, Pasaport defter bedeli ve Pasaport harç bedeli ödemelerini Maliye Bakanlığına bağlı olan illerdeki defterdarlık ya da ilçelerdeki malmüdürlükleri veznelerine yatırabilmektedirler. Ayrıca bu ücretler Maliye Bakanlığı ile sözleşmesi bulunan aşağıdaki bankalardan birine de yatırılabilinir. 

AKBANK T.A.Ş.
ALTERNATİF BANK A.Ş.
ALBARAKA TÜRK KATILIM BANKASI A.Ş.
ASYA KATILIM BANKASI A.Ş.
KUVEYT TÜRK KATILIM BANKASI A.Ş.
CİTİBANK A.Ş.

FİNASBANK A.Ş.
DENİZBANK A.Ş.
TEKSTİLBANK A.Ş.
ANADOLUBANK A.Ş.
HSBC BANK A.Ş.
ING BANK A.Ş.
EUROBANK TEKFEN A.Ş.
TURKLANDBANK A.Ş. 

T.C. ZİRAAT BANKASI A.Ş.
T. HALK BANKASI A.Ş.
T. İŞ BANKASI A.Ş.
YAPI VE KREDİ BANKASI A.Ş.
T. VAKIFLAR BANKASI T.A.O.
T. GARANTİ BANKASI A.Ş.
T.EKONOMİ BANKASI A.Ş
ŞEKERBANK T.A.Ş.
FORTİSBANK A.Ş.
TURKISH BANK A.Ş.
TÜRKİYE FİNANS KATILIM BANKASI A.Ş.

Dikkat:Bankalardan alınacak olan dekontlarda TC kimlik numarası, isim ve soyisim bulunmasına dikkat ediniz. Yatıracak olacağınız harç ücretini, pasaport süresine göre yatırınız. Harç ve Defter bedelleri dekontlarının üzerinde "tahsil edilmiştir" kaşesinin basılmış olduğuna ve tahsilatı yapan görevlinin ıslak imzası olduğuna dikkat ediniz. Aksi halde dekontlar kabul edilmezler.

Yurtdışı: Yurtdışından pasaport almak isteyenler Pasaport defter bedeli ve Pasaport harç bedeli ödemelerini konsolosluğa yapmalıdırlar.

ÖĞRENCİLERE BEDAVA, SIFIR YAŞINDAKİ BEBEĞE PARALI
Bu arada, Resmi Gazete'de geçen hafta yayımlanarak yürürlüğe giren 6663 sayılı kanunun 4. maddesine göre, eğitim görmekte olan 25 yaş altındaki gençlerden pasaport harcı alınmayacak.

Genç öğrenciler bu durumu olumlu karşılarken, 0-6 yaş arasındaki çocuklardan harç alınmaya devam edilecek olması ise tepki çekti.

Öğrencilerden pasaport harcı alınmazken 0-6 yaş arasındaki çocuklardan harç alınmasının anlaşılmaz olduğunu belirten aileler, muafiyetin okul öncesi çocukları da kapsaması gerektiğini dile getirdi. 8 aylık bebeğine 5 yıllık pasaport için 620 lira ödediğini söyleyen A.B., ‘'Uçakta, otobüste veya otellerde 0-6 yaş arası çocuklardan ücret alınmazken devlet çocuklardan pasaport için ücret alıyor. En kısa zamanda bu haksızlık giderilmeli" diye konuştu.

Tüketici Derneği Başkanı Aydın Ağaoğlu, öğrencilere pasaport harcının kaldırılmasının önemli bir gelişme olduğunu belirterek, ‘'Özellikle eğitimin teşviki açısından harçların kaldırılması olumlu. Ancak okula başlama yaşında olmayan çocuklardan harç istenmesi yanlış bir uygulama. Onlar için de pasaport harç ücreti kaldırılmalıdır” dedi. 

Tüketiciler Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz ise öğrencilere getirilen muafiyetin çok olumlu olduğunu kaydederek, “Bu düzenleme yapılırken bebeklerle ilgili bahis atlanmış olmalı. 25 yaş altı öğrencilere getirilen harç muafiyetinin, bebekleri kapsamaması toplumsal adalet bakımından uygun olmadığı gibi, işin doğasına da aykırıdır. Atlandığını düşündüğümüz bu eksiklik bir an önce giderilmelidir” diye konuştu.

22.02.2016, http://www.haberler724.com/pasaport-fiyatlari-2016-pasaport-harclari-ne-oldu-2016-pasaport-harc-fiyatlari-2016/1889/