15 Kasım 2012 Perşembe

"Helal Olsun..."

İşadamı Ali Ağaoğlu'na Fatih Ormanı'na yönelik bakanlığın iptal kararı sonrası bir şok da Tüketiciler Birliği'nden geldi. Uzmanlar reklamla yanıltıldığını düşünen tüketicilerin, paralarının iadesini isteyebileceğini belirtti.
 
Ağaoğlu Holding'in kullanım haklarını elinde bulundurduğu Fatih Ormanı'na ilişkin ruhsatın iptal edilmesinin ardından, 'Maslak 1453' adıyla yaptığı proje kapsamında 2 binin üzerinde daire satıldığı açıklaması, gözleri Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü'ne çevirdi. Tüketici Dernekleri, Ali Ağaoğlu'nun Fatih Ormanı'nı Maslak 1453'ün parçası gibi gösterdiğini belirterek tüketicinin yanıltıldığını, tüketicilerin dairelerini iade hakları doğduğunu açıkladı. Tüketiciler Birliği Onur Kurulu Başkanı Aydın Ağaoğlu, Tüketici Kanunu'nun 16. maddesinde, 'tüketiciyi aldatıcı, yanıltıcı veya onun tecrübe ve bilgi noksanlıklarını istismar edici, reklam ve ilanlar yapılamaz' şeklinde hüküm mevcut olduğunu hatırlattı. Aydın Ağaoğlu, yanıltıcı reklamlar nedeniyle Sanayi Bakanlığı ve Reklam Kurulu'nun re'sen harekete geçmesi gerektiğini belirterek 'Tüketici Kanunu'nun 25. maddesinde öngörüldüğü şekilde şirkete ceza uygulamalıdır. Aksi taktirde bu tür yanıltıcı reklamlarla tüketicilerin istismarı sürüp gidecektir. Uygulanacak ceza konusunda kamuoyu da bilgilendirilerek benzer şekilde yanıltıcı reklam ve ilanlarla tüketiciyi yanıltmaya teşebbüs edeceklerin önü de kesilmelidir' dedi.
 
BAKANLIK HAKKINI GERİ ALDI
'Tüketici Kanunu'nun 4. maddesine göre, ilan ve reklamlarında tüketicinin beklentisini karşılamayan mal, ayıplı maldır. Bu reklamı yasaklama ve idari ceza (para cezası) uygulama yetkisi vardır. Bunun dışında reklamlara bakarak yanıltılmak suretiyle projeye para yatırmış olan tüketiciler, bu kanıya sahip olmuşlarsa firmaya ihtarname gönderebilirler' diyen Tüketiciler Birliği Onur Kurulu Başkanı, Maslak 1453 projesinden konut satın almış olanların, ödedikleri paranın iadesini ve sözleşmelerinin feshini isteyebileceğini vurguladı. Aydın Ağaoğlu, 'Kanuna göre şirket, haklı sebebe dayanan talepleri yerine getirmek zorundadır. Aksi takdirde tüketiciler, mahkemeye başvurarak ödedikleri parayı faizi ile birlikte talep edebilirler' diye konuştu.
 
Ağaoğlu hatasını kabul etti
İşadamı Ali Ağaoğlu, düzenlediği basın toplantısında, Maslak 1453 projesine ilişkin hazırladıkları reklam hakkında 'Biraz kibirli oldu' itirafında bulundu. Orman Bakanlığı'nın Fatih Ormanı ile ilgili ruhsat iptalini de değerlendiren Ağaoğlu, usûl hatası yaptıklarını kabul etti. Ağaoğlu, 'İki sene sonra devredebilir ama bakanlığın iznine tabi. Biz maalesef burada usûl hatası yaptık. Bakanlığın bu yetkisi var. Biz buna saygı duyarız. Noterden ihtarname geldi. 10 gün içinde teslim etmemiz gerekiyor' diye konuştu.
 
Ormanın içinde zannettik
Tüketici Hakları Uzmanı Avukat Bülent Deniz, Ali Ağaoğlu'nun daha önce yayınladığı reklamları gören müşterilerin orman içinde yapılan bir inşattan daire alacağı fikrine kapıldığını belirterek şunları kaydetti: 'Reklama bakıldığında vatandaşlar ağaçlar arasından bir daire alacakları fikrine kapılıyor. Bu yanıltıcı bir reklamdır. Ben bile 'Helal olsun Fatih Ormanları'nın içinde' demekten kendimi alamadım.'