1 Eylül 2019 Pazar

Tüketicinin kara kışı başladı

Doğalgaz fiyatlarına son yapılan yüzde 14,90 oranındaki zam tüketici örgütlerini ayağa kaldırdı.

Doğalgaz tüketim bedeline 30 Ağustos’ta yapılan gece yarısı zammı ile doğalgaz metreküp fiyatı yüzde 14,90 oranında zamlandı. Bir ay önce yapılan yüzde 14,90 oranındaki zam ile birlikte iki ay içinde yüzde 30’un üzerinde zamlanan doğalgaz fiyatlarına tüketici örgütlerinden büyük tepki geldi.

Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz son bir yıl içinde, doğalgaz tüketimine yüzde 60’a yakın zam yapıldığını belirterek, “tüketicinin karakışı şimdiden başladı” dedi.

Dünyada düşerken bizde artıyor
Son bir yıllık dönem içinde uluslararası piyasalarda doğalgaz fiyatının yüzde 50’ye yakın oranda düşerek,4,61 Amerikan Dolarından, 2,28 Amerikan Dolarına düştüğünün altını çizen Deniz, “Tüm dünyada doğalgaz fiyatları yüzde 50 düşerken, ülkemizde son bir yılda yüzde 60 oranında zam görmesinin ekonomik bir izahı olmak zorunda. Bu izahı yapamayanların, seçimler biter bitmez başlattıkları zam yağmuru kervanına katılan doğalgaz fiyatları; çalışan kesime yapılan gelir artışı, TÜİK’in resmi enflasyon rakamlarının hayli üzerindedir. Yıllar önce ucuz ve temiz enerji iddiasıyla tüketiciye sunulan doğalgaza yapılan bu zam, tüketicinin mecburiyetinin kötüye kullanılması ve sömürülmesidir. Tüketici yaklaşan kış mevsimi öncesi karakışa şimdiden teslim edilmiştir” diye konuştu.

Uyardık, bu kış çetin geçecek
Tüketicinin doğalgaz satın almaktan başka seçeneğinin olmadığı bir tüketim ortamında, tekel konumundaki hizmet sunumuna yapılan bu zammın, aylar önce 2019 sonbaharından itibaren tüketici için zor bir dönemin başlayacağına ilişkin öngörülerini doğruladığını belirten Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, “Tüketiciyi soğuğa, açlığa mahkûm edeceği kesin olan bu vahşi zam derhal geri alınmalıdır” dedi.

31.08.2019,  Nilüfer Tuba Akman, Tüketici Postası

Okul servisine fazla ücret ödememek için ne yapılmalı?

Velilerin günlerdir beklediği servis ücretler belli oldu. Ancak bazı servisler bu ücreti yeterli görmeyip farklı bahanelerle velilerden fazla para talep edebiliyorlar. Peki, bu durumda veliler ne yapmalı? CNN TÜRK Muhabiri Sema Akbulut ve kameraman Güngör Yılmaz, İstanbul Servis Odaları İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Hamza Öztürk ve Tüketici Birliği Federasyonu Başkanı Mehmet Bülent Deniz'e sordu.


30.08.2019, CNN Türk,