9 Aralık 2017 Cumartesi

DENİZ: VATANDAŞIN EKMEĞİYLE OYNAMAYIN

Tüketici Postası’nın “Fiyat sabit, gram oynak” haberine tüketici derneklerinden tepki geldi. Türk Gıda Kodeksi, Ekmek ve Ekmek Çeşitleri tebliğinde yapılan değişiklikle en az 250 gram olan ekmek, 200 gram olarak satılacak. Tüketiciler Birliği Federasyonu Genel Başkanı Bülent Deniz “Vatandaşın ekmeğiyle oynamayın ” dedi.

En az 250 gram olan ve 50’şer gram arttırılarak satılan ekmek, tebliğde yapılan değişiklikle en az 200 gram ve 10’ar gram arttırılarak satışa sunulacak. Yetkililerce ekmek israfını önlemek amacıyla bu düzenlemenin yapıldığı ifade edilirken, tüketici derneklerinde yapılan değişikliğe tepki geldi. Tüketiciler Birliği Federasyonu Genel Başkanı Bülent Deniz, yapılan değişikliğin gizli zam olduğunu belirterek “İsrafı önlemek için gramaj düşürüldüyse fiyatın da düşürülmesi gerekirdi. O zaman israfla mücadelede samimiyet ortaya konulmuş olurdu. Enflasyonun azdığı bu günlerde vatandaşın ekmeğiyle oynamak vahim bir hatadır” dedi. Konuyla ilgili derneklerinin dava açmayacağını belirten Deniz, vatandaşların gereken cevabı sandıkta vereceğini söyledi.

Fiyatı düşürülmeden gramajın azaltılması açık bir zamdır
Fiyatı düşürülmeksizin ekmeğin gramajının azaltılmasını açık bir zam olarak değerlendiren Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Levent Küçük, “Baktığımızda yıllar içinde ekmeğin gramajı düşmüş ancak fiyatı düşmemiş hatta artmış. Bu zammın bir kamufle aracı olarak kullanılması ise buna karşıyız” şeklinde konuştu. Ekmek israfında gramajın düşürülmesinden ziyade bilinçlenmenin önemini vurgulayan Küçük, yapılan bu değişikliğin özellikle çok çocuklu ve gelir seviyesi düşük aileleri etkileyeceğini belirtti.

Özellikle büyük şehirlerde aile bireylerinin çalışması, yemeklerin çoğunlukla dışarıda yenilmesi ve evde ekmek tüketiminin azalmasıyla birlikte ekmek israfının çok olduğunu ifade eden Küçük, ekmeğin gramajının düşürülmesinin israfı önleme noktasında etkisi olabilir mi diye kendisinin de düşündüğünü belirti. Ancak asıl meselenin ekmeğin gramajının düşürülmesinden çok ekmeğin kalitesi, sağlıklı üretilmesi ve fiyatının kontrol edilmesi olduğunu ifade etti.

Nejla Sakınmaz, 04.12.2017 Tüketici Postası, https://www.tuketicipostasi.com/deniz-vatandasin-ekmegiyle-oynamayin/104/