17 Ekim 2019 Perşembe

Kredi Yapılandırırken Dikkat!

Merkez Bankası’nın üstüste iki kez faiz oranlarını düşürmesi, bankaların kullandırdığı kredi faizlerinde de düşüşe yol açtı. Ancak Merkez Bankası’nın faiz indirim kararından önce konut kredisi kullanan tüketicilerin bu duruma tepki göstermesi üzerine, kamu bankaları öncülüğünde konut kredilerinde yeniden yapılandırma uygulaması başladı.

Peki konut kredilerini düşen faiz oranları üzerinden yeniden yapılandırmak avantajlı mı?

Konuyu değerlendiren Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, tüketicilerin yeniden yapılandırma işine girişmeden önce mutlaka doğru hesap yapmaları gerektiğini söylüyor.

Konut kredilerinde erken kapama cezası alındığını belirten Deniz; “kullanılan konut kredilerinde 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunun 37. maddesi gereğince, gerekli faiz indirimi yapılarak hesaplanan ve tüketici tarafından konut finansmanı kuruluşuna erken ödenen tutarın kalan vadesi 36 ayı aşmayan kredilerde yüzde 1, kalan vadesi 36 ayı aşan kredilerde ise yüzde 2’ye kadar erken ödeme tazminatı tüketiciden tahsil ediliyor. Dolayısıyla tüketici ödeyeceği erken ödeme tazminatını ve yeniden yapılandırma halinde ödeyeceği toplam tutarı karşılaştırarak bu işlemi yapmalıdır” dedi.

Kredi kullandırılırken yapılan sigorta konusunda da uyarıda bulunan Deniz, yeniden yapılandırma durumunda eski kredi paketindeki sigorta poliçesinin kalan süresine tekabül eden prim tutarı tüketiciye iade edileceği için yapılandırmada yapılacak yeni sigortanın primlerinde tüketici aleyhine dikkat çekici bir zarar oluşmayacağını belirtti.

14.10.2019, Tüketici Postası