23 Haziran 2012 Cumartesi

Polis Dayağı Devam Ediyor

22.06.2012 tarihinde Avcılar, Üniversite Mahallesi Karanfil Sokaktaki işyerlerinin önünde Yunuslar olarak bilinen Motosikletli Polis Memurları tarafından darp edildiklerini, ağır hakaret ve tehditlere maruz kaldıklarını belirtilen üç kişinin yardım isteği derneğimize ulaşmış, bunun üzerine derneğimiz Hukuk Koordinatörü Av. Arife Gökkaya Dinç ve gönüllü avukatlarından Av. M. Bülent Deniz ve üyemiz Murat Çelik karakol ve adliyeye giderek hukuki destek ve yardımda bulunmuştur.
Ahmet Aslı, ablası Çiğdem Akagündüz ve eşi Erbil Akagündüz’ün polis memurlarından şiddet gördüğünü belirten baba İsmet Aslı’nın bu iddiaları üzerine, avukatlar tarafından Küçükçekmece Savcılığından kamera görüntülerinin muhafazası ve doktora sevki talep edilmiştir.

Akabinde ise baba İsmet Aslı, Yunuslar tarafından darp edilen Ahmet Aslı, Çiğdem Akagündüz ve Erbil Akagündüz ile gözaltında bulundukları Firuzköy Şehit Ilgaz Aykutlu Polis Merkezinde görüşülmüştür.

Görüşme sırasında tespit edilenler;
• Erbil Akagündüz’ün sağ kaşında sargı olduğu görülmüş, kendi isteği ile sargısı açıldığında 6 adet dikiş olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca her iki gözünün kan topladığı, sırtında ve kollarında çizikler olduğu görülmüştür.
• Çiğdem Akagündüz’ün ise kıyafetindeki kan lekeleri ve sol bileğinde ısırık izleri (polis tarafından yapıldığını belirtiyor) görülmüştür.
• Ahmet Aslı’nın ise, üzerindeki gömleğin olmadığı (darp sırasında yırtılmış ve kanlı olduğu için attıklarını belirtiyor), sol yanağı ve gözünde morluklar, sol şakağında şişlik, sağ üç parmağının kanlı ve şişik olduğu kıpırdatamadığı gözlemlenmiş, sol omzunda ise sıyrıklar görülmüştür.
 
Ahmet Aslı, Çiğdem Akagündüz ve Erbil Akagündüz’ün ve 22.06.2012 tarihi saat 12.30 ‘da gerçekleşen olaya şahitlik edenlerin anlatımlarından, Motosikletli İlyas Atamaz (48735), Ahmet Uçar(48736), Erkan Ceylan(48737), Mehmet Gümüş(48735), Göktürk Şengül(48736) ve Mustafa Küçükaltay(48737) isimli polis memurlarının Ahmet Aslı’yı arkadaşıyla birlikte işyerinin önündeki arabanın içinde bulundukları sırada kimlik kontrolü için dışarı çıkarttıkları, suç isnadını ya da yaptıkları işlemi izah etmeden kelepçe takmaya çalıştıkları, polis memuruna suçlarının ne olduğunu soran Ahmet Aslı’ya ‘lan’lı sözlerle memura yakışmayacak şekilde davrandıkları, tavırlarını daha da sertleştirerek hakaret ettikleri, sesleri duyan ve Ahmet Aslı’nın ablası Çiğdem Akagündüz ve Eniştesi Erbil Akagündüz’ün de olay yerine geldiği anlaşılmıştır.

Şahıslar, Ahmet Aslı’ya yumruk atan bir polis memurunun yere yatırarak biber gazı sıktığını, elini ayakları ile çiğnediklerini, ellerini kelepçelendiğini bu sırada Çiğdem Akagündüz’ün ittirilerek yere düştüğünü, eşine ve kayınbiraderine ‘vurmayın’ diyen Erbil Akagündüz’ün feci şekilde darp edilerek kaşından ve çeşitli yerlerinden yaralandığını, polis memurlarının bu muamelelerine tanıklık eden vatandaşların tepki göstermesi üzerine ‘bunlar PKK’lıdır, teröristtir’ diyerek sövgü ve hakarete uğradıklarını, kendilerinin polislere karşı hakaret ve mukavemetlerinin olmadığını, zaten çok kalabalık olan ve daha sonra başka ekiplerin gelmesi ile sayıları iyice artan polislere karşı mukavemetin de mümkün olmadığını anlatmışlardır.

Şahıslar Görevli memura mukavemet suçundan haklarında yapılan işlemler tamamlandıktan sonra serbest bırakılmıştır.

Darp edilen şahısları endişelendiren durum ise; Kardeşleri Osman Aslının 2009 yılında terhis için izne geldiği sırada Yunuslar tarafından alınarak Firuzköy Şehit Ilgaz Aykutlu Polis Merkezine getirildikten2-3 saat sonra intihar ettiği gerekçesiyle cesedinin ailesine teslim edilmiş olmasıdır. Söz konusu ölüm olayı hakkındaki şüpheler tam olarak giderilmemiş, dönemin polis memurları sadece ‘görevi ihmal’ suçlaması ile çok hafif cezalara çarptırılmıştır. Dava temyiz aşamasındadır.

Böylesine elim bir olayı yaşayan ailenin aynı şeyleri tekrar yaşıyor olması son derece vahim ve isyan ettirici niteliktedir.

Valinin ‘münferit olaydır’ açıklamasının üzerinden henüz saatler geçmişken, ailenin acısı henüz dinmemişken İstanbul Polisi son günlerde adeta terör estirmektedir. “Önleme araması” adı altında, trafikte kısacası her yerde insanı darp edebilmekte eylemi için en ufak bir sorumluluk duymamaktadır. Çünkü yapılan hukuka aykırılık, polisin işlediği suç hep cezasız kalmıştır. Üstelik bu tür olaylarda ağır yaralanan hep vatandaşlar olmasına rağmen mağdur ‘memura direnme ya da görevini engelleme’ suçundan yargılanmış ve hüküm giymiştir. Bu olayda da benzer uygulamaları hep birlikte göreceğiz.

Cezasız kalan her insanlık dışı muamele bir sonrakinin işlenmesini garantilemektedir.

MAZLUMDER olarak insanlık dışı muamelenin, işkencenin, hakaret ve tehditlerin cezasız kalmaması ve mağdurun zulme uğramaması için gerekli ihbarları yapacağımızı ve olayı tüm süreçleriyle takip edeceğimizi kamuoyuna saygı ile açıklarız.

MAZLUMDER İstanbul Şubesi