10 Haziran 2018 Pazar

o beyaz gömlekli herif...

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, geçtiğimiz günlerde parlamentoya girişte elindeki kahveyi yere döktü.
Olabilir, elimizde dosya, çanta, telefon gibi eşyalar varken, elimizdeki kahveyi yere dökmüşüzdür bir çoğumuz.

Ancak bundan sonrası ilginç.
Dünya ticaretini yönlendiren bir ülkenin Başbakanı, temizlik görevlilerinden paspası alıp döktüğü kahveyi temizlemeye başlıyor.

Rutte'nin bu temizlik eylemi video çekilip sosyal medyada yayınlanınca,  geçtiğimiz günlerin en çok izlenen haberi arasında girdi.

Video kaydı bu yazının sonunda.
Videoyu ben de kezlerce izledim.
Evet, koca Başbakan yerleri paspaslıyor.
Ülkemizde, bırakın Başbakanı, bir ilçenin bilmemne müdürünün bile asla  böyle bir eyleme tevessül etmeyeceğini; bakanların, şunun-bunun çakarlı araç konvoyuyla bir yerden bir yere, onlarca kişiyle yer değiştirdiğini anımsadığımızda, Rutte gerçekten de ezber bozuyor.

Ancak bu videonun ezber bozan başka bir kahramanı var.
Rutte paspası alıp kahve lekeleriyle savaşa başladığında sağda, geriden gelen beyaz gömlekli bir adam görünüyor.
Sakince yürüyor, Rutte'ye şöyle bir bakıyor yanından geçerken. Sonrasında elindeki geçiş kartı turnikeye okutup geçip gidiyor.
Bir ülkenin Başbakanı iki metre ötenizde, koşup onunla selfi çektirmek, tayin istemek, "bana bir iş bulun" gibi isteklerle ona sürtünmek varken; bir Başbakanın elinde paspasla yerleri temizlemesi son derece olağanmış gibi yanında geçip işine gücüne bakmak...

Evet, şeyh uçmaz, müritler uçurur.







Ekonomik durum bildiğimizden de kötüymüş

Merkez Bankası, Para Politikaları Kurulu toplantısından %1,25 oranında faiz artışı kararı çıktı. Bu artış ile, gösterge faiz oranı 16,50 ‘den 17,75’e ulaşmış oldu. Kararın ardından Dolar 4.46'ya, Euro ise 5.29 liraya kadar geriledi. Uzmanlar, Merkez Bankasının faiz artırımını Tüketici Postası’na yorumladı.

Merkez Bankasının faiz artımına gitmesini beklemediğini ifade eden Ekonomist Uğur Civelek: “Bu karar, Merkez Bankasının nerenin etkisinde olduğunun göstergesidir” dedi.

Uluslararası piyasaların 100 baz talebini de aşan 125 bazlık artışın, durumun göründüğünden de kötü olduğunu gösterdiğine dikkat çeken Civelek: “Dolar kurunun yükselmesine tahammülleri yok, maliyet baskılı yüksek enflasyonu kontrol etmeye çalıştıkları görülüyor. Fakat bu müdahaleye rağmen dolar kuru 4,40’ın altına düşmezse başka şeyler düşünmek zorunda kalacaklar” uyarısında bulundu.

Bu faiz artışının vatandaşın davranışında bir değişiklik yaratmayacağını, krediye ihtiyacı olanın yükselen faize rağmen, ihtiyacını karşılama mecburiyetinden kredi almaya devam edeceğini ifade eden Civelek: “Krediye ihtiyacı olan yine alacak ama ekonomik bunalım ve çaresizlik büyüyecek. Kaynak sıkıntısı ciddi boyutlarda artacak. İş dünyası uzun zamandır bir ölüm sessizliğinde. Durumun göründüğünden çok daha kötü olduğunu söyleyebilirim” dedi.

Sonuç ortada
Merkez Bankasının faiz artışı ile ilgili görüşünü aldığımız Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz: “Ekonomik durum bildiğimizden de kötüymüş” dedi.

Deniz görüşlerini: “Merkez Bankası beklentilerin de üzerine çıkarak faizi arttırdı. Beklenti 100 baz civarındaydı. 125 baz puanlık artış, durumun bildiğimizden de kötü olduğunu açıkça gösteriyor. Küresel ekonominin bir parçası olmak veya bilek güreşine tutuşmak? Sonuç ortada” sözleri ile ifade etti.

07.06.2018, Tüketici Postası