16 Ocak 2011 Pazar

"turkcell'den, tüketiciye 1,00 tl. lık yeni yıl hediyesi (!)..."



Turkcell müşterilerinin fatura ödemelerinden 1,00 TL. işlem ücreti alınmasını değerlendiren Tüketiciler Birliği Kurucu Genel Başkanı ve Tüketici Hakları Uzmanı Mehmet Bülent Deniz; “firma, ödeme kanallarının aldığı işlem ücretini üstlenmelidir” dedi.Tüketiciler Birliği Kurucu Genel Başkanı ve Tüketici Hakları Uzmanı Mehmet Bülent Deniz konu ile ilgili olarak şu açıklamayı yapmıştır:

Turkcell AŞ. nin 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren başlattığı uygulama gereğince; Turkcell’den satın alınan hizmet bedeline ilişkin fatura ödemelerinin PTT veya banka gişelerinden yapılması halinde, tüketiciden 1,00 TL. lık işlem ücreti tahsil edilmektedir.

Diğer GSM operatörlerine ait fatura ödemelerinde de aynı uygulamanın bulunup bulunmadığı konusunda yapılan araştırmada, hangi ödeme kanalı kullanılırsa kullanılsın, diğer GSM operatörlerine ait fatura ödemelerinden işlem ücreti veya başka isim altında başkaca bir para tahsil edilmediği tespit edilmiştir.

Borçlar Kanunu, 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun ve tüketici hukukunun temel ve etik kuralları, tüketicinin satın almış olduğu mal veya hizmetin bedeli dışında sorumluluk veya külfet altına sokulmamasını gerektirmektedir.

Öte yandan Turkcell’in, satın aldığı hizmet bedelini ödemek için PTT veya banka gişelerini tercih eden müşterilerine reva gördüğü 1,00 TL. lık işlem ücreti, kıyasıya rekabetin yaşandığı GSM sektöründe tüketicinin tercihini belirleyici niteliktedir.

Unutulmamalıdır ki, PTT veya banka gişeleri dışındaki diğer ödeme kanallarını kullanacak tüketicilerin işlem ücreti ödememeleri, Turkcell’in bu uygulamasının hoşgörülmesini sağlamayacak, aksine tüketici tercihinin zorlanması anlamına gelecektir.

Turkcell AŞ., diğer GSM operatörlerinin yaptığı ve kendisinin de bugüne kadar uyguladığı gibi ödeme kanallarının işlem ücretlerini tüketiciye yansıtmamalı, tüketici haklarına aykırı bu uygulamadan derhal vazgeçmeli ve işlem ücreti veya başka ad altında alınan paraları tüketicilere iade etmelidir.

Mehmet Bülent Deniz
Tüketiciler Birliği Kurucu Genel Başkanı
Tüketici Hakları Uzmanı