25 Ağustos 2016 Perşembe

Vatandaşın 'Cep'inden TRT’ye 1.1 milyarlık kıyak

Hükümet, Bakanlar Kurulu kararı ile televizyon ve radyo yayını yapan bütün cihazlara yeni TRT vergisi getirdi. Bu vergi ile vatandaşın cebinden TRT’ye yılda 1,1 milyar liranın üzerinde kaynak aktarılacak.

TRT'nin elektrik faturalarından aldığı payı kaldırmayı vadeden AKP Hükümeti, kaldırmak yerine yenilerini ekliyor.

Hükümet, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Bakanlar Kurulu kararı ile halkın sırtından TRT'ye yeni bir kaynak oluşturdu. TRT, cep telefonları satışından her yıl 1,1 milyar liralık kaynak sağlayacak. TRT, yılda elektrik faturalarından 800 milyon, bandrollerden de 600 milyon liralık gelir elde ediyor. Tüketicilerin sırtına yüklenen bu ekstra vergi için, tüketici dernekleri yargıya gitmeye hazırlanıyor.

SADECE CEPTEN MİLYARLIK RANT
Türkiye'de geçen yıl 12 milyonun üzerinde akıllı telefon satıldı. Bu satışlarla akıllı telefon pazarı yaklaşık 16 milyar liraya ulaştı. Akıllı telefon pazarının 2016'da en az yüzde 10 büyümesi bekleniyor. Geçen yılın rakamlarına göre Bakanlar Kurulu'nun uygulamaya koyduğu cep telefonlarına bandrol uygulaması TRT'ye 1 milyar 120 milyon liralık gelir getirecek. 

TRT'nin kasasına cep telefonlarından girecek 1,1 milyar liranın yanı sıra elektrik payı ve bandrolden de para girişi oluyor. Radyo ve televizyon cihazlarının bandrol satışlarından kurumun kasasına 2012 yılında 545 milyon, 2013 yılında 560 milyon, 2014 ve 2015 yılında 600 milyon lira girdi. TRT'nin bütçesinin önemli bir bölümünü ise elektrik faturalarından alınan pay oluşturuyor. TRT 2012'de elektrik faturalarından 662 milyon TL, 2013 yılında 800 milyon TL, 2014 yılında 802,2 milyon TL, 2015 yılında ise 777 milyon TL gelir elde etti. 

ELEKTRİKTEN 800 MİLYON TL
10 bine yakın çalışanı ile Türkiye'nin en büyük medya kuruluşu olan TRT, bandrol ve elektrik payına rağmen bütçesini yetiremiyor. Bu nedenle kuruma genel bütçeden pay aktarılıyor. TRT, geçen yıl 89 milyon lira zarar etmişti. Zararın gerekçesi olarak da binlerce çalışanı olmasına rağmen dışarıda yaptırılan programlar gösterildi. 

BUNUN ADI 'DELİ DUMRUL' HARACIDIR
Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, müflis tüccar eski defterleri karıştırır atasözünü hatırlatarak, “Ekonomide gösterilmeye çalışılan bahar havasının aksine devlet hazinesinde çok ciddi ödeme sıkıntısı olduğu bu kararla bir kez daha ortaya çıktı. Bu nedenle yeni yeni ‘Deli Dumrul' haraçları bulunmaya çalışılıyor. Buldukları son haraç da cep telefonu ve laptoplardan alınacak olan televizyon vergisi” dedi. Deniz, kararın iptali ile ilgili dava açacaklarını kaydetti.

CEP TELEFONLARI DAHA DA ZAMLANACAK
Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar da cep telefonlarının Türkiye'de zaten pahalı olduğunu hatırlatarak, bu yeni uygulama ile fiyatların daha da artacağını ifade etti. Bunun bir dolaylı vergi olduğunu dile getiren Çakar, bu tür vergilerin dünyada en haksız vergiler olarak adlandırıldığını kaydetti. Bu durumun tüketici haklarına aykırı olduğunu belirtti. Bu kararın iptali ile ilgili ne gerekiyorsa yapacaklarını söyledi.

30.06.2016, http://www.thelira.com/gundem/vatandasin-cep-inden-trtye-11-milyarlik-kiyak-15045