23 Kasım 2018 Cuma

Black Friday İzdihamı

Kapitalizmin tüketicilere bir başka tezgâhı, Black Friday...

Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, Yol TV. Ana Haber'de anlatıyor.


23.11.2018, Yol TV. Ana Haber

İDO'nun İç Hat Sefer İptallerine Tepki Yağıyor

İstanbul Deniz Otobüsleri AŞ.nin İstanbul iç hat seferlerini, "zarar ettiği" gerekçesiyle 01.12.2018 tarihinden itibaren iptal edeceğine ilişkin kararına tüketicilerden tepki geldi.

Haber Global'in canlı yayınında konuyu değerlendiren Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, İDO'nun bu kararını rekabetten kaçınan, "oynamıyorum, küstüm" yaklaşımı olduğunu belirterek, İstanbul içi ulaşımın aynı zamanda kamusal hizmet olduğunu ve bu konunun mutlaka çözüme ulaştırılması gerektiğini söyledi.

19.11.2018, Haber Global

Teslim edilmeyen Daire için Banka da Sorumlu


Tüketici Mahkemesi, satın aldıkları evler teslim edilmeyen çok sayıda kişiyi yakından ilgilendiren önemli bir karar verdi.

Dumankaya İnşaat’tan 3 yıl önce aldığı ve teslim edilmeyen konut için, tüketicinin açtığı davada önemli bir karar imza atan mahkeme, dairenin alınması için kredi veren bankayı da sorumlu tuttu. Mahkeme, tüketicinin hem müteahhite hem bankaya ödediği paranın faizi ile iadesine karar verdi.


CNN Türk yayınında konuyu değerlendiren Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, kararın olumlu ve tüketici lehine olduğunu belirterek, benzer durumdaki tüketicilerin Tüketici Mahkemeleri'nde dava açmaları gerektiğini söyledi.


19.11.2018, CNN Türk, Ana Haber

20.11.2018,

Zamlı bakım enflasyonla mücadeleyi gölgeliyor

Motorlu taşıtların kış bakımı maliyetleri yüzde 40’ın üzerinde arttı. Zamlara tepki gösteren tüketici hakları savunucuları, bu hizmetlerinin de enflasyonla topyekün mücadele kapsamına alınmasını talep etti.

Araçlarını kış bakımı için oto bakım ve tamir servislerine götüren vatandaşlar, karşılarına çıkan yüksek faturalardan şikayetçi olurken, servis yönetimlerini anlayışlı olmaya davet eden tüketici örgütleri, fiyatların makul seviyelere çekilmesini istiyor.

Yanlış bir uygulama
Tüketici Birliği Federasyonu Başkanı Mehmet Bülent Deniz, ilk 10 ayda yedek parça bedellerinin yüzde 44, tamir ve bakım ücretinin yüzde 21 artırılmasının yanlış bir uygulama olduğuna dikkat çekti. Yedek parça fiyatlarının geçmişten bugüne tartışılan bir konu olduğunu belirten Deniz, “Bu ürünlerin satışı ithalatçıların tekelinde. Bedelleri önemli oranda artıran ithalatçılar fiyatlarda geri adım atmayarak tüketicileri sanayiden çıkma ürün almaya yöneltiyor. Maalesef bu durum da otomobil kullanıcılarının hayatın tehlikeye atabiliyor, can ve mal kayıplarına neden olabiliyor” dedi. Deniz, oto galerilerindeki indirim seferberliğinin bakım servislerine yansımadığını belirterek, “Enflasyonla topyekün mücadele kapsamında bu konu da gündeme getirilmelidir” uyarısında bulundu.

Şikâyetler artıyor
Dolar ve Euro’nun artışını bahane eden ithalatçı firmaların yedek parça fiyatlarına yüzde 40-65 zam yaptığından yakınan Deniz, şöyle konuştu: “Bize bu konuda çok sayıda şikâyet geliyor. İstismarlardan yakınanların adedi giderek artıyor. Burada bizim ithalatçılara çağrımız, fiyatları kur ile aynı oranda artırmalarıdır. Tabii şu anda kur geriye geldi ama fiyatlarda bir oynama yok. Bu durumu anlamak mümkün değil.”

Buğra Kardan, 22.11.2018 Yeni Akit