4 Ekim 2016 Salı

“onbir milyon kişi, bankaların insafına bırakılmamalı …”

İstanbul, 02.10.2016

Kredi kart borçlarının yapılandırılmasına ilişkin düzenlemeleri değerlendiren Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz; “bankaların geniş takdir hakkı, tüketiciyi zora sokacaktır” dedi.

Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yapmıştır:

Kredi kart borç bakiyelerinin yeniden yapılandırılmasına ilişkin düzenleme, 27.09.2016 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Banka ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmeliği’ne eklenen Geçici 2. madde ile; ‘bu maddenin yayımı tarihi itibariyle kredi kartlarının mevcut borç bakiyeleri kart hamilleri tarafından talep edilmesi durumunda en fazla yetmiş iki ay ile sınırlı olmak üzere taksitlendirilebilir.’ Düzenlemeye göre; düzenli ödeyen ve ödemeyen tüm kredi kart borçluları, 27.09.2016 tarihine kadar olan borçlarını, bankaya başvurmak suretiyle 72 aya kadar taksitle ödeyebileceklerdir.

Başbakan Binali Yıldırım’ın konuya ilişkin ilk açıklamaları, kredi kart borçluları için büyük bir müjde olmuş; buna ilişkin yönetmelik düzenlemesi ise, kart borçlularını zorlayacak içerikte olup hayalkırıklığı oluşturmuştur.

Bu düzenlemede yapılandırılacak borca ilişkin uygulanacak faiz oranı belirlenmemiş olduğu gibi ‘taksitlendirilebilir’ ifadesi ile bankaların, kredi kart borcunu yapılandırma talebini kabul edip etmemekte serbest olduğu yönünde bir algı söz konusudur. Yine geçtiğimiz günlerde, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli tarafından yapılan açıklamada, bankaların hangi faiz oranını uygulayacakları, taksit sayısının bankanın belirleyebileceği gibi bilgiler yer almıştır.

Karar verme hakkını bankanın insafına terk eden bu düzenlemede iyileştirme yapılmaması durumunda, bekleyen onbir milyon kredi kart borçlusunun birikmiş 260 milyar liralık borcunun yapılandırılması fırsatı heba edilmiş olacaktır. Bankaların farklı faiz oranları, farklı taksit sayısı uygulamaları ile kredi kart borçluları eşitsizliğe yol açabilecek sonuçlara gebe mevcut düzenleme, amaçlanan sonucu doğurmayacaktır.

Başbakan tarafından verilen ‘müjde’nin, ‘balon’a dönüşme olasılığı anlamına gelen bu düzenlemeden geriye dönülmeli, Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda alınan ve Başbakan tarafından açıklanan karara uygun olarak;

-Yapılandırılacak borca uygulanacak faizin, tüketici kredisine uygulanan faiz oranını geçemeyeceği,
-Tüketicinin yapılandırmak istediği borç miktarı ve taksit sayısına ilişkin isteminin banka tarafından aynen kabulünün zorunlu olduğu

yönünde kesin ve emredici düzenleme yapılmalıdır.

Mehmet Bülent Deniz
Genel Başkan

İstanbul'da korsan servis aracı uyarısı

Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, İstanbul'da çok sayıda kaçak servis aracının bulunduğunu belirterek, vatandaşları, bu tür araçlar konusunda uyardı.

Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, İstanbul'da servis sürücülerine yönelik çok sayıda şikayet aldıklarını belirterek, bunları incelediklerini söyledi.

AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaptıkları araştırmada, vatandaşı mağdur eden servis araçlarının çoğunun kaçak olarak çalıştığını belirlediklerini anlatan Deniz, şunları kaydetti:

"İnsanlar mağduriyet yaşadıktan sonra telefonla ya da internet üzerinden bize şikayette bulunuyor. Biz bu mağduriyetleri araştırmaya başladık. Belediyeden soruşturduğumuzda bunların tamamına yakınının kaçak olduğu, yani ruhsatsız olarak çalıştığını anladık. Nasıl olur da bunlar bu şekilde şehirde ruhsatsız olarak çalışabileceğini merak ettim. Bu konuda yaptığım araştırmada, bazı tespitler edindim. Yetkililerle yaptığım konuşmada, gerçekte taşımacılıkla hiç alakası olmayan birçok kişinin, belediyenin plaka tahdidi vereceği ümidiyle servis aracı aldığını öğrendim."

Deniz, bu kişilerin, ruhsatsız ve denetimden geçmeden çalıştığını vurgulayarak, gerekli standartları taşımadıklarını söyledi.

"Kaçak çalışan yaklaşık 3 bin servisin bulunduğunu düşünüyorum"
Öztürk, vatandaşlara bazı önerilerde bulunarak, bu tür kişilerin tespiti yönünde kendilerinin de vatandaşa yardımcı olabileceklerini söyledi.

Velilere, çocuklarını mutlaka bir servis işleticisiyle taşıtmasını tavsiye ettiklerini anlatan Öztürk, şunları kaydetti:

"Taşıma yetki belgeleri, güzergah kullanım izni olsun. Çünkü servis taşımacılığı her işe benzemez. Çocuklar bizim canımız, onun için kime teslim edeceklerini çok iyi bilsinler. Onun için servis taşımacılığı yapan kişinin sabıkası var mı, alkol kullanıyor mu, ehliyeti alkolden ya da yaralı trafik kazasından dolayı iptal edilmiş mi? Araştırsın. Servis aracını mutlaka kontrol etsinler, arabada yeterli donanım var mı, yeterli güvenlik önlemi var mı, acil çıkışı var mı, okul öncesi ya da orta okulsa rehber öğretmeni var mı? Bunlara mutlaka dikkat etsinler. Şüpheye düştükleri anda odamızı arasınlar, aracın plakasını bize bildirsinler. Biz yasal olup olmadığını araştırıp onlara bildiririz."

Mehmet Ali Derdiyok, 22.09.2016 Anadolu Ajansı http://aa.com.tr/tr/turkiye/istanbulda-korsan-servis-araci-uyarisi/650431

“onbir milyon tüketiciye büyük müjde…”

İstanbul, 22.09.2016

Kredi kartları ile ilgili taksit ve yapılandırmaya ilişkin gelişmeleri değerlendiren Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz; “asgari ödeme girdabındaki onbir milyon tüketici için yaşam yeniden başlıyor” dedi.

Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yapmıştır:

Başbakan Sayın Binali Yıldırım tarafından yapılan açıklamaya göre;
-Halen taksit olanağı olan satış kalemlerinde, taksit sayısı dokuz aydan, oniki aya çıkarılmış,
-Bilgisayar satışlarında taksit sayısı dokuz aydan, altı aya düşmüş,
-Tüketici kredilerinde vade sınırı otuzaltı aydan, kırksekiz aya çıkarılmış,
-Taşınmaz kredilerinde, kredi miktarı sınırı taşınmazın değerinin yüzde seksenine çıkarılmış,
-Kredi kart borçlarının bir kereye özgü olarak yetmişiki ay taksitle yeniden yapılandırılması olanağı getirilmiştir.

Tüketici Birliği Federasyonu, 2014/Şubat’ında uyarmıştı
Bilindiği üzere 2014/Şubat tarihinden bu yana kredi kartı ile yapılan alışverişlerde taksit sayısı, tüketici, otomobil ve taşınmaz kredilerinde de, kredi miktarı sınırı getirilmişti.

Tüketici Birliği Federasyonu, bu düzenlemenin yapıldığı süreçte, kredi kartına taksit sınırı getirilmek istenmesinin uzun vadede doğru, ancak henüz erken olduğu, sınırlamanın tedrici olarak yapılması gerekliliği, bu düzenleme nedeniyle ekonomide durgunluk riskinin olacağı yönünde görüşlerini hükümet ve kamuoyu ile paylaşmıştı.

Nitekim uygulamanın sürdüğü birbuçuk yılın sonunda tüketici harcamalarındaki olumsuz etkilenmenin yol açtığı ekonomideki genel durgunluk nedeniyle bu uygulamada esneklik kararı alınmıştır.

Tüketici Birliği Federasyonu, kredi kartına ilişkin taksit sınırlaması uygulamasında getirilen esnekliği olumlu karşılamakta;
-Kısa vadede tüketicilerin gereksinimlerini karşılamaları için rahatlık sağlayacağını, bu durumun reel sektör için satışların artması anlamına geleceği, ekonomide canlanma ve büyümeye yol açacağı,

-Ancak orta ve uzun vadede ülke ekonomisinin kronik sorunlarından biri olan cari açığın azaltılmasına yönelik mücadelenin sekteye uğrayacağı, toplumda oldukça düşük olan tasarruf eğiliminin olumsuz etkileneceği, hane halkı borçluluğunun artacağı görüşünde olup

Alınan kararları mevcut koşullar çerçevesinde desteklemekte, ancak ilerisi için taksit sayısında sınırlama ve sıfır noktasına inmesi yönünde makro tedbirlerin alınması uyarısında bulunmaktadır.

Bilgisayar satışında taksit sayısının düşürülmesi doğru değildir.
Bilgisayar satışlarında dokuz ay olan taksit sayısının altı aya düşürülmesi doğru bir karar değildir. Bilgi toplumu olabilme yönündeki genel beklenti, bilgisayar teknolojisindeki güncellemelerin sıklığı dikkate alındığında, bilgisayar satışlarına ilişkin taksit sayısının azaltılması değil, arttırılması gerekmektedir.

Öte yandan cep telefonu satışlarında uygulanan taksit yasağı; Türkiye tüketicisinin cep telefonu modelini değiştirme sıklığının tüm dünyaya göre çok kısa olması, ülkemizde neredeyse cep telefon cihazı mezarlığı oluşmuş bulunması nedeniyle doğru bir uygulamadır. Tüketici Birliği Federasyonu yasağın devam ettirilmesini desteklemekte, ancak taksit yasağı nedeniyle GSM operatörleri tarafından yapılan kampanyalar ile taksit yasağının delindiği, bu kampanyaların denetimlerinin daha katı olması gerekliliği yönünde uyarıda bulunmaktadır.
  
Tüketici için büyük müjde
Halen yirmimilyon tüketicinin cebinde, ellidokuz milyon kredi kartı bulunmaktadır. 2016/Temmuz itibariyle kredi kart borcunu ödemeyen kişi sayısı iki milyondur. Tüketici Birliği Federasyonu’nun tespitlerine göre, kredi kart borcunu asgari tutarları ödeyerek öteleyen tüketici sayısı onbir milyon civarındadır.

Halen kredi kartında akdi faiz aylık yüzde 2,02, gecikme faizi aylık 2,52 olarak uygulanmaktadır. Akdi faiz oranı dikkate alınarak, kredi kartından sadece 1.000,00 TL. harcama yapıp başka hiçbir harcama yapmaksızın, sadece asgari tutarı ödeyerek borcun kapatılma süresi, elliüç aydır.

Tüketici Birliği Federasyonu, bu insafsız matematik nedeniyle uzun süredir kredi kart borçlarının yapılandırılması gerekliliği, daha önce iki kez TBMM tarafından çıkarılan yapılandırma yasalarında olduğu gibi yapılandırma olanağının sadece borcunu hiç ödemeyenleri değil asgari tutarı ödeyerek günü kurtaran tüketicilere yönelik olması gerektiğini ifade etmişti.

Başbakanın bu konudaki açıklamaları Tüketici Birliği Federasyonu’nun bu konudaki uyarı, endişe ve beklentilerini tam olarak karşılamakta, günü kurtaran onbir milyon tüketici için yeniden yaşam müjdesi anlamına gelmektedir.

Tüketici Birliği Federasyonu yıllardır dikkat çektiği bu sorunun çözümü için önerdiği çözümü üreten Başbakan Sayın Binali Yıldırım başkanlığındaki siyasi iktidarı kutlamaktadır.

Mehmet Bülent Deniz
Genel Başkan