22 Mayıs 2019 Çarşamba

Ekonomi için kritik 6 ay

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mayıs ayına ilişkin tüketici güven endeksini açıkladı. TÜİK ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası iş birliğiyle yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, mayısta geçen aya göre yüzde 13 azaldı. Ekonomist Uğur Civelek ve Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, tüketici güven endeksi sonuçlarını Tüketici Postası için değerlendirdi.

TÜİK ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası iş birliğiyle yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, mayısta geçen aya göre yüzde 13 azaldı. Buna göre nisanda 63,5 olan endeks değeri, mayısta 55,3 olarak kayıtlara geçti. Hanenin maddi durum beklentisi endeksi, söz konusu dönemde yüzde 10,1 azalarak 73,9 oldu.

Sonuçlar ekonomide tahribat yaratabilir
Tüketici güven endeksi sonuçlarının geçen aya göre yüzde 13 azalmasının, nisan ayındaki yükselişin gerçeği yansıtmadığına veya beklentilerin anormal bir şekilde değişmiş olduğuna işaret ettiğini belirten ekonomist Uğur Civelek, “%13 çok sert bir düşüş ve son 3 yılın en düşüklerinin de altında. Bu insanların beklentilerinde sert bozulmaların olduğu anlamına geliyor. Bu ekonomide tahribat yaratabilir. İç Pazar daralıyor olacak. İşsizlik artıyor olabilir. Enflasyon da yükseliyor olabilir. Algılar bu yönde. 4 alt gruba bakıyoruz. Hane halkının genel ekonomik beklentisinde sert düşüş var, hep çift haneli ve işsizlikte artış bekliyor. Tasarruf etme yeteneği aşağıya geliyor. Tüm kalemlerde sert düşüş var” dedi.

Uğur Civelek, gidişattaki düşüşün nedenine ilişkin de “Bir önceki ay ölçüm sağlıksız olduğu için, bu ay bize ters düşmüş olabilir veya gerçekten öngörülmeyen bir şekilde sert düşüş vardır fakat başka endeksler de bu ay için çift haneli daralmaya işaret ediyor ve bu yılın ikinci yarısı için de iyi mesajlar vermiyor” şeklinde konuştu.

Açıklanan rakamlar, 15 yıllık tarihi bir düşüşe işaret etmektedir
Tüketici güven endeksi rakamlarını değerlendiren Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, “Açıklanan rakamlar tüketici güven endeksinde dibin dibini bize göstermiştir” dedi. Tüketici Birliği Federasyonu olarak, tüketici güven endeksini yakından takip ettiklerini ifade eden Deniz, enflasyon rakamları ve işsizlik kapasite kullanımı gibi makro göstergelerin yanında, Tüketici Birliği Federasyonu’nun en yakından takip ettiği göstergenin tüketici güven endeksi olduğunu belirtti.

Tüketici güven endeksindeki hareketliliklerin, önümüzdeki 6 aylık dönem içerisindeki ekonomik gidişat hakkında çok net fikirler verdiğini ifade eden Mehmet Bülent Deniz, “Bugün açıklanan rakamlar, 15 yıllık tarihi bir düşüşe işaret etmektedir. İçinde bulunduğumuz siyasi gerilim ve bir de belirsizliğin yanında ekonomi yönetiminin basiretsiz yaklaşımları nedeniyle söndürülemeyen kur ateşi, arttırılamayan üretim, giderilemeyen işsizlik ve her şeyden önemlisi; geleceğe dair olan belirsizlikler maalesef tüketicinin güveni konusunda ciddi bir erozyona yol açmıştır. Bu demektir ki; tüketici önümüzdeki en az 6 aylık dönem için harcamalarını kısacak, temel ve zorunlu harcamaları dışında harcama yaparken çok defa düşünecek ve muhtemelen de yapmayacaktır. Bu da ekonominin daralmaya devam edeceğinin işaretidir” diyerek sözlerini bitirdi.

21.05.2019, Nilüfer Tuba Akman, Tüketici Postası
https://www.tuketicipostasi.com/ekonomi-icin-kritik-6-ay/4872/