Tüketiciler Derneği Başkanı Mehmet Bülent Deniz, BDDK'nın adımlarının kredi kartlarında hali hazırda ödeme zorluğu çeken tüketicileri olumsuz etkileyeceğine dikkat çekti.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) banka ve kredi kartları ile bankaların kredi işlemlerine ilişkin yönetmeliklerde değişiklik yapılması hakkındaki taslak, söz konusu sektörlerde endişeye neden oldu.
BDDK'nın, cari açığı kontrol altına alabilecek ürünler üzerinden dizginleme adımı, hem tüketici hem de sektörler bazında tedirginliği de beraberinde getirdi.
Hanehalkı borçluluğunun daha sağlıklı gelişmesinin hedeflendiği taslak, genel taksit sayısının mevcut ortalama taksit sayısı olan 9 ayla sınırlandırılmasını ve farklı sektör kategorilerinde farklı taksit sayılarının uygulanmasını içeriyor.
Taslakta, elektrikli ve elektronik eşya ile bilgisayar alımları, araç kiralama, telekomünikasyon ve kuyumculukla ilgili işlemlerde taksit sayısı 6 ay ile sınırlandırılırken, beyaz eşya ve mobilya alımlarında taksit üst sınırı 12 ay olarak belirlendi. Binek araç alımında kullanılacak taşıt kredilerine yeni sınırlamaların getirildiği taslağa göre, kredilendirme oranı, taşıt değerinin 50 bin lira ve altı olması halinde yüzde 70; taşıt değerinin 50 bin lirayı aşması halinde ise bedelin 50 bin liraya kadar olan kısım için yüzde 70, 50 bin liranın üstünde olan kısım için yüzde 50 olarak sınırlandırılması öngörülüyor. Taslak çerçevesinde, konut kredileri hariç tüketici kredilerinin vadesinin 36 ayı, taşıt kredilerinin vadesinin ise 48 ayı geçmemesi hedefleniyor. Gıda ve akaryakıtta ise taksit olmayacak.
ÖDEME GÜÇLÜĞÜ ÇEKEN TÜKETİCİLER DAHA ÇOK ZORLUK ÇEKECEK
Temel sektörlere gelmesi beklenen kredi kartı sınırlamasının, tüketicilere yarardan çok zarar getireceğine dikkat çekiliyor.
Tüketiciler Derneği Başkanı ve Tüketici Hakları Uzmanı Mehmet Bülent Deniz, BDDK'nın çalışmasının bugün için doğru bir çalışma olarak görmediğini belirtti. Söz konusu çalışmanın yarardan çok zarar getireceğini bildiren Deniz, tüketicilerin taksitler sınırlandığı zaman ödeyecekleri taksit miktarının fazla olduğu dikkate alındığında kredi kartlarında zaten ödeme zorluğu çeken tüketiciler için ödeme zorluğunun daha da artması veya yeni ürün alacak tüketicilerin alım kararlarını yeniden gözden geçirmeleri veya almamaları sonucunun doğacağını ifade etti.
Tüketicilerin satın alma eyleminde geri durmasının ister istemez reel sektörü, üretici ve satıcıyı etkileyeceğini savunan Deniz, bunun da Türkiye ekonomisinde bir daralmaya yol açacağının altını çizdi.
Tüketiciler Derneği Başkanı, bir ürün satışı için bir araya gelen iki kişinin yapmış oldukları anlaşmaya, serbest ekonominin olduğu bir ortamda devletin karışmasının ne derece doğru olduğunun tartışılması gerektiğini belirtti.
Deniz, ''Eğer ekonomi yönetimi borçlanmanın önünü almak istiyorsa, buna kredi kartlarındaki taksitlerden değil tüketici kredilerindeki geniş alana yayılan kredi paketlerinden başlaması gerekli. Kredi kartları konusunda alınacak her karar şu an doğru bile olsa yanlış sonuçlar ortaya çıkaracaktır.'' diye konuştu.
Borç stokundaki artışa değinen Deniz, ''Kapımızın önünü temizlemeden yani mevcut borçların tahsilatı sağlanmadan gerek asgari ödeme oranları gerekse taksit konusunda yapılacak her türlü çalışma tüketici açısından sıkıntı doğuracaktır'' değerlendirmesinde bulundu.
TAKSİTLENDİRİLMİŞ KREDİ KARTI TUTARI 52 MİLYAR TL'Yİ AŞTI
Ekonomi yönetimini endişelendiren diğer bir unsur, toplam kredi kartı borçlarını yarısından fazlasının taksitlendirilmesi. Kasım ayı sonu itibariyle ise toplam kredi kartı borçları bir önceki yıla göre yüzde 25 oranında artışla 90 milyar TL'ye ulaştı. Taksitlendirilmiş kredi kartı tutarı geçtiğimiz yılın kasım ayında 37 milyar TL iken yüzde 39 artışla 52 milyar TL'nin üzerine çıkmış durumda.
TEKNOSA: YENİ UYGULAMA TÜKETİCİ TALEBİNİ OLUMSUZ ETKİLEYECEK
Sektörler cephesine dönüldüğünde ise söz konusu çalışmanın şimdiden sektör temsilcilerini endişelendirmeye başladığı görülüyor. En çok elektronik ve otomotiv sektörlerini olumsuz etkilemesi beklenen çalışmaya ilişkin ilk açıklama Teknosa'dan geldi.
Teknosa'dan dün Kamuyu Aydınlatma Platformu'na yapılan açıklamada, öngörülen yeni uygulamanın kısa vadede genel tüketici talebini olumsuz etkileyebileceği öte yandan, tüketicilerin modern hayatın ayrılmaz bir parçası olan elektronik, telekom ve bilgisayar ürünleri ile ilgili talebinin devam edeceğinin öngörüldüğü kaydedildi.
OTOMOTİV SEKTÖRÜ İÇİN 2014 YILI ZORLU GEÇECEK
Otomotiv Distribütörler Derneği Genel Koordinatörü Hayri Erce, düzenlemelerin ister istemez otomotiv sektörüne direkt ve endirekt olumsuz etkileri olacağını kaydederek kredi tutarı ve vadedeki sınırlamaların pazarı olumsuz etkileyeceğine dikkat çekti.
Birçok sektöre getirilecek sınırlayıcı kriterlerin ister istemez iç tüketimi daraltacağını bildiren Erce, iç tüketimin azalmasının da bir zaman diliminde otomotiv ürünlerine olan talebi olumsuz etkileyeceğini belirtti.
Erce, "Biz zaten 2014'ü kolay bir yıl olarak görmüyorduk; satışları 800-860 bin aralığında öngörüyorduk. Bunu biraz daha alt sınırına doğru görebiliriz" diye konuştu.
Otomotiv pazarında satışların yaklaşık 3'te 2'sinin tüketici finansmanı veya bankaların sağlamış olduğu finansman imkanlarıyla gerçekleştirildiği ve şu anda yaklaşık 33 milyar lira civarında bir kredi stoku bulunduğunu bildiren Erce, taslağın devreye girmesi halinde bu kredilerdeki artış trendinin kaybedileceğini söyledi.
Erce, taslak uygulamaya geçene kadar alımlarda sınırlı bir öne çekme durumunun söz konusu olabileceğini de sözlerine ekledi.
Ceren Dilekçi, 28.11.2013 http://www.thelira.com/haber/130095/odeme-zorlugu-kapida_#