21 Şubat 2020 Cuma

Tüketici örgütleri zamlara karşı UKOME'de temsil hakkı istiyor

TBF Genel Başkanı Deniz, vatandaşın toplu taşıma araçlarına yapılan zamlardan daha az etkilenmesi için İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nde (UKOME) tüketici temsilcilerinin de bulunmasını istedi.

Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, UKOME'nin toplu taşıma araçlarına uyguladığı zam kararını doğru bulmadıklarını söyledi.

Kararın alınma sürecini değerlendiren Deniz, "Bir defa bu kararı veren kuruma bakmak lazım. Milyonlarca tüketiciyi ilgilendiren bir zam kararı alıyor ama bir tane tüketici örgütü o kurulun içerisinde bulunmuyor. Esnaf odaları, esnaf birliği, jandarma, emniyet... Herkes var. Ancak tüketicinin hakkını koruyacak bir örgüt yok. Zam talebinde bulunan esnaf, zammı alan esnaf... Peki 'Tüketici ne diyor?' Soran yok. Bir defa bu çok büyük yanlış. UKOME'de artık tüketiciler de yer almalıdır. Zira toplu taşımaya getirilen zamların tümü tüketicinin aleyhine sonuçlanıyor." diye konuştu.

Son zamanlardaki birtakım fiyat artışlarının esnafın maliyet artışından kaynaklandığını bildiklerini anlatan Deniz, bu açığın tamamen vatandaşın üzerine yıkılmasına da karşı olduklarını ifade etti.

Anayasa'nın 172. maddesinin tüketicinin örgütlenmesi ve temsil edilmesine yönelik devletin yükümlülüğünü düzenlediğini vurgulayan Deniz, şunları kaydetti:
"6502 sayılı yasanın birçok yerinde bu türden heyetlerin içerisinde tüketici örgütlerinin bulunması şart koşuluyor. Bu minvalde şehirlerdeki hal komisyonlarında, pazar yerlerinin belirlenmesinde dahi tüketici örgütü temsilcisi varken, büyük şehirlerin toplu ulaşım fiyatlarının belirlendiği UKOME'de tüketici temsilcisinin bulunmaması kabul edilir bir durum değil. Bunun son örneğini son yapılan zamda gördük. Zam talebi esnaf odalarından geldi ve UKOME bu talebi karara bağladı. Ama tüketici temsilcisi o kurulda yer alsaydı, söyleyeceği bir şeyler mutlaka olacaktı."

Zammın İstanbul'da yaşayan vatandaşları rahatsız ettiğini dile getiren Deniz, sözlerini şöyle tamamladı:
"En azından zam kararını yaz aylarına erteleyebilirlerdi. Tüketicinin beli bir kez daha bükülmüştür. Vatandaşın toplu taşımaya yapılan zamlardan daha az etkilenmesi için UKOME'de tüketici temsilcilerinin de yer alması ciddi ciddi düşünülmelidir."

13.02.2020, Mehmet Ali Derdiyok

Terör Soframızda!…

Tarım ve Orman Bakanlığı, Tüketicilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş, değiştirilmiş gıdaları üreten ve satan firmaları açıkladı. Liste hayli kabarık, içecekten hayvansal ürünlere ve hatta zeytinyağına bile hile karıştırılmış. 74 Firma 99 parti ürün için tam liste burada.


Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent deniz, Gıda Terörünün bitirilmesi için yapılacak tek “şey” ‘i açıklıyor.

Eyvah! Sevgililer Günü geliyor…


Tüketici Birliği Federasyonun’dan
14 Şubat Sevgililer Günü için özel teklif…




Deniz: Toplu Ulaşım Zammı geri Alınsın

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin Toplu Ulaşım zammını değerlendiren Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz “Ukome de Tüketici Temsilcisi yok.” dedi.











Plaza bankacılarına komisyon ayarı geldi

Birçok ilde reel sektörün sorunlarını dinleyen Hazine ve Maliye Bakanlığı, bankaların uygulamalarına yönelik şikayetler üzerine düğmeye bastı. Merkez Bankası dün yaptığı düzenleme ile EFT ücretleri başta olmak üzere bankaların faiz dışında aldığı ücret, masraf, komisyonlara sınırlamalar getirdi.

Hazine ve Maliye Bakanı Dr. Berat Albayrak banka komisyon ve ücretlerine getirilen yeni standartlara ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Albayrak, Twitter hesabından yaptığı değerlendirmede, şu ifadeleri kullandı: “Gittiğimiz her yerde vatandaşlarımız ve iş dünyamız bankaların aldığı ücret ve komisyonlar ile ilgili şikayetlerde bulunuyordu. Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitemizin (FİKKO) gündemine aldığımız konu ile ilgili Merkez Bankası ve BDDK, ücret ve komisyonlara standartlar getirdi. Komisyon, ücret ve masraflarla ilgili yapılan bu önemli düzenlemelerin vatandaşlarımıza ve iş insanlarımıza hayırlı olmasını diliyorum. Attığımız her adımda vatandaşlarımızın hukukunu korumaya, maliyetlerini düşürmeye öncelik vermeye devam edeceğiz.”

51 KALEMLE SINIRLANDI
Bakan Albayrak, geçen ay ekonomi medyası ve ekonomistlere yönelik düzenlediği değerlendirme toplantısında da plaza bankacılığını eleştirerek, bankaların sahaya inerek reel sektöre destek vermesi gerektiğini belirtmişti. Düzenlemeye ilişkin Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamaya göre; bankalarca ticari müşterilere “Ticari Krediler”, “Dış Ticaret”, “Nakit Yönetimi” ve “Ödeme Sistemleri” kategorilerinde sunulacak ürün ve hizmetler karşılığında alınabilecek ücretleri 51 kalemle sınırlandırdı. Önceden bu kalemlerin sayısı 2 bin 400’e kadar çıkıyordu.

MARTTAN İTİBAREN GEÇERLİ
Yapılan kapsamlı değerlendirmeler sonucunda; bankalarca ticari müşterilere sunulacak ürün veya hizmetler karşılığı alınabilecek ücretlerin tür ve niteliklerinin, azami miktar ya da oranlarının ve bunlara ilişkin standartların belirlenerek, tahsil edilen ücretlerin daha şeffaf, anlaşılır ve karşılaştırılabilir olmasını sağlamak üzere düzenleme yapılmasının uygun görüldüğü kaydedilen açıklamada yayınlanan yeni tebliğle ilgili, “Şeffaflığın sağlanması amacıyla bankalara bilgilendirme yükümlülükleri getirilmiştir. Tebliğde yer alan düzenlemeler, 1 Mart 2020 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek olup, bu tarihten önce kurulmuş sözleşmelere yürürlük tarihinden sonra gerçekleştirilecek işlemler bakımından da uygulanacaktır” denildi.

EFT’YE AYAR GELDİ
Düzenlemeye göre ticari müşterilerden alınabilecek ücret, masraf ve komisyonların sayısı 2 bin 400’den 51’e çekilirken, finansal tüketiciler için bu sayı 20’dan 16’ya indirildi. Kredi kartlarında nakit avans komisyonu en fazla yüzde bir olarak belirlendi. Hesap işletim ücreti ve hsap açım ücreti kaldırıldı. Ticari kredilerde yüzde 2-6 oranında bulunan erken ödeme komisonu kalan vadede iki yıla kadar olanlarda yüzde bire, iki yıldan uzunlarda yüzde 2’ye düşürüldü. Kredi tahsis ücretleri tek kalem altında toplandı ve kredinin on binde 25’i ile sınırlandı. Diğer yandan EFT ücretlerine de sınırlama getirildi. Düzenleme öncesi en düşük EFT ücreti 6 TL iken 1 TL’ye çekildi. 850 TL olan en yüksek EFT ücreti de 100 TL ile sınırlandırıldı.

'KAPIDAN GEÇENDEN PARA İSTEYECEK HALE GELMİŞLERDİ'
Bankaların aldıkları ücret, masraf ve komisyonlara getirilen sınırlandırmaları olumlu karşıladıklarını belirten Tüketiciler Birliği Federasyonu (TBF) Başkanı Av. Mehmet Bülent Deniz, “Bankalar neredeyse kapıdan geçenden, banka şubesinin camına bakandan para isteyecek hale gelmişlerdi” dedi. 2007’den beri tüketicilerin bankaların aldıkları bu ücretlerden şikayetçi olduğunu anımsatan Av. Deniz, “2014’te yapılan düzenleme ile BDDK’nın bu kalem ve tutarları belirlemesi öngörüldü. Ancak bugüne kadar BDDK’nın aldığı kararlar tüketiciyi memnun etmedi. Meclis’e gönderilen yeni SPK yasa tasarısında bu kalemlerin Merkez Bankası tarafından belirlenmesi öngörüşmüşken, bir tebliğ ile bu yeniden düzenlemenin yapılmasını da manidar buluyoruz. SPK yasasını da hukukçular olarak inceliyoruz” ifadelerini kullandı.

11.02.2020, Recep Erçin, Aydınlık,

Avrasya Tüneli ücreti için Ticaret Bakanlığına başvurduk

Avrasya Tüneli geçiş ücretlerine yapılan zammı değerlendiren Tüketici Konfederasyonu Girişimi Dönem Sözcüsü Aziz Koçal; “akıldışı bu zam için Ticaret Bakanlığı’na başvurduk” dedi.

Tüketici Konfederasyonu Girişimi Dönem Sözcüsü Aziz Koçal şu açıklamayı yapmıştır:

Bilindiği üzere Avrasya Tüneli geçiş ücretlerine 01.02.2020 tarihinden geçerli olmak üzere zam yapılmış ve tek yön geçiş ücreti, otomobiller için 36,40 TL., minibüsler için 54,70 TL. olmuştur.

Kamusal nitelikteki bu hizmete yapılan zam, her türlü ekonomik değerlendirmenin ötesinde, TÜİK tarafından açıklanan enflasyon rakamlarının çok üzerindedir.

Ülke ekonomisinde 2018 yılında yaşanan kur şoku sonrasında Ticaret Bakanlığı tarafından, Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği’nde yapılan değişiklik ile; “Girdi maliyeti ve döviz kuru artışı gibi fiyat değişimlerinden etkilenmemesine rağmen bu durumlardan etkileniyormuş gibi hareket ederek tüketiciye sunulan mal veya hizmetin satış fiyatında haklı bir gerekçe olmaksızın artış yapmak” haksız ticari uygulama olarak kabul edilmiş ve yaptırıma bağlanmıştır.

Tüketici Birliği Federasyonu (TBF), Tüketici ve Çevre Dernekleri Federasyonu (TÜÇEDEF) ve Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF)’in oluşturduğu Tüketici Konfederasyonu Girişimi olarak; yapılan bu zam nedeniyle gerekli incelemelerin yapılarak, yaptırım uygulanması istemiyle Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü’ne başvuru yapılmıştır. İlgili kamu otoritesinin bu başvurumuz üzerine zammın haksız olduğuna ilişkin sonuca ulaşacağı, yaptırım uygulayacağı ve tüketiciden büyük tepki çeken bu zammın geri alınacağı inancındayız.

Tüketici Konfederasyonu Girişimi adına
Dönem Sözcüsü
Aziz Koçal

Ticaret Bakanlığı Başvurusu