24 Temmuz 2019 Çarşamba

faiz için indirim vakti

Merkez Bankası’nın 25.07.2019 tarihinde gerçekleştireceği Para Politikası Kurulu toplantısını değerlendiren Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz; “ortalığı yakıp kavuran yüksek faizden vazgeçilmeli ve politika faizi en az 300 baz puan düşürülmelidir” dedi.

Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz konuyla ilgili şu açıklamayı yapmıştır:

2018/Mayıs ayından bu yana, gerek iç dinamikler, gerek küresel gelişmeler ve en önemlisi dış kaynaklı ekonomik terör hareketi nedeniyle ülke ekonomisi çok ciddi ölçüde hırpalanmış ve yara almıştır.

Yaşanan kur şokları beraberinde faizlerin yükselmesine, üretimin ve tüketimin azalmasına, yüksek enflasyona ve giderek işsizliğe neden olmuş, ülke ekonomisinin makro göstergeleri başta olmak üzere tüm finansal verileri bozulmuştur.

Yaşanan ekonomik kriz sürecinde, yaşamı sürdürmek için zorunlu tüketimin gereklerinin çoğu zaman yerine getirilememiş, tüketicinin mutfağına adeta alev topu düşmüş, iğneden ipliğe her mal ve hizmetin fiyatı yüksek oranda zamlanmıştır. Ancak buna karşın toplumumuzun iç dinamikleri harekete geçmiş, krizin bir sosyal çalkantıya dönüşmemesi yolunda, ülkemiz insanı panik havasına kapılmadan sağduyulu bir şekilde krize karşı direnmiştir.

Ekonomik krizdeki dalga boyu kısmen stabil hale gelmiş olmakla birlikte, oluşan hasarın giderilmesi, geleceğe yönelik ekonomik ümitlerin güçlenmesi için krizden çıkış senaryosunun uygulanmaya başlaması gereklidir. Bunun ilk adımı da, tüm piyasaları tüketicinin cebini yakıp kavuran yüksek faiz oranlarının düşürülmesi ile atılmalıdır.

Endonezya, Güney Kore ve benzeri birçok ülke Merkez bankalarının politika faizlerinin düşmesine yönelik kararları, ABD Merkez Bankası FED ve AB. Merkez Bankası’nın da bu dönemde faizleri düşüreceğine ilişkin güçlü bir beklentinin olduğu bir dönemde, 25 Temmuz 2019’da toplanacak TC. Merkez bankası Para Politikaları Kurulu’ndan da aynı yönde karar çıkması gerektiği düşüncesindeyiz.

Halen yüzde 24 olan politika faiz oranının, en az 300 baz puan indirilmesi durumunda, bir yıldan fazla zamandır durma noktasına gelen piyasaların canlanmaya başlayacağı, başta büyüme olmak üzere işsizlik, tüketici güveni ve benzeri göstergelerde hissedilir iyileşmenin yaşanacağı açıktır.

Faiz indirimi kararı sonrasında olası senaryo olarak dile getirilen kurun yükseleceği endişelerini paylaşmakla birlikte, kriz sürecinde USD kurunun ulaştığı seviyeler anımsandığında, tercihin düşük faizden yana kullanılmasının yararlı olacağı görüşündeyiz.

Yüksek faiz ekonomilerin düşmanıdır. Ülke ekonomisinde açılan hasarların giderilmesi sürecinde, yüksek faizle yol almak olanaklı değildir. Bu nedenle ekonomi yönetimindeki siyasi irade ve piyasaların beklentisine katılıyor ve TC. Merkez Bankasından politika faizlerini indirmesini bekliyoruz.

Mehmet Bülent Deniz
Genel Başkan

23.07.2019, Tüketici Birliği Federasyonu