22 Mart 2015 Pazar

Elektrikte Kaçak Çok Ama Kesinti Yok

Tüketici Birliği Federasyonu’nun araştırmasına göre kaçak elektrik kullanılan illerdeki kesinti süresi çok düşük. Bu durum seçim yatırımı olarak değerlendiriliyor.

Tüketici Birliği Federasyonu’nun elektrik kesintileriyle ilgili hazırladığı rapor “kaçağın ödüllendirildiğini” gösterdi.

3 MİLYAR LİRALIK KAÇAK
Bu çalışmaya göre örneğin 3 milyar liralık kaçak elektrik kullanılan ve içinde Diyarbakır, Batman, Siirt, Şırnak, Mardin, Şanlıurfa’nın da olduğu dağıtım bölgesinde toplam kesinti zamanı 58 saatte kaldı. Buna karşın kaçak elektriğin en az olduğu Kırşehir, Nevşehir, Aksaray, Karaman ve Konya’da ise 2 bin 28 saat kesinti yapıldı.

YÜZDE 75'E KADAR ÇIKTI
En fazla kaçak elektrik Dicle, Van Gölü ve Aras dağıtım bölgelerinde kullanılıyor. Dicle’de kayıp-kaçak oranı yüzde 73’ten yüzde 75’e, Van Gölü’nde yüzde 55,6’dan yüzde 64,3’e, Aras’ta yüzde 27,7’den yüzde 36’ya çıktı.

HEDEFLERİ YÜZDE 30'DU
2010 yılında özelleştirilen bu şirketlere 2015 yılında yüzde 30’un altına düşürme hedefi verilmişti. Asayiş olayları gerekçe gösterilerek kaçak elektrik kullanımı düşmediği gibi artarak devam etti. Doğu'daki 10 milyar liraya ulaşan kaçak elektrik bedelini Batı'daki vatandaşların faturalarından kesildi.

VEKİL SAYISI ÇOK ÖNEMLİ
Ortaya çıkan sonuçları değerlendiren Tüketici Birliği Federasyonu Başkanı Bülent Deniz, şunları anlattı: “Çok enteresan rakamlar bunlar. Bizim tahmin ettiğimiz Doğu’da seçim yatırımı çalışması. Kaçağın çok olduğu, alt- yapı tesislerinin yetersiz olduğu yerlerde kesinti düşük duruyor. AKP için Doğu’daki vekil sayısı çok önemli. Bu nedenle kesinti yapılmadığını düşünüyoruz. Araştırmaya devam ediyoruz. Rakamlar kesinleştiğinde daha net konuşacağız.”

Hasan Bozkurt, 06.03.2015 Bugün http://www.bugun.com.tr/ekonomi/hem-kacak-hem-de--haberi/1524324

Tüketici Birliği Federasyonu "Kaçağın Ödüllendirildiğini” Ortaya Koydu.

Tüketici Birliği Federasyonu’nun elektrik kesintileriyle ilgili hazırladığı rapor “kaçağın ödüllendirildiğini” ortaya koydu.

3 milyar liralık kaçak elektriğin kullanıldığı Diyarbakır, Batman, Siirt, Şırnak, Mardin, Şanlıurfa’da toplam 58 saat kesinti yapıldı. Kaçak elektriğin en az olduğu Kırşehir, Nevşehir, Aksaray, Karaman ve Konya’da ise 2 bin 28 saat kesinti oldu.

Yine kaçak elektrikle evlerin ısıtıldığı Van, Bitlis, Şırnak ve Hakkari bölgesinde ise kesinti 6 saatte kaldı.

Buna karşın kaçak elektrik kullanımının en az olduğu Samsun, Amasya, Çorum, Ordu ve Sinop’ta 1.699 saat elektrik kesildi. DEDAŞ’ın Diyarbakır ve Mardin’de yaptığı elektrik kesintilerinin ardından HDP’li belediyeler elektrik şirketinin önüne hendekler kazmıştı.

Hasan Bozkurt, 06.03.2015 Millet http://ekonomi.millet.com.tr/kacaga-kesinti-yok-haberi/1268002

Elektrik Kesintileri Devam Edecek

Enerji yetersizliğinden kaynaklanan kesintiler planlı bir şekilde Türkiye genelinde uygulanıyor.

Uzmanlar, Türkiye'nin elektriğin yüzde 52'sinin doğalgazdan karşılandığını, fazla tüketimlerde bu gazın yetersiz kaldığını söyledi. Doğalgaz deposuyla sorunun çözülebileceği belirtiliyor.

Vatandaşın buzdolabı, çamaşır makinesi gibi beyaz eşyalarını bozan elektrik kesintileri her geçen gün artıyor. Tüketiciler Birliği Federasyonu'nun hazırladığı verilere göre tüm illerde her gün 'düzenli kesinti' yaşanıyor. Enerji Bakanlığı yetkililerine göre, Tuz Gölü Doğalgaz Deposu’nun 10 yıldır bitirilememe-sinden kaynaklanan kesintiler, bu yıl da devam edecek. 2015 yılı boyunca vatandaş karanlıkta kalacak.

KARANLIĞIN BAHANESİ BAKIM
İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya gibi büyükşehirlerin yanı sıra Anadolu’nun her şehrinde kesintilerin yaşanmasında elektriğin yüzde 52’sinin doğalgaz santrallerinden üretilmesinden kaynaklanıyor. Havalar çok soğuk gittiğinde ısınmak için artan doğalgaz tüketimi nedeniyle BOTAŞ’ın santrallere verdiği gaz kesiliyor. Devlete ait santrallerde fuel-oil ve kömür ile elektrik üretimine geçilmesine rağmen tüketim karşılanamıyor.

Havalar ısındığında serinlemek için artan klima kullanımı da elektrik tüketimini patlatıyor. Yaz kış yaşanan enerji krizi vatandaşa ‘karanlık’ olarak yansıtılıyor.

DEPO 10 YILDIR YAPILMIYOR
Enerji Bakanlığı, elektrik dağıtım şirketlerine ‘bakım’ adı altında elektrik kesintisi yapmalarını istiyor. Şirketler de düzenli olarak kesintiler yapıyor. Vatandaşlar bazen günlerce bazen saatlerce karanlıkta kalıyor.

Bakanlık yetkililerinin verdiği bilgiye göre, krizin temel sebebi doğalgaz deposunun bitmemesi. Türkiye'de yıllardır planlanan ve sürekli olarak proje geliştirilen doğalgaz deposu hayal oldu. 2006 yılında gaz depolamaya başlaması kararı alınan Tuz Gölü Doğalgaz Depolama Tesisi 2017 yılı programına atıldı.

RUSYA VE İRAN KESİNTİ YAPARSA DONARIZ
Enerji Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili, Tuz Gölü Deposu’nun elektrik kesintileriyle birlikte doğalgaz krizine de çare olacağını belirtti. Yetkili, "Türkiye'de her şeye para bulunuyor ama doğalgaz deposu için gerekli kaynak ayrılmadığı için proje bir türlü hayata geçirilemiyor. Rusya veya İran gazı kesse bir hafta sonra soğuktan donarız" ifadelerini kullandı.

KAPASİTE 1 MİLYAR METREKÜP
1. faz inşaatın 2017’de, 2. faz inşaatın ise 2019 yılında devreye gireceği Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın 2015-2019 stratejik planında yer aldı. Doğalgaza bağlı elektrik kesintilerini bitirecek deponun yıllık kapasitesi 1 milyar metreküp olarak planlanıyor.

Hasan Bozkurt, 04.03.2015 Bugün http://www.bugun.com.tr/ekonomi/kesintiler-surecek-cunku-haberi/1520583

Ev Kirası Kadar Gelen Faturalar İsyan Ettirdi

Yargıtay’ın ‘aboneden kayıp-kaçak bedeli alınamaz’ kararıyla, cebinden çıkacak paranın azalmasını bekleyen vatandaş, son faturalarla büyük şok yaşadı.

Vatandaş, fatura mağduru oldu. Yargıtay’ın “aboneden kayıp-kaçak bedeli alınamaz” kararıyla vatandaşlar cebinden çıkacak paranın azalmasını beklerken, son gelen faturalarla büyük hayal kırıklığı yaşıyor. Ocak ayına kıyasla neredeyse 5 katı artış gösteren faturalarla karşılaşan tüketiciler çareyi Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurmakta buldu. Bazı abonelere 500 ile 1300 TL arasında elektrik ve doğalgaz faturası geldi. Neredeyse ev kirasına eş değer faturaları gören vatandaşlar isyan etti. Vatandaşlar, emekli maaşının faturalara bile yetmediğini dile getirdi.

AİLE BÜTÇESİ İÇİN YIKIM
Tüketiciler Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, kayıp-kaçakla ilgili Yargıtay kararından sonra her kafadan bir ses çıktığına dikkat çekti. Deniz, “İlgili bakan, tüketiciye bu durumla ilgili daha doyurucu bir açıklama yapmalı. Çünkü bu faturalar aile bütçeleri için bir yıkımdır” dedi. Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Levent Küçük ise, elektrik dağıtımının özelleştirilmesinin daha ekonomik ve tüketiciler lehine olacağını düşündüklerini, ancak gelinen süreçte durumun tüketicilerin aleyhine işlediğini kaydetti. Küçük, “Bazı dağıtım şirketleri, faturalandırma gün sayısını artırdığını, bu nedenle yüksek rakamlar geldiğini söylüyor. Bu doğru olabilir. Ancak bunun dışında tüketicilerin kafasında dağıtım şirketlerinin bugüne kadar faturada göstermediği kayıp-kaçak bedellerinin yansıtıldığına dair şüpheler de var. Birim fiyatına ve tüketim miktarına bakıyoruz ama faturalarda yüzde 80 artış sağlayacak bir farklılık yok. Dolayısıyla yetkililerin çıkıp, bu faturaların niçin arttığını doğru bir şekilde tüketicilere açıklamaları lazım” diye konuştu.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken ise elektrik bedellerinin esnafa yüksek tarifeden uygulandığını kaydetti. Palandöken, “Yüksek tarife imalat girdilerinde maliyeti yükseltiyor” şeklinde konuştu.

Kayıp-kaçakla 5.2 milyar lira çaldılar
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) 2012 yılında 5 bölge için 3 yıllık kayıp ve kaçak hedeflerini yükseltmesinin sadece 2015 yılında hanelere 1.6 milyar liralık yük getirdiğine dikkat çekti. EMO’dan yapılan açıklamada, “Yapılan hesaplamaya göre, Türkiye tüketiminin yaklaşık 5’te 1’ini gerçekleştiren hane kullanıcılarından, son 3 yılda toplam 5.2 milyar TL’lik kayıp ve kaçak bedeli tahsil edildi” denildi.

Aydın Demir, 24.02.2015 Sözcü http://www.sozcu.com.tr/2015/ekonomi/ev-kirasi-kadar-gelen-faturalar-isyan-ettirdi-752620/

Vatandaşı ‘Kredi Masraflarınızı Geri Alacağız’ Diye Dolandırıyorlar

Cep’ten vatandaşları ağına düşüren dolandırıcıların yeni hedefi kredi dosya masrafları. Sesli cevap sisteminden arayan dolandırıcılar, kart aidatı ve dosya masrafını geri alma karşılığında para istiyor. Uzmanlar, bir kişinin başkası adına resmî işlem yapabilmesi için avukat olması ve vekaletname alması gerektiğini belirtiyor.

Bankaların, tüketici kredileri üzerinden aldıkları dosya masrafları ve hesap işletim ücretleri, dolandırıcıların yeni hedefi oldu. Sesli cevap sisteminden vatandaşları arayan bazı kişiler, ilgili kurumlara gönderilecek dilekçelerle, geriye dönük 10 yıl için ödenen kredi kartı aidatı ve kredi dosya masrafını geri alabileceklerini söylüyor. Danışmanlık firması olduklarını öne süren şahıslar, kart aidatını 2 hafta, kredi dosya ücretini ise 10 hafta içinde geri alacaklarını iddia ediyor. Yapılan bu işlem karşılığında da tüketicilerden 100-300 TL arasında bir ücret talep ediliyor.

Vatandaşlar tarafından kendilerine de benzer şikâyetlerin geldiğini ifade eden Tüketici Birliği Federasyonu Başkanı Bülent Deniz, Bazı kişiler ya da firmalar, telefonla, internet üzerinden veya SMS yoluyla ‘bankalara ödediğiniz kredi dosya masrafını ve hesap işletim ücretini sizin adınıza geri alacağız’ diye reklam yapıyorlar. Halbuki Türkiye’de bir kişinin başka biri adına resmi kurumlarda işlem yapabilmesi için avukat olması ve vekaletname alması gerekiyor.” dedi. Deniz, aslında halkın bu denli pervasızca dolandırılmasının önüne geçilebileceğini, fakat ilgili devlet kurumlarının bu konuda yeteli denetimi yapmadığını ifade etti. “Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) gibi kurumlar birlikte hareket edip bu dolandırıcı firmaları kapatmakla mükelleftir ama ne yazık ki hiçbir şey yapmıyorlar.” diyen Bülent Deniz, “Pervasızca telefonla arıyorlar, cep telefonuna mesaj gönderiyorlar, televizyonda reklam yapıyorlar. Neredeyse bütün yerel televizyonlarda bahsi geçen firmaların reklamları var. Ama ne yazık ki RTÜK bu konuda gerekli işlemleri yapmıyor.” şeklinde konuştu.

Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Başkanı Aydın Ağaoğlu ise yanıltıcı ilan ve reklamlarda belirtildiği gibi kredi dosya masrafını kısa sürede kesin geri alabilmenin söz konusu olmadığına dikkati çekerek, “Karar çıkması için tüketici hakem heyetindeki başvuru yoğunluğuna göre ortalama 3 ayla 1 yıl süre geçmektedir.” ifadesini kullandı.

Dolandırıcıların hedefi olan Necati Tunç, kendisini telefonla arayan şahısların, kendilerine yetki verilmesi halinde, üç bankadan kredi alırken verdiği dosya masrafını geri alabileceklerini söylediklerini kaydetti. Tunç, “Bize 89 lira para verirsen biz bunu takip edeceğiz ve size en geç bir ay içinde dosya masrafını 1.200 lira civarında geri alacağız’ dediler. Ben de acil paraya ihtiyacım olduğu için kredi kartından bu parayı ödedim.” dedi.

Banka masrafı nasıl geri alınabilir?
Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Başkanı Aydın Ağaoğlu, banka masrafını geri almak isteyen tüketicilerin başlıca üç yol izlemesi gerektiğini söyledi. Ağaoğlu, “Banka Genel Müdürlüğü’ne başvurularak kesilen masraf tutarının bildirilmesi ve iadesi talep edilecek. Gelen olumsuz cevapla tüketicinin ikametinin bulunduğu kaymakamlık tüketici hakem heyetine hiçbir ücret ödenmeksizin başvurulacak. Alınan karar lehineyse banka yerine getirmediği takdirde adliyelerdeki icra müdürlüğünde takibe geçecek.” dedi. 28 Mayıs 2014’te çıkan kanun bu konuda düzenleme yapma yetkisini Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na (BDDK) devretti. Kurul ise 3 Ekim 2014’te bir yönetmelik yayınlayarak bankaların 3 Ekim 2014’ten sonra tüketicilere kullandıracakları kredinin binde 5’ini aşmamak üzere bir ücret almamalarına imkân sağladı. Ancak dosya masrafı adı çok kirlendiği için bunun adı kredi tahsis ücreti olarak değiştirildi ve binde 5 sınır konuldu. Daha önce ise böyle bir sınır yoktu. Yani mevzuata göre 3 Ekim 2014’ten sonra kredi kullanan vatandaşların dosya masrafını geri alabilmesi noktasında yapabilecekleri pek bir şey kalmadı.

Fatih Çelik, 23.02.2015 Zaman http://www.zaman.com.tr/ekonomi_vatandasi-kredi-masraflarinizi-geri-alacagiz-diye-dolandiriyorlar_2279509.html

Tüketiciler, Enerji Bakanlığı ve EPDK'ya Seslendi: 33 Milyar Liralık Kaçak Elektirik Paramızı İade Edin

2006-2014 döneminde elektrik abonelerinden 33 milyar lira kayıp-kaçak parası alındığının ortaya çıkması, kamuoyunda geniş yankı buldu. Tüketici Birliği Federasyonu Başkanı Avukat Bülent Deniz, Enerji Bakanlığı’nın tespitine dikkat çekerek, “33 milyar TL alınmış. Kesinlikle bu paranın tüketicilere iadesini istiyoruz.” değerlendirmesi yaptı.

Enerji Bakanlığı 36,8 milyon elektrik abonesini ilgilendiren kayıp-kaçak parasını ödememek için kanun tasarısı hazırladı. Başbakanlığın, yasallaşması için TBMM’ye gönderdiği tasarının gerekçesinde ‘Abonelerden alınan kayıp-kaçak parası 33 milyar lira’ olarak hesapladı (2006-2014 dönemi için). Bakanlığa göre tutar çok fazla. Faiz ve vekalet ücretlerinin eklenmesiyle rakam birkaç katına çıkacak, ödenmesi mümkün değil. Ayrıca iade yapılırsa elektrik dağıtım şirketleri iflas eder.Enerji Bakanlığı’nın kayıp-kaçak tutarı için rakam belirtmesi ve bunun ödenmesine karşı çıkması, tüketicilerin tepkisine neden oldu. Tüketici Birliği Federasyonu Başkanı Avukat Bülent Deniz, Bakanlığın ilk kez resmi belgede rakam telaffuz ettiğine vurgu yaparak “33 milyar TL alınmış. Kesinlikle bu paranın tüketicilere iadesini istiyoruz.” değerlendirmesi yaptı.

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu 17 Aralık 2014 tarihinde, elektrik abonelerinden alınan kayıp-kaçak parasını yasalara aykırı buldu ve geçmiş 10 yıllık tahsilatın aboneye iadesine karar verdi. Milyonlarca tüketici için örnek teşkil eden karar üzerine elektrik aboneleri haksız yere ödedikleri paraları geri almak için Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri (TSHH) ile Tüketici Mahkemeleri’ne başvurmaya başladı. Enerji Bakanlığı ve Başbakanlık başvuruların artması üzerine kanun tasarısı hazırlayarak TBMM’ye gönderdi. Tasarı, kayıp-kaçak paralarının iade edilmemesini ve mahkeme kararıyla iade edileceklerin’de elektrik tarifelerine yansıtılmasını öngörüyor. Öte yandan tasarının TBMM (Komisyon’da) görüşmeleri ertelendi.

RAKAM KAÇAĞIN NET TESCİLİDİR
Enerji Bakanlığı’nın sadece 8 yıllık dönem için 33 milyar kayıp kaçak parası hesaplaması, geniş yankı buldu. Tüketici Birliği Federasyonu Başkanı Avukat Bülent Deniz tasarının gerekçesini tüketiciler adına değerlendirdi: “TBMM’ye gönderilen yasa tasarısının gerekçesi iktidarın kayıp kaçak konusundaki itirafnamesidir. Toplanan rakam dudak uçuklatan bir rakamdır ve halktan haksız şekilde toplandığı yargı kararıyla tescil edilmiştir. Bu para halkın cebinden alınıp önce Hazine sonra da şirketlerin kasasına aktarılmıştır. Çıkarılmak istenen yasa hukuku kullanarak vatandaşı soymaktır.” Deniz, Twitter, Facebook gibi sosyal medyada tepki alan ve Bakanlığın ‘Kayıp-kaçak parası iade olursa şirketler iflas eder’ tespiti konusunda da ilginç bir değerlendirme yaptı: Yıllarca bu parayı cebine koyan şirketler, şimdi bu parayı geri öderlerse iflas ederlermiş sözü bir kocaman yalandır. Kaldı ki bizden alınan parayı geri verecekler.

ÖNCE DAĞITIM ŞİRKETİNE MÜRACAT EDİLECEK
Yargıtay’ın elektrik faturaları üzerinden alınan kayıp-kaçak parasını iade kararı 36,8 milyon aboneyi yakından ilgilendiriyor. Aboneler, Yargıtay kararını örnek göstererek ödedikleri kaçak elektrik parasını geri alabilecekler. Kayıp-kaçak parasını geri almak isteyen abonelerin, önce elektrik dağıtım şirketine başvurup ödediği tutarı öğrenmesi gerekiyor. Faturada ödediği tutarı öğrenen abone, bir dilekçe ile kaymakamlıklar bünyesinde kurulan Tüketici Hakem Heyeti’ne başvuru yapacak. Başvurular; kayıp-kaçak tutarı 2.200 TL’ye kadar olan tutar için İlçe Tüketici Hakem Heyeti’ne, 3.300 TL’ye kadar olan tutar için İl Hakem Heyeti’ne ve 3.300 TL üzeri kaçak bedeli içinde Tüketici Mahkemesi’ne başvurmaları gerekiyor (2015 tarifesi). Kayıp-kaçak bedelleri EPDK ve TEDAŞ üzerinden de öğrenileceği gibi abone hiçbir şekilde tutarı öğrenemezse dahi Hakem Heyeti’ne başvuru yapabilir. İlgili şirket savunmasında kayıp-kaçak tutarını belirteceğinden mahkeme süreci devam etmiş olacak. Hakem heyetinin tüketici lehine verdiği kararın ilgili dağıtım şirketi tarafından uygulamaması halinde ek herhangi bir hukuki işleme gerek kalmadan doğrudan icra yoluyla tahsilat yapılıyor.

İsmail Altunsoy, 21.02.2015 Zaman http://www.zaman.com.tr/ekonomi_tuketiciler-enerji-bakanligi-ve-epdkya-seslendi-33-milyar-liralik-kacak-elektirik-paramizi-iade-edin_2279140.html