24 Mart 2020 Salı

Türkiye’den, tüketicilerden mesaj var; #hayatdevametsindiye

İlk kez Tüketici Birliği Federasyonu tarafından 14 Mart 2020 tarihinde dile getirilen ve birçok tüketici örgütünün destek verdiği “ #hayatdevametsindiye kampanyası sosyal medyada büyük ilgi ve destekle karşılaştı.

Toplumun zor zamanları atlatabilmesi adına yaşam için zorunlu olan elektrik, su, doğalgaz ve iletişim ödemeleri ile bankalara olan kredi ve kredi kartı ödemelerinin faizsiz ötelenmesi gerekiyor.

Bu nedenle Tüketici Birliği Federasyonu tarafından başlatılan ve bu ödemelerin faizsiz üç ay ertelenmesini talep eden #hayatdevametsindiye kampanyası, büyüyerek devam ediyor.




Bankalardan ses geldi, sıra fatura ve kira ödemelerinde…

Yaşanan corona virüs salgını nedeniyle ekonomide başlayan durgunluk tüketiciler için kabusa dönüşüyor. Alınan önlemlerin ekonomideki tüm hareketliliği durdurması üzerine, ilk kez Tüketici Birliği Federasyonu tarafından 14 Mart 2020 tarihinde dile getirilen ve öğünden bu yana toplumsal destek bulan #hayatdevametsindiye kampanyası ilk meyvelerini vermeye başladı.

Cumhurbaşkanı tarafından ekonomi kalkanı paketi açıklamasının ardından, kamu bankaları olan Ziraat, Halk ve Vakıfbank kredi ödemelerinde çeşitli kolaylıklar sağlayan ve öteleme içeren uygulamayı devreye soktuklarını açıkladılar. Bu bankaların ardından İş Bankası da öteleme uygulamasına yeşil ışık yaktı.

Gelişmeleri değerlendiren Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz; “başlattığımız kampanya karşılık bulmaya başladı. Başta kamu bankaları olmak üzere başlayan öteleme uygulaması, zor dönemlerden geçen milletimiz için nefes alma olanağı verecektir” dedi.

Bugün bazı bankalar tarafından açıklanan öteleme uygulamasının yaygınlaşması ve Türkiye Bankalar Birliği tarafından geçtiğimiz günlerde alınan tavsiye kararı doğrultusunda tüm özel bankaların da, her türlü kredi, kredi karı ödemelerini Haziran ayına kadar faizsiz üç ay ötelemesi gerektiğinin altını çizen Deniz şu değerlendirmeyi yaptı:

“Tüketici Birliği Federasyonu olarak, durumun daha da ağırlaşacağı öngörüsünde bulunmuş ve krizin ilk günlerinde banka, fatura ve kira ödemelerinin ötelenmesi için #hayatdevametsindiye başlıklı bir kampanya başlatmıştık. Kampanyamız kısa sürede toplumda karşılık buldu ve özellikle sosyal medyada çığ gibi büyüdü. Nitekim bugün itibariyle kamu bankaları ödemeleri öteleme uygulamalarını başlatacaklarını açıkladılar. Kampanyamızın sonuç vermeye başladığını görüyoruz. Ancak daha yapılacak çok iş var. Kamu bankalarının bu uygulaması özel bankalarca da benimsenmeli. Bu da yetmez; elektrik, su, doğalgaz, iletişim fatura ödemeleri ve her türlü kira ödemeleri faizsiz üç ay ötelenmeli, bu kalemlerle birlikte gıda, temizlik, hijyen ve medikal ürünleri de dahil olmak üzere alınan vergiler yüzde 1’e düşürülmelidir. Kampanyamıza toplumsal destek arttıkça bu taleplerimizin de karşılanacağı düşüncesindeyiz.”

23.03.2020, Tüketici Postası

Türkiye’den, tüketicilerden mesaj var; #hayatdevametsindiye

İlk kez Tüketici Birliği Federasyonu tarafından 14 Mart 2020 tarihinde dile getirilen ve bir çok tüketici örgütünün destek verdiği “ #hayatdevametsindiye kampanyası sosyal medyada büyük ilgi ve destekle karşılaştı.

Corona virüs savaşında, hastalığın yayılmasını önlemek amacıyla küresel çapta alınan önlemler ekonomileri durma noktasına getirdi. Türkiye de, bu önlemleri alan ülkeler arasında. Kapsamı genişleyen sosyal mesafelendirme uygulaması ile bir çok işyeri tatil edildi, mağazalar, cafeler, restaurantlar, kuaförler ve benzeri bir çok işletme kepenk kapattı.

Corona virüs salgını ile savaşın kazanılması için devletin aldığı kararlar ne denli katı ve günlük yaşamı etkileyecek olsa da, ülkemizde yaşayan insanların geleceği adına bu kararların desteklenmesi ve koşulsuz uyulması zorunlu.

Ancak alınan kararlar nedeniyle etkilenen toplumun zor zamanları atlatabilmesi adına yaşam için zorunlu olan elektrik, su, doğalgaz ve iletişim ödemeleri ile bankalara olan kredi ve kredi kartı ödemelerinin faizsiz ötelenmesi gerekiyor.

Bu nedenle Tüketici Birliği Federasyonu tarafından başlatılan ve bu ödemelerin faizsiz üç ay ertelenmesini talep eden #hayatdevametsindiye kampanyası, büyüyerek devam ediyor.


İşte kampanyayı başlatan Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz’in kampanya açıklaması…