Yargıtay’ın ‘aboneden kayıp-kaçak bedeli alınamaz’ kararıyla, cebinden çıkacak paranın azalmasını bekleyen vatandaş, son faturalarla hayal kırıklığı yaşadı. Bu ay bazı aboneler 600 ile 1.500 TL arasında elektrik bedeliyle karşılaştı. 1.089 liralık faturayla şoke olan Uğur Budak, “İtiraz sonucu 545 TL’ye düşürebildik. Bu nasıl hatadır? Aldığımız maaşı artık elektrik, su ve doğalgaza yatırmaya başladık.” dedi. Tüketiciler Birliği Başkanı M. Bülent Deniz, “Bu faturalar aile bütçeleri için yıkımdır.” diye konuştu. Tüketiciler Derneği Başkanı Levent Küçük ise vatandaşın kira gibi elektrik faturası ödemeye başladığını söyledi.
Yargıtay’ın “aboneden kayıp-kaçak bedeli alınamaz” kararıyla vatandaşlar cebinden çıkacak paranın azalmasını beklerken yüklü miktarda gelen faturayla karşılaştı. Ocak ayına kıyasla neredeyse beş katı artış gösteren faturalarla karşılaşan tüketiciler çareyi Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurmakta buldu. Elektrik faturaları konusunda çok yoğun şikâyet aldıklarını söyleyen Tüketiciler Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, “Kayıp kaçakla ilgili Yargıtay kararından sonra kimin ne söylediği belli değil. Bakan, tüketiciye bu durumla ilgili daha doyurucu bir açıklama yapmalı. Çünkü bu faturalar aile bütçeleri için bir yıkımdır.” ifadelerini kullandı. Vatandaşların kira öder gibi elektrik faturası ödemeye başladığını söyleyen Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Levent Küçük ise, “Dağıtım özelleştirmelerinin daha ekonomik ve tüketici lehine hizmet verilsin, tüketici memnun olsun diye yapılacağını düşündük. Ancak gelin görün ki tüketici memnun değil, mağdur.” dedi.
Aralık ayından beri ciddi oranda şikâyet aldıklarını söyleyen Tüketiciler Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, “Başlangıçta bu faturadaki yüksek miktarların okuma periyodundaki değişiklikten kaynaklandığı söylendi. Ancak zamanında okunan faturalarda da bu şikâyetler aynı yoğunlukta. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ve EPDK Başkanı elektrik tarifelerinde açık veya gizli herhangi bir zam olmadığını söylediler. Ama buna tüketici kamuoyu inanmıyor. Ortada bir rant söylentisi var ve bu iddiaları güçlendirecek faturalar tüketicilere gönderiliyor.” dedi.
Vatandaşların kendilerine, kira öder gibi elektrik faturası ödemeye başladığını söylediklerini belirten Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Levent Küçük, “Bazı dağıtım şirketleri, faturalandırma gün sayısını artırdığını, bu nedenle yüksek rakamlar geldiğini söylüyor. Bu doğru olabilir. Ancak bunun dışında tüketicilerin kafasında dağıtım şirketlerinin bugüne kadar faturaya yansıtamadığı kayıp-kaçak bedellerinin yansıtıldığına dair şüpheler de var. Birim fiyatına ve tüketim miktarına bakıyoruz ama faturalarda yüzde yüzlük artış sağlayacak bir farklılık yok. Bugün ünlü simalar bile ekranlardan faturalarında yüzde yüzlük bir artış yaşandığını ifade ediyor. Dolayısıyla yetkililerin çıkıp, bu faturaların niçin arttığını doğru bir şekilde tüketicilere açıklamaları lazım.” dedi. Küçük ayrıca “Orada gizli bir ücret varsa, bu gizli ücretin ne olduğu kamuoyuna açıklanmalıdır. Ayrıca biz bu dağıtım özelleştirmelerini niçin yaptık? Dağıtım özelleştirmelerinin daha ekonomik ve tüketici lehine hizmet verilsin, tüketici memnun olsun diye yapılacağını düşündük. Ancak gelin görün ki tüketici memnun değil, mağdur.” ifadelerini kullandı. Bu ay eline geçen 1089 liralık faturayı görünce şok geçiren Uğur Budak adlı vatandaş, “Bu nasıl bir işleyiştir? Bu fatura vatandaşı dolandırmanın yasal halidir. İtiraz sonucu faturayı ancak 545 TL’ye düşürebildik. Bu nasıl bir hatadır? Patronların arkasında duran devlet, mağdur vatandaşını niye yüzüstü bırakıyor? Aldığımız maaşı artık elektrik, su ve doğalgaza yatırmaya başladık.” diye konuştu.
Mesut Demir, 13.02.2015 Zaman http://www.zaman.com.tr/ekonomi_kira-oder-gibi-fatura-oduyoruz_2277484.html