25 Temmuz 2014 Cuma

"cep telefonunda uyarı tonuna son"


Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun Numara Taşınabilirliği Yönetmeliği’nde değişiklik öngören taslağını değerlendiren Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz; “uyarı tonu,  sadece tercih eden tüketici için olmalı ve ancak uyarı tonu yerine aranan GSM. operatörünün ismi belirtilmelidir.” dedi.
 
Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yapmıştır:
 
Bilindiği gibi 2008 yılından bu yana, numara değiştirilmeksizin hizmet alınan GSM. operatörü değişikliği yapılabilmektedir.
 
Bu uygulama sonucunda GSM. operatörleri arasında oluşan rekabet ortamından tüketici yararlanmış ve iletişim hizmet bedelleri düşmüştür.
 
Bu uygulama başladığında, tüketicinin serbestçe hizmet aldığı GSM. operatörünü belirleyebilmesi için numara taşınabilirliği yanında, numaranın taşındığını kullanıcıya bildiren uyarı tonu (NTS) uygulaması da, sürecin o anki koşulları gereği devreye sokulmuş olup halen uygulanmaktadır.
 
Şimdi Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından, Numara Taşınabilirliği Yönetmeliği’nin; farklı GSM. operatörlerine ait numaralar arasında iletişim kurulduğunda, arayan tüketiciye “farklı GSM. operatöründen hizmet alan numarayı aradığına” ilişkin ayrıt edici uyarı tonu zorunluluğunu düzenleyen 18. maddesinde değişiklik çalışması yapılarak; uyarı tonunun, arzu eden tüketici için uygulanmasına ilişkin düzenleme kamuoyu görüşüne sunulmuştur.
 
Numara taşınabilirliği uygulamasının başladığı dönemde tam rekabet ortamının oluşmasında büyük yarar sağlayan uyarı tonu uygulamasının, ilerleyen süreçte ve günümüzde, bu ortamın oluşmasını olumsuz yönde etkilemektedir.
 
Şu anda tüketiciye hizmet veren her üç GSM. operatörünün tarifeleri incelendiğinde; “her yöne” uygulamasının oldukça yaygın olduğu, oluşan rekabet ortamı nedeniyle bu durumun daha da yaygınlaşmakta olduğu ve tüketicilerin tarife seçiminde “her yöne” paketlerini tercih ettikleri gözlemlenmektedir. Dolayısıyla uyarı tonu uygulamasının işlevi, gerekliliği ve özelliği, amaca uygun olmaktan uzaklaşmaya başlamıştır.
 
Öte yandan tüketicilerden ulaşan isteklerde, uyarı tonu uygulamasının rahatsız edici olduğu ve kimi zaman da GSM. operatörü değişikliğinin yanlış izlenimlere yol açacağı belirtilmektedir.
 
Yine yapılan kamuoyu araştırmaları;
-Her üç abonenin ikisinin uyarı tonu uygulamasını istemediği,
-Her üç aboneden birinin, operatör değişikliği yaptığının anlaşılmasını istemediği,
-Numarasını hiç taşımamış abonelerin yüzde 41’nin, uyarı tonu uygulaması nedeniyle numarasını taşımadığı,
-En önemlisi uyarı tonunu duyan abonelerin yüzde 40’nın, uyarı tonunun ne anlama geldiğini bilmedikleri sonucunu göstermektedir.
 
Ancak farklı GSM. operatöründen hizmet alan bir aboneyi arayan “her yöne” paketinin dışında tarifeye tabi tüketicinin, uyarılmasının, tüketicinin evrensel haklarından olan “bilgilenme hakkı”nın gereği olduğu da, kuşkusuzdur.
 
Tüketici Birliği Federasyonu olarak bu saptamalar ışığında;
-Numara Taşınabilirliği Yönetmeliği’nin 18. maddesinde öngörülen değişikliği desteklediğimizi, arayan abonelerden tercih edenler dışındaki aboneler için uyarı tonu uygulamasının sona erdirilmesi,
-Uyarı tonu almayı tercih eden tüketiciler için de, uyarı tonu (NTS) yerine aranan GSM. operatörünün isminin söylendiği uyarı sesi uygulamasının başlatılmasının tüketici yararına olacağı görüşündeyiz.
 
Mehmet Bülent Deniz
Genel Başkan

"CEPHANE BİZDEN DEĞİL" Boykotu, Tüm Ayrıntıları ile Moral FM. de...

İsrail'in Gazze'de yürüttüğü soykırıma karşı Tüketici Birliği Federasyonu'nun başlattığı CEPHANE BİZDEN DEĞİL boykotu, tüm dünyada dalga dalga yayılıyor.
 
Moral FM. de her sabah, saat 07:00 de yayınlanan Sabah Gündemi'nin 24 Temmuz 2014 tarihindeki konuğu, Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz oldu.
 
CEPHANE BİZDEN DEĞİL boykotunun güncel tüm detaylarının konuşulduğu Sabah Gündemi'ni Fethi Çağıl hazırlayıp sunuyor.
 
http://www.moralfm.com.tr/#programlar/sabah-gundemi
 

„მსოფლიოს ყველა ხალხს მოვუწოდებთ

ისრაელი ბაზაში სახელმწიფო ტერორს გენოციდს ანხორციელებენ,კლავენ ყველას ბავშვები, ქალები და ვაჟები მთლიანად გენოციდის შედეგად გარდაიცვლებენ.
ვინც ცოცხლები არიან ,,ბავშვები,, უშუქოთ, უწყლოთ, უსაკვებათ, უწამლოთ და უსახლოთ ცხოვრობენ.
მსოფლიო გაჩუმებულლია ამ ყველაფრის მიუხედავად, თითქოს და მხარს უჭერენ, რომელიც დღეებია აპროტესტებენ და სამძიმარს გამოთქვამენ.
 
გაზაში ომია, მსოფლიოს ხელმძღვანელები და მინისტრები მხოლოდ სამძიმარს გამოხატავენ,სხვას არაფერს აკეთებენ ამ ოპერაციის წინააღმდეგ, ჩვენ მსოფლიოს სხვადასხვა რეგიონებში მცხოვრები ადამიანები; გენოციდის სპონსორი არ ვიქნებით და ამისკენ მოუწოდებთ მთელ მსოფლიოს. მსოფლიოს მოუწოდებთ ბოიკოტი გამოუცხადებთ გენოციდს.
 
ჩვენ ისრაელს მხარს უჭერს გლობალური გაბატონებულ ძალებს გაზაში გენოციდების დამთარვამდე კოკა კოლა, პეპსი კოლა, მაკდონალდს, კენთუჯკ ფრიედ ჯიჰჯკენ, ბურგერ კინგ, მარლბორო, ჯამელ, ვინცტონ, პარლიამენთ მარკებს არ ვიყიდით„.
მეჰმეთ ბულენთ დენიზი
კავშირის ფედერაცია (TBF)
სტამბული-თურქეთი