6 Mayıs 2012 Pazar

"Ette Koktu, Tuz da"

Her şeyin en güzelini söyleyen atalarımız vakti zamanında “et kokarsa tuz dökerler, tuz kokarsa ne çare” demişlerdi. Maalesef yaşadığımız şu günlerde ette koktu tuz da koktu sevgili okurlar...
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, bir soru önergesine verdiği yanıtta Antalya’da 2 adet ve İzmir’de 1 adet olmak üzere toplam 3 adet kayıtlı domuz çiftliği bulunduğunu belirtmiş...
Ya kuyudat altında olmayan domuz çiftlikleri?
Ya dağda, tepede, ormanlık alanlarda çok seri olarak üreyen ve sürek avlarında bunları avlayarak çeşitli yerlere pazarlayanlar?
Domuz ve domuz eti Avrupa Birliği sürecinde çok anıldı ve midemizi inanın çok bulandırdı.
Malumunuz sığır cinsi hayvanlar, koyun ve keçi ile birlikte “domuz” da artık sıradan bir kesimlik hayvan statüsünde…
Geçtiğimiz günlerde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yayımlanan “Canlı Hayvan Ticareti Yapan Satıcıların Çalışma ve Denetlenmesi ile İlgili Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliği”nde domuz, diğer ticareti yapılan hayvanlar kapsamında tutuldu.
Aman siz siz olun sevgili okurlar yediğinize - içtiğinize özellikle de et ürünlerine azami derecede dikkat ediniz. Daha doğrusu dışarıda et ürünleri yememeye dikkat ediniz... Aldığımız etin içerisinde at eti mi, eşek eti mi yoksa domuz eti mi var bilemiyoruz. Hele salam, sosisvari şeylerin yanına uzaktan bile yaklaşmayınız. Ya hazır kıyma?
Hazır kıyma, canımıza kıyma
Basına yansıyan haberlerde içine kemik, sakatat, havuç, tavuk derisi, antibiyotik ilaç karıştırılmış kıyma satışının yapıldığını artık bir gerçek olarak karşımızda sevgili okurlar. Hazır kıymaya da amanın dikkat...
Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Av. M. Bülent Deniz’in çağrısına kulak vermek zorundayız: “Elde edilen sonuçlar, hazır kıymanın tüketicinin canına kast ettiğini ortaya koymaktadır.”
Son günlerde gıda analizi için laboratuarlara başvuru oranı üç misli artmış durumda. Çikolatadan ekmeğe, yağdan süte, dondurulmuş gıdadan meyve sebzeye kadar hemen her gıda ürününün analizinde bir hayli artış var.
En çok en çok et ürünlerinin işlenmiş ve işlenmemiş ürünleri ile GDO’lu ürünlerde analiz yaptırılıyor.
Anlayacağınız sevgili okurlar ağız tadımız da, damak tadımız da bozuldu.
Ette koktu, tuz da...