31 Mayıs 2016 Salı

Bu kadar kâr yeter doğalgazı ucuzlatın

BOTAŞ, 2,3 milyar TL gibi rekor bir faaliyet kârı ettiği 2015’te doğalgaza yüzde 9 zam yapması aboneyi çileden çıkardı. BOTAŞ’ın yüksek kârı, ucuz aldığı doğalgazı pahalı fiyatla satmasından kaynaklanıyor.

Fahiş fiyattan doğalgaz satan Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ’ın (BOTAŞ) acil indirim yapması istendi. İndirimin en az yüzde 20 olması gerektiğine vurgu yapan eski bir BOTAŞ yöneticisi önemli bir ayrıntıya işaret etti: “Şu an dünyanın en pahalı doğalgazını satan ülkelerden birisiyiz. Doğalgaz ithalat maliyeti dünyada ve Türkiye’de ciddi anlamda düştü. Ama iç pazarda indirim olmadı. Bu indirimler, tüketiciye yansıtılmalı. Ortalama alım maliyeti üzerine eklenecek kar ve iletim fiyatı ile satış fiyatı acilen yeniden belirlenmeli.” Tüketici Birliği Federasyonu Başkanı Bülent Deniz’de vatandaşa fahiş fiyatla doğalgaz satılmasının dosyal devlet anlayışıyla bağdaşmadığını söyledi. İç pazara doğalgaz satan ithalatçı şirketlerde, kamu şirketinin satış fiyatlarını baz alıyor. Bu bedenle özel şirketlerde indirime yanaşmıyor.

Acilen fiyat indirilmeli
Tüketiciler, acilen doğalgaza indirim istiyor. Tüketici Birliği Başkanı Bülent Deniz ‘Doğalgaz kamusal bir hizmettir’ diyerek tepkilerini dile getirdi: Bu niteliği gereği topluma ulaştırılırken esas alınacak unsur, kar etmek değil, toplumun tüm kesimlerinin yararlanabileceği ve bunun yanında hizmetin devamlılığını sağlayabilecek fiyat politikasıdır. Bir kaç ay önce doğalgazın maliyetiinin 180 USD olmasına karşın 340 USD ye halka satılmasına ilişkin haber ve tepkiler üzerine, yetkililer fiyatın düşürüleceğini vaad etmişlerdi. Ancak vatandaşın doğalgazı yoğun olarak kullandığı kış ayları geride kalmasına karşın fiyatta indirim yapıldığına ilişkin bir uygulamaya rastlayamadık. Yüzde 100’e yakın bir kar marjı ile kamusal bir hizmeti vatandaşa satmak, sosyal devlet anlayışıyla bağdaşmaz. Verdikleri sözleri yerine getirmeyen enerji yönetiminin karı önceleyen bir tutumla kar amacıyla ticaret yapmaya kalkması kabul edilemez.

Oğuz Karadeniz, 18.05.2016 Yeni Hayat https://www.yenihayatgazetesi.com/kadar-kar-yeter-dogalgazi-ucuzlatin-12218

Vatandaştan yılda 12 milyar hava parası

Yargıtay kararlarına rağmen bankalar ve elektrik dağıtım şirketlerinin hukuksuz kesintileri devam ediyor. Tüketiciler Birliği Başkanı Bülent Deniz, mahkeme kararlarına rağmen vatandaştan her yıl yaklaşık 12 milyar lira hava parası alındığını söyledi.

Yargıtay kararlarına rağmen, elektrik dağıtım şirketleri ve bankalar, vatandaşın cebinden hukuk dışı kazanç elde etmeye devam ediyor. Elektrikteki kayıp kaçak bedeli, kredi kartlarındaki yıllık aidatlar ve hesap işletim ücretleri gibi kesintiler, mevcut yargı kararlarına rağmen sürüyor. Tüketiciler Birliği Federasyonu Genel Başkanı Avukat Mehmet Bülent Deniz, bankaların faaliyet dışı gelirlerinin faaliyet gelirlerinden daha fazla olduğunu söyledi. 

KAYIP KAÇAĞA 3,4 MİLYAR
Avukat Bülent Deniz, yargı kararlarını hiçe sayan ve vatandaşın cebinden hukuksuz bir şekilde çıkan paranın hesabını şöyle yaptı: “38 milyon elektrik abonesi bulunuyor. Ortalama fatura başına 50 lira abone ödeme yapmış olsun. Bu 50 liranın yüzde 15'i kayıp kaçak ve diğer hukuksuz ücretler. Bu her fatura için 7.5 buçuk lirayı buluyor. Her ay toplum olarak 285 milyon lira kayıp kaçak bedeli ödüyoruz demektir. Yıllık 3 milyar 420 milyon liraya ulaşıyor. 

KARTLAR İÇİN 8,5 MİLYAR
Ayrıca şu anda Türkiye'de 59 milyon kredi kartı, 112 milyon da banka kartı var. En alt limitten hesapladığımızda bile kart başına 50 lira aidat ve hesap işletim ücreti alındığını varsaydığımızda rakam devasa bir boyuta ulaşıyor. Bu durumda her yıl hesap işletim ücreti ve kredi kartı aidatı adı altında 8 milyar 550 milyon lira vatandaşın cebinden çıkıyor. 

AİDATLARDAN KAZANIYORLAR
Bankaların bilançosuna bakıyorsunuz faaliyet dışı gelirler kalemleri faaliyet gelirlerinden daha fazla oluyor. Yani, para alıp satmaktan daha fazlasını aidat ve hesap ücreti gibi gelirlerden elde ediyorlar. Elektrik ve kartlardan dolayı vatandaş her yıl 11 milyar 970 milyon lira ödüyor.”

YARGI KARARINA RAĞMEN SOYGUN
Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, Yargıtayın kararına rağmen kayıp kaçak bedeliyle ilgili dürüst abonelerin cezalandırılmaya devam ettiğini belirtti. Ağaoğlu, “Egemenler kanun yapıyor, diyorlar ki kaçak bedelini maliyete yansıtır ve alır. Ve bunu da dürüst aboneden alır. Yargıtay bununla ilgili açıklama yapıyor, dürüst abone cezalandırılmaz. Böyle bir kanun olur mu? Anayasadaki suçların şahsiliği nerede kaldı?” diye sordu. 

AKARYAKITTA VERGİ ADALETSİZLİĞİ
Ülkedeki vergi adaletsizliğine vurgu yapan Avukat Bülent Deniz, dolaylı vergilerin ciddi adaletsizliğe sebep olduğunu anlattı. Akaryakıt ve iletişimdeki yüksek vergilere dikkat çeken Deniz, “Litresi 1 lira 40 kuruşa mal olan benzini, vatandaş 4 lira 56 kuruşa alabiliyor. Çünkü yüzde 67 oranında vergi alınıyor ve bu oran AB'de yüzde 25 daha fazla. Vergi bu kadar yüksek olunca ne oluyor, ben zengin bir iş adamıyla aynı pompaya yanaşıyoruz aynı miktar gaz alıyoruz aynı vergiyi veriyoruz. GSM şirketleri ve benzinistasyonları vergi dairesi gibi çalışıyor” ifadesini kullandı. 

FATURADAKİ 5 KALEM HUKUKSUZ
Elektrikteki dağıtım bedelinin 5 kalemden oluştuğunu hatırlatan Aydın Ağaoğlu, şöyle devam etti: Bunlar, kayıp kaçak, üretim sistemi kullanım, perakende hizmet bedeli, sayaç okuma bedeli ve dağıtım bedelidir. Yargıtay bu 5 kalemi hukuksuz bularak iptal etti. Ama bir şekilde başka kanunlarla bunu delmeye çalışıyorlar. Hırsızlığın kanunlaşmaması için bu işin peşini bırakmayacağız."

Cihan Acar, 20..05.2016 Özgür Düşünce http://www.ozgurdusunce.com/haber/vatandastan-yilda-12-milyar-hava-20944/