3 Nisan 2016 Pazar

Sağlık Hukukunda Bilgilendirme, Tanıtım ve Reklam Yasağı Uygulamaları

İstanbul Barosu Sağlık Hukuku Merkezince düzenlenen ‘Sağlık Hukukunda Bilgilendirme, Tanıtım ve Reklam Yasağı Uygulamaları’ konulu panel, 27 Şubat 2016 Cumartesi günü saat 13.00’da İstanbul Adalet Sarayı Seminer Salonunda yapıldı.

Panelin açılışında konuşan Sağlık Hukuku Merkezi Başkanı Av. Ümit Erdem, sağlık hizmetlerini diğer hizmetlerden ayırmak gerektiğini söyledi. Sağlık hizmetinin üç önemli özelliği bulunduğunu hatırlatan Erdem,”Birincisi sağlık hizmeti devredilemez, ikincisi sağlık hizmeti ertelenemez, üçüncüsü de diğer hizmetlerden farklı olarak sağlık hizmeti ertelenemez. Bu üç özelliği düşünerek bir bıçak sırtı olan tanıtım, bilgilendirme ve reklam yasağı konusunu bu toplantıda ele alacağız” dedi. Erdem, gelecekte sağlık hukukunda tüketici mahkemeleri, sağlık haberciliği etiği ve bitkisel ürünlerle tamamlayıcı tıp konularında toplantılar düzenlemeyi planladıklarını bildirdi.

Açılış konuşmasından sonra panele geçildi. İlk oturumu Sağlık Hukuku Merkezi Genel Sekreteri Av. Funda Işık Özcan yönetti. Türk Tabipler Birliği Özel Hekimlik Kolu Genel Sekreteri Prof. Dr. Özcan Çakmak, reklam yasağına ilişkin Türk mevzuatı hakkında bilgilendirme yaptı. Konuyla ilgili çeşitli kurum ve kuruluşların uygulamaları bulunduğuna işaret eden Çakmak, reklam yasağına uymayanlarla ilgili her kurumun farklı cezalar verebildiğini belirtti. Çakmak, Türk Tabipler Birliği uygulamaları hakkında bilgi verdi ve uygulanan kararlardan örnekler sundu.

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü Hukuk Koordinatörü Av. Özkan Tüm, 1219 sayılı Tababet Kanununu hakkında bilgi verdi ve il sağlık müdürlüğü açısından değerlendirmelerde bulundu. Tüm, özellikle reklam yasağı uygulamaları alanında ciddi sorunlar yaşandığını bildirdi.

Türk Diş Hekimleri Birliği Yüksek Disiplin Kurulu Başkanı Prof. Dr. Turhan Atalay, mevzuatla ilgili Türk Diş Hekimleri Birliğinin uygulamalarından örnekler sundu. Atalay, tanıtım ve bilgilendirme yaparken reklam yasağının dikkate alınması gerektiğini vurguladı. Sağlıkta reklamın kesinlikle yasak olduğunu bildiren Atalay, anca bu yasağa gereği gibi uyulmadığını belirtti ve verilen cezalarla ilgili dosya örnekleri sundu.

İstanbul Eczacı Odası Hukuk Danışmanı Av. Cevahir Kılıç, eczacıların reklam yasağının Deontoloji Tüzüğü ile denetlendiğini, eczacıların elektronik ortamda ilaç satamayacaklarını söyledi. Eczacılarla ilgili mevzuat hakkında bilgi veren Cevahir, yapılan ihlallerin, reklam yasağına aykırı davranmaların ancak ihbar ve şikâyetlerle haberdar olduklarını bildirdi.

İkinci oturuma geçildi. Bu oturumu Sağlık Hukuku Merkezi Başkanı Av. Ümit Erdem yönetti. İlaç Endüstrisi İşverenleri Sendikası Hukuk İşleri Direktörü Av. Aylin Aydoğmuş, ilaç sektöründeki tanıtım etkinlikleri hakkında bilgi verdi, tanıtım ve bilgilendirmelerde etik değerlere uymak gerektiğini bildirdi. Aydoğmuş, yasal mevzuatta yapılacak tanıtımlardaki temel ilke ve esaslar üzerinde durdu.

Tüketiciler Birliği Federasyonu Genel Başkanı Av. Mehmet Bülent Deniz, konuşmasının başında Tüketiciler Birliği Federasyonu hakkında tanıtıcı bilgi verdi. Ürünlerin tüketiciye ulaşması için reklamın etkili ve öncelikli bir yol olduğunu belirten Deniz, reklamın tüketiciye ulaşmasında uyulması gereken mevzuat, örtü- lü reklam, sağlık sektörüne ilişkin düzenlemeler hakkında bilgi verdi ve uygulamadan örnekler sundu.

Reklam Özdenetim Kurulu Koordinatörü Av. Ulya Duran, kurulun örgütlenmesi, amaç, ilke ve çalışmaları hakkında bilgi verdi. Duran, reklam verenler ve reklamcılık sektörü açısından ilgili mevzuat üzerinde durdu ve bazı kararlarla ilgili örnekler sundu.

Panelin son konuşmacısı Hasta ve Hasta Yakını Hakları Derneği Başkanı Doç. Dr. Gürkan Sert, sağlıkta reklam ve hasta hakları üzerinde durdu. Sert, kar amaçlı olduğu kabul edilen bir hizmette reklam yasağının önemine değindi, bilgilendirme ve tanıtımla reklam arasındaki ince çizgiye dikkat çekti. Oturum sonlarında soru-cevap bölümü uygulandı. Panel sonunda katılımcılara birer Teşekkür Belgesi verildi.

Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz'in panelde sunduğu tebliğin tam metni için 




İstanbul Barosu Bülteni, http://www.istanbulbarosu.org.tr/Yayinlar/BaroBulteni/ibd20160102.pdf

24 Milyon İcra Dosyası!...

Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, 24 milyon icra dosyası ve patlayan iflas erteleme başvurularının gösterdiği halkın ekonomisini anlatıyor.

03.03.2016, Ulusal Kanal, EkoPolitik


'korkmayın, yargı kararını emsal alın!'

İstanbul, 26.02.2016

PFDK’nın kararı gereği, FB-BJK. maçını seyredemeyecek bazı tüketicilerin açtığı davayı değerlendiren Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz; “açılan davada verilen tedbir kararı, benzer durumdaki taraflara da uygulanmalıdır” dedi.

Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz konuyla ilgili şu açıklamayı yapmıştır:

Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu tarafından çirkin ve kötü tezahürat nedeniyle bazı tribünlere, bir maç izlememe cezası verilmiştir. Bu karar gereği 29 Şubat 2016 tarihinde oynanacak olan FB-BJK maçı, cezalı tribünlere bilet almış olan taraftarların izleyemeyeceği bir maç olacaktır.

Bu kararın iptali için Tüketici Mahkemelerine başvuran bazı taraftarların açtıkları davalarda tedbir kararı verilmiş ve bu taraftarların bu maçı izleme olanağı doğmuştur.

Türk yargı sisteminde, yargı kararları davanın tarafları bakımından sonuç doğurmakta, aynı durumdaki başka kişiler için açacakları dava için bazı koşullarda sadece emsal oluşturmaktadır. Bu nedenle PFDK’nın aldığı kararın iptali için dava açmayan taraftarlar için, başka taraftarların açtıkları davalarda verilen tedbir kararının bir hükmü olmayacaktır.

Bugün itibariyle hafta sonu tatilini yoksaydığımızda, cezanın uygulanacağı maç saatine kadar 24 saatten daha az bir mesai süresi bulunmaktadır. Bu süre içinde davanın hazırlanması, açılması, davanın mahkemesinin belli edilmesi, dosyanın görüleceği mahkemeye gönderilmesi, dosya için yapılması zorunlu mahkeme kalemi işlemlerinin yapılması, yargıç tarafından ilk incelemenin yapılarak tedbir konusunda bir karar verilmesi için yeterli zaman bulunmamaktadır. Dolayısıyla bir süre önce dava açan çok az sayıdaki taraftar dışında, binlerce taraftar bu maçı izlemekten yoksun kalacaklar ve verilen ceza kararı uygulanmış olacaktır.

Bu nedenlerle PFDK bazı Tüketici Mahkemeleri tarafından verilen tedbir kararını dikkate alarak, dava açmamış olan tüm taraftarlar için maçı izlemelerini sağlamalıdır. Böylesi bir yaklaşım, eşitlik ve adalet duygusunun doğal yansımasıdır. Aksi yönde bir değerlendirme ile verilen tedbir kararının sadece davayı açan taraftarlar için geçerli olduğunu öne sürerek, açmayanlar için cezanın uygulanmasına devam etmek hukuk devleti anlayışıyla bağdaşmayacaktır.

PFDK’nın tüm taraftarlar için olumlu bir karar almaması durumunda, cezalı tribünler için bilet almış olan taraftarların maç için öngörülen bilet parasının kendilerine ödenmesi ve maçı izleyememiş olmaları nedeniyle ödence isteminde bulunmak için dava açmaları gerekmektedir.

Mehmet Bülent Deniz
Genel Başkan