8 Mayıs 2015 Cuma

Ülke Haber Patatesin Fiyat Artışını Araştırdı

Patates fiyatları rekor üstüne rekor kırıyor. Üreticide 1 lira olan patates tüketiciye gelene kadar 5 lirayı buluyor. Patatesin rekora koşan yolculuğunu sebebini Ülke Haber tüketiciler için araştırdı.

Patatesin fahiş fiyatlara çıkması gündeme bomba gibi düştü. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi'nin spekülatörlere sert cevap vermesinin akabinde aniden düşüşe geçen fiyatlar kafalarda soru işareti bıraktı.

Komşu Gürcistan'da 65 kuruştan satılan patatesin kilosu Türkiye'de cep yakıyor. 

Fiyat farkının bu kadar fazla olmasını, patatesin zam sürecini, Tüketiciler Birliği Federasyonu Genel Başkanı Avukat Mehmet Bülent Deniz'e sorduk.

Deniz yaptığı açıklamada:
"Bakanın açıklamasından sonra fiyatların direkt düşüşe geçmesi ortada kötü niyetli bir spekülasyon olduğunu teyit ettirir. Bakan beyin yapmış olduğu açıklama çok doğru buluyoruz zaten kendisini de bu konu hakkında desteklediğimizi bildirdik. Bakanın ithalat kozundan sonra fiyatların düşüşe geçmesi zaten ortada yapay bir durum olduğunu gösteriyor.

Anladığım kadarıyla patatese özgü bir operasyon var. Çünkü o patatesi üreticiden tüketiciye ulaştığı zincirde diğer gıdalar da var. 

Bu adamlar başka ürünleri de satıyorlar domates de soğan da böyle bir şey olmadı da niye patates de oldu. Ben kabzımal olsam kamyona sadece patates koymuyorum çilek de koyuyorum üzüm de koyuyorum karpuz da koyuyorum onların fiyatları artmadı da niye patatesin ki artıyor." 

FİYAT ARTTIRACAK SEBEP BULAMADIK
Patatesin fiyatının yükselmesinin vicdansızlıktan başka bir şey olmadığını belirten Deniz

"Biz bu konuyu çok tartıştık niye sadece patates diye ama ortada fiyat arttıracak bir sebep bulamadık doğrusu.

O yüzden bu artışın yapay olduğunu ordan analayabiliyoruz. Tamam gıda enflasyonu çok yüksek hepimiz biliyoruz ama fasulye veya soğan da böyle bir artış yokken patatesin artışı tüm meyve ve sebzeleri solladı. Bu konu hakkında söylenecek tek bir söz var o da vicdansızlık olduğudur." dedi.

Ersun Giray Topçular, 08.05.2015 Ülke Haber http://www.ulkehaber.com/ekonomi/haber/112506-ulke-haber-patatesin-fiyat-artisini-arastirdi