13 Kasım 2020 Cuma

Deniz; "Toplumsal dayanışma ile zor zamanlardan çıkacağız"


Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, Günay Barış’a konuk oldu.

HuHuNews kanalında yayınlanan Günay Barış ile Akış programına katılan Deniz, pandemide kışa girerken bizi bekleyen güçlükleri anlattı ve ekledi; “toplumsal dayanışma ile zor zamanlardan çıkacağız."


08.11.2020, HuhuNews, Günay Barış'la Akış
08.11.2020, Tüketici Postası

Rakamlar yalan söylemez; yoksullaşıyoruz!..


Türk Lirasındaki değer kaybını değerlendiren Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz; “ekonomi yönetimi, “Alice’in Harikalar Diyarı”nda yaşıyor” dedi.

Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz konuyla ilgili şu açıklamayı yapmıştır:

Tüketici Birliği Federasyonu tarafından, siyasi iktidarın ekonomiyi yönettiği 2003-2020 tarihleri arasındaki zaman dilimine ilişkin asgari ücret/USD kuru/EURO kuru, gram altın rakamları çizelgesi, ücretli ve dar gelirli milyonların son dönemde hızla yoksullaştığını göstermektedir.

2016 yılında asgari ücretli 430,79 USD alabilirken, 6 Kasım 2020 tarihinde ücreti, 271,28 USD olmuştur. Yine asgari ücretlinin maaşı 2016 yılında 389,52 EURO’ya denk gelirken, bu rakam 6 Kasım 2020’de 229,10 EURO’ya gerilemiştir. Aynı şekilde 2004 yılında 16,84 gram altın alabilen asgari ücretli, 6 Kasım 2020 tarihinde ancak 4,29 gram altın alabilmektedir.

Bu rakamlar ücretlerin, ekonominin temel kıyas ve maliyet unsuru olan kur ve altın karşısında eridiğini ortaya koymakta, tüketici için hızla yoksullaşma anlamına gelmekte, pandemi sonrası kış mevsimi arefesinde tüketiciyi zorlu bir dönem beklemektedir.

Bu süreçte siyasi iktidar TÜİK üzerinden kamuoyunda artık inandırıcılığını yitiren endeksler açıklayıp ekonominin rayına girdiği, güçlendiği iddiasında bulunsa da, gerçek tüm çıplaklığıyla ortadadır.

Yoksullaşma döngüsüne girmiş milyonlarca insanımıza aktarılması gereken kaynaklar, üretime katkısı olmayan yatırımlara harcanmakta, gövde gösterisi yapılarak açılışı yapılan geçiş garantili otoyollar, tüketicinin mutfağındaki aşın miktarını arttırmamaktadır.

Adeta “Alice’in Harikalar Diyarı”nda yaşayan ekonomi yönetiminin milyonlarca tüketiciye masal anlatmayı bir kenara bırakarak, derin yoksullaşma sürecindeki ülke için çözüm üretecek kararlar alması, uygulaması gereklidir.

Mehmet Bülent Deniz
Genel Başkan

Tüketici Birliği Federasyonu, 08.11.2020