27 Mayıs 2014 Salı

Tüketici Konseyi Toplandı


Tüketici Dernekleri, 28 Mayıs’ta yürürlüğe girecek olan yeni Tüketici Yasası’ndan memnun değil: Banka haraçlarının önü kesilmedi…
 
Yeni Tüketici Yasası, 28 Mayıs’ta yürürlüğe girecek. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından geçtiğimiz yıl hazırlanan yeni Tüketici Yasası, Kasım ayında TBMM’de kabul edilmişti.
 
Tüketici haklarında büyük ilerleme iddiası ile hazırlanan yeni yasanın yürürlüğe girmesinden önce, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından Ankara’da, Tüketici Konseyi toplantısı gerçekleştirildi.
 
Tüketici dernekleri, tüketici federasyonları ve devletin ilgili kurum temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşen 18. Tüketici Konseyi toplantısında, yeni yasanın getirdiği düzenlemeler masaya yatırılırken, yasaya aykırı reklâmlar konusunda durdurma ve ağır para cezası verme yetkisine sahip Reklâm Kurulu’nun boşalan üyeliği için de, tüketici örgütleri arasından bir temsilci seçildi.
 
TÜKETİCİ DERNEKLERİ YENİ YASADAN MEMNUN DEĞİL
28 Mayıs’ta yürürlüğe girecek olan 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun’un düzenlemelerinden duyulan endişeler konseyin ana gündemini oluşturdu.
 
Tüketici örgütü temsilcileri, yeni yasadaki düzenlemelerin çelişkileri, yoruma açık ifadeleri, belirsizlikleri ve tüketici aleyhine gelişebilecek maddeleri üzerinde olumsuz değerlendirmeler yaparken, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdür Vekili Ramazan Ersoy gelen eleştirileri cevaplandırarak, zaman içinde ortaya çıkacak olumsuzlukların düzeltilebileceği sinyalini verdi.
 
DENİZ’DEN TÜKETİCİ DERNEKLERİNE ELEŞTİRİ YAĞMURU
Tüketici Konseyi’nin en sert çıkışı da, Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Av. Mehmet Bülent Deniz’den geldi. Yeni yasanın tüketici örgütlerinin görüşlerine aykırı olarak çıkarıldığını belirten Deniz, bunun nedenini başkalarında değil, tüketici örgütlerindeki zafiyette aramak gerektiğini söyledi.
 
Yazarımız Bilal Şahan’ın tüketici örgütlerini eleştirdiği “Tüketici Dernekleri sarılaştı mı?” başlıklı yazısını okuyarak konuşmasına başlayan Deniz; “gelişen sosyal medya gerçeğini görmekten uzak, hala 2000’li yılların dernekçiliğinden bir adım öteye gidemeden, kendi kendimize ‘tüketici örgütçülüğü’ oynuyoruz” dedi.
 
“TÜKETİCİ DERNEKLERİ BAŞKANLARI ŞOV YAPIYOR”
Tüketici derneklerindeki bu olumsuz durumun, dernek yöneticilerinin basiretsiz ve şova yönelik çalışmalarına bağlayan Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Av. Mehmet Bülent Deniz şöyle konuştu: “Toplum vicdanının asla kabul etmediği banka haraçlarının önünü kesecek düzenlemenin yeni yasa metninde yer almasını sağlayamadık. Ama uzatılan her mikrofona koşar adım gidip deiectio olmuş şekilde konuşmaktan hiç vazgeçmedik. Medyaya çokça çıkıp, çok konuşunca sözümüzün ağırlığının yok olduğunu görmek yerine, “eee konuştunuz, astınız kestiniz, sonuç?” diye soran gözlere bakmaktan kaçınmaya başladık. Özel günlerde çelenk sunmaktan öteye gidemeyen dernekçiliğin cazibesine kapılıp, kendimizi büyük gösteren dev aynalarından uzak tutmayı başaramadık. Başkanlığını yaptığı tüketici örgütünün tek bir çalışmasında yer almayıp, internet ortamında, "tüketici uzmanı" sıfatını kendine yakıştırıp, tüketici şikâyetlerini çözmeyi marifet sanmaya başladık. Paralı tüketici hakları seminerleri düzenleyip, tüketici örgütlenmesinin evrensel ve en önde gelen temel etik kuralı; ‘tüketici örgütlenmesi, hiçbir koşulda reklâm almaz, sponsor edinmez’ ilkesini ayağımızın altında ezip geçtik.”
 
Deniz’in eleştiri yağmuruna tuttuğu tüketici örgütlerinin temsilcilerinin tepki gösterdiği konuşmanın, Konseye katılan diğer üyelerin tamamı tarafından uzun süren alkışlarla karşılanması, dikkat çekici bulundu.
 
KONSEY İRADESİNE BÜROKRATTAN İPOTEK Mİ?
Öte yandan, Konsey toplantısının Reklâm Kurulu üyeliği seçimi maddesinde de, katılımcılar arasında gerilim yaşandı. Yasa gereği tüketici örgütlerinin arasından seçilecek bir üyenin atanacağı Kurul üyeliği için, toplantı boyunca Başbakan ve iktidarı Gezi olayları, 17 Aralık darbesi üzerinden sıkça eleştiren bir kısım tüketici örgütlerinin aralarında aday belirlemesinin tepkilere neden olduğu seçimlerde, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdür Vekili Ramazan Ersoy’un bu derneklerle birlikte hareket etmesi şaşkınlıkla karşılandı.
 
Genel Müdür Vekili Ramazan Ersoy ile iktidarı eleştiren tüketici derneklerinin başkanları arasında, Konsey toplantısından önce başka bir toplantı yapıldığı ve Genel Müdür Vekilinin, “Gezici” derneklerle birlikte aday belirlediği ileri sürüldü.