15 Mart 2015 Pazar

Kira Öder Gibi Fatura Ödüyoruz

Yargıtay’ın ‘aboneden kayıp-kaçak bedeli alınamaz’ kararıyla, cebinden çıkacak paranın azalmasını bekleyen vatandaş, son faturalarla hayal kırıklığı yaşadı. Bu ay bazı aboneler 600 ile 1.500 TL arasında elektrik bedeliyle karşılaştı. 1.089 liralık faturayla şoke olan Uğur Budak, “İtiraz sonucu 545 TL’ye düşürebildik. Bu nasıl hatadır? Aldığımız maaşı artık elektrik, su ve doğalgaza yatırmaya başladık.” dedi. Tüketiciler Birliği Başkanı M. Bülent Deniz, “Bu faturalar aile bütçeleri için yıkımdır.” diye konuştu. Tüketiciler Derneği Başkanı Levent Küçük ise vatandaşın kira gibi elektrik faturası ödemeye başladığını söyledi.

Yargıtay’ın “aboneden kayıp-kaçak bedeli alınamaz” kararıyla vatandaşlar cebinden çıkacak paranın azalmasını beklerken yüklü miktarda gelen faturayla karşılaştı. Ocak ayına kıyasla neredeyse beş katı artış gösteren faturalarla karşılaşan tüketiciler çareyi Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurmakta buldu. Elektrik faturaları konusunda çok yoğun şikâyet aldıklarını söyleyen Tüketiciler Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, “Kayıp kaçakla ilgili Yargıtay kararından sonra kimin ne söylediği belli değil. Bakan, tüketiciye bu durumla ilgili daha doyurucu bir açıklama yapmalı. Çünkü bu faturalar aile bütçeleri için bir yıkımdır.” ifadelerini kullandı. Vatandaşların kira öder gibi elektrik faturası ödemeye başladığını söyleyen Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Levent Küçük ise, “Dağıtım özelleştirmelerinin daha ekonomik ve tüketici lehine hizmet verilsin, tüketici memnun olsun diye yapılacağını düşündük. Ancak gelin görün ki tüketici memnun değil, mağdur.” dedi.

Aralık ayından beri ciddi oranda şikâyet aldıklarını söyleyen Tüketiciler Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, “Başlangıçta bu faturadaki yüksek miktarların okuma periyodundaki değişiklikten kaynaklandığı söylendi. Ancak zamanında okunan faturalarda da bu şikâyetler aynı yoğunlukta. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ve EPDK Başkanı elektrik tarifelerinde açık veya gizli herhangi bir zam olmadığını söylediler. Ama buna tüketici kamuoyu inanmıyor. Ortada bir rant söylentisi var ve bu iddiaları güçlendirecek faturalar tüketicilere gönderiliyor.” dedi.

Vatandaşların kendilerine, kira öder gibi elektrik faturası ödemeye başladığını söylediklerini belirten Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Levent Küçük, “Bazı dağıtım şirketleri, faturalandırma gün sayısını artırdığını, bu nedenle yüksek rakamlar geldiğini söylüyor. Bu doğru olabilir. Ancak bunun dışında tüketicilerin kafasında dağıtım şirketlerinin bugüne kadar faturaya yansıtamadığı kayıp-kaçak bedellerinin yansıtıldığına dair şüpheler de var. Birim fiyatına ve tüketim miktarına bakıyoruz ama faturalarda yüzde yüzlük artış sağlayacak bir farklılık yok. Bugün ünlü simalar bile ekranlardan faturalarında yüzde yüzlük bir artış yaşandığını ifade ediyor. Dolayısıyla yetkililerin çıkıp, bu faturaların niçin arttığını doğru bir şekilde tüketicilere açıklamaları lazım.” dedi. Küçük ayrıca “Orada gizli bir ücret varsa, bu gizli ücretin ne olduğu kamuoyuna açıklanmalıdır. Ayrıca biz bu dağıtım özelleştirmelerini niçin yaptık? Dağıtım özelleştirmelerinin daha ekonomik ve tüketici lehine hizmet verilsin, tüketici memnun olsun diye yapılacağını düşündük. Ancak gelin görün ki tüketici memnun değil, mağdur.” ifadelerini kullandı. Bu ay eline geçen 1089 liralık faturayı görünce şok geçiren Uğur Budak adlı vatandaş, “Bu nasıl bir işleyiştir? Bu fatura vatandaşı dolandırmanın yasal halidir. İtiraz sonucu faturayı ancak 545 TL’ye düşürebildik. Bu nasıl bir hatadır? Patronların arkasında duran devlet, mağdur vatandaşını niye yüzüstü bırakıyor? Aldığımız maaşı artık elektrik, su ve doğalgaza yatırmaya başladık.” diye konuştu.

Mesut Demir, 13.02.2015 Zaman http://www.zaman.com.tr/ekonomi_kira-oder-gibi-fatura-oduyoruz_2277484.html


Davalar Beş Kat, Faturalar Yüzde 150 Arttı

Yurttaşın daha ucuz ve daha iyi hizmet alacağı gerekçesiyle yapılan elektrik dağıtım şirketlerinin özelleştirilmesinden sonra, yurttaşların şikâyet ve davaları yüzde 500, ödedikleri faturalar da yüzde 150 arttı.

İktidara geldiği ilk günden özelleştirmelere başlayan AKP hükümetinin elektrik dağıtım şirketlerinde yaptığı satışlar, yurttaşlara yüksek fatura ve şikâyet konusu olarak geri döndü. Daha iyi ve ucuz hizmet sözüyle yapılan özelleştirmelerin ardından yurttaşların ödediği faturalar gerek faturalara yeni eklenen kalemler gerekse bir türlü önlenemeyen kayıp kaçağın yurttaşlara yansıtılması nedeniyle verilen hizmetin maliyetinden bağımsız olarak yükseldi.

21 elektrik şirketinin 2013’te tamamlanan özelleştirmeleriyle kasasına 12.7 milyar dolar aktaran devlet, yurttaşın sorunlarına çare bulmak bir yana, çıkardığı kararlarla hak edilmiş kayıp kaçak bedelinin iadesini engellediği gibi başvuru hakkını bile elinden almak konusunda adımlar attı.

Elektrik Mühendisleri Odası’nın (EMO) 2007 ve Ocak 2015 mesken tarifelerini dikkate alarak yaptığı hesaplamalara göre, 230 kilovat saatlik asgari tüketimi olan 4 kişilik bir ailenin ödemek zorunda kaldığı aylık elektrik faturası 36.4 TL’den 90.5 TL’ye çıktı. Aralık 2007 itibarı ile ödenilen 36.4 TL’lik fatura enflasyon oranında artsa 62 TL’ye ulaşması gerekirdi. Oysa 230 kilovaat saatlik enerji için Ocak 2015 itibarı ile 90 TL’ye ulaşan fatura bedeli tüketici enflasyonunun yüzde 44.9 üstünde gerçekleşti. Kesintiler şirkete Özelleştirme öncesinde elektrik bedeli içinde yer alan kayıp kaçak bedeli 2010’dan sonra faturalarda ayrı bir kalem olarak belirtilmeye başlandı.

EMO elektrik ile kayıp kaçak bedeli artışını birlikte değerlendirdiğinde bu kalemdeki artış enflasyondan arındırılmış haliyle yüzde 146.15. En büyük zam ise yüzde 83.25 ile perakende hizmet bedeli kaleminde yaşandı. Özelleştirme sonrası faturalara eklenen bir diğer kalem de sayaç okuma bedeli oldu. EMO Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Yeşil konuyu, “Perakende hizmet bedeli, dağıtım bedeli, sayaç okuma adı altında doğrudan özelleştirme sonrası söz sahibi olan şirket adına kullanıcılardan tahsil edilen bu kalemler aslında özel şirketlerin cebine giden para” sözleriyle özetledi.

Faturalardaki 'bedeller' birleştiriliyor
EPDK’nin internet sitesinde görüşe açtığı Elektrik Piyasası Tarifeler Yönetmeliği Taslağı’na göre, elektrik faturalarındaki çeşitli bedeller, tek başlık altında toplanacak. Perakende satış hizmet bedeli, sayaç okuma bedeli, iletim sistem kullanım bedeli ve kayıp enerji tedarik maliyetleri, faturalarda “dağıtım bedeli” hanesi altında birleştirilecek.

Dağıtım sistem kullanım bedeli, şirketlerin dağıtım faaliyetlerini yürütebilmesi için gerekli maliyetlerden hareketle belirlenecek. Dağıtım tarifesinin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar, dağıtım şirketlerinin önerileri de dikkate alınarak EPDK tarafından belirlenecek ve dağıtım bölgeleri için ortak belirlenebileceği gibi, her bir dağıtım bölgesi için ayrı ayrı da tespit edilebilecek. Yönetmelik taslağı 24 Şubat’a kadar piyasanın görüşüne açık tutulacak.

TBMM gündeminde bulunan Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nın yasalaşmasının ardından son şekli verilecek.

'Özelleştirme öncesi elektrik mumla aranıyor'
2013’te özelleştirmenin tamamlanmış olmasına rağmen gelinen noktada vaatlerin hiçbirinin gerçekleşmediğini söyleyen Tüketiciler Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, özelleştirmeler öncesine göre şikâyet oranının 5 kat arttığını ve yarısını kayıp kaçak bedelinin oluşturduğunu söyledi.

Özelleştirme öncesi dönemin mumla aranır olduğunu söyleyen Deniz, şikâyetleri, dava nedenlerini ve sonuçlarını söyle sıraladı:

* Enerji kalitesi ve sürekliliğininsağlanamaması nedeniyle tüketicinin kayba uğradığı, örneğin; evdeki elektrikli aletlerin bozulması ve benzeri durumlarla ilgili açılan davalar,

* Yanlış miktarı içeren yüksek faturalarla ilgili davalar,

* Kayıp kaçak bedeli kesintisi için açılan davalar,

* Faturalandırma döneminin tüketiciye haber verilmeksizin değiştirilmesi nedeniyle oluşan sürpriz faturalarla ilgili durumlar.

En çok şikâyet gelen şirketleri de CLK Boğaziçi (Bepsaş), CLK Akdeniz, Aesaş (Eski Ayedaş) Enerjisa, Toroslar Epsaş (Enerjisa), Sepaş ve Çoruh Epsaş oluşturuyor.

Ayşegül Altın, 11.02.2015 Cumhuriyet http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/ekonomi/212175/Davalar_bes_kat__faturalar_yuzde_150_artti.html

Yüklü Elektrik Faturalarının Ödemesinde Taksitlendirme Gündemde

Geçen ay vatandaşın cebini yakan yüksek elektrik faturalarına çözüm aranıyor. Bakanlık ile dağıtım şirketlerinin görüşmesinde taksit formülü gündeme geldi.

Geçtiğimiz ay tüketicinin cebini yakan yüksek miktarlı elektrik faturalarına çözüm aranıyor. Enerji Bakanlığı ile şirketler arasında yapılan görüşmelerde yüksek faturalar için taksitlendirme formülü gündeme geldi.

Tüketiciler Birliği Federasyonu Başkanı Bülent Deniz, ‘Taksitlendirme’ formülünü ‘gizli zammın kabulü’ olarak değerlendirdi. Deniz, taksit yapılacak faturalara faiz yansıtılabileceği uyarısı da yaptı.

3-4 TAKSİDE SICAK BAKMIYORLAR
Şirketler, faturalardaki artışı olumsuz hava şartlarına bağlarken, Enerji Bakanlığı vatandaş mağduriyetinin giderilmesi için dağıtım firmalarıyla toplantı üstüne toplantı yaptı. Yapılan görüşmelerde faturalardaki aşırı yükselmeyi kabul eden şirketler, ödeme güçlüğü çeken müşterilere taksitlendirme önerdi.

Bakanlığa ‘Faiz almayacağız’ sözü veren şirketlerin yüksek bedelleri üçe ve dörde bölme taleplerine ise sıcak bakmadığı belirtildi.

VATANDAŞ MAĞDUR EDİLDİ
Elektrik dağıtım firmalarının kafasına göre yaptığı faturalandırma nedeniyle vatandaşların mağdur edildiğini belirten Tüketici Birliği Federasyonu Başkanı Bülent Deniz, “Faturaların iki ayda bir gelmesi yüzünden vatandaşlara için sürpriz faturalar çıktı. Aboneler, 50-60 TL yerine 200-300 TL’lik para ödemekle karşı karşıya kaldı” dedi.

EPDK ŞİRKETLERİ KORUYOR
Vatandaşı korumakla yükümlü Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) firmaları koruyan tavır içine girdiğini kaydeden Deniz, şunları söyledi:

“Taksitlere muhtemelen faiz uygulanacağını düşünüyoruz. Taksit yapıldığında faiz uygulanacaksa vatandaşa ekstra bir bedel yansıtılacak. Bunun kabul edilebilmesi mümkün değil. Firmaların hatası madem kabul ediliyor, faizsiz olarak taksitlendirilmelidir.

Çünkü yüksek bedellerin taksitlendirilmesi lütuf anlamına gelmez. Bu faturalarda vatandaşın bir kabahati yok. Bir de faiz uygulanırsa vatandaş iyice çileden çıkar” dedi.

HAVA KOŞULLARI ETKİLEDİ
Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) Başkanı Nihat Özdemir ise elektriğe gizli zam yapılmadığını, fatura dönemlerinde yaşanan değişikliğin olumsuz hava koşullarından kaynaklandığını söyledi.

Hasan Bozkurt, Bugün 10.02.2015 http://www.bugun.com.tr/ekonomi/simdi-bu-gundemde-haberi/1482506