26 Mart 2015 Perşembe

SMS Bombardımanı Sona Eriyor

Milyonlarca tüketiciyi ilgilendiren istenmeyen SMS ve eposta bombardımanı Mayıs ayında sona eriyor.

Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, ON4 TV. Ana Haber'de müjdeyi veriyor.

25.03.2015 ON4 TV. Ana Haber

Tüketicinin Güveni Dibe Vurdu

Tüketici güven endeksi Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 5.4 oranında gerileyerek 64.39’a düştü. Bu rakam geriye doğru bakıldığında son 6 yılın en düşük tüketici güven endeks değeri oldu. Endeks en son kriz yılı olan 2009’un Mart ayında 61.6 değerine gerilemişti. 

Aylık orandaki düşüşe bakıldığında ise yüzde 5.4’lük gerileme 2008’in Kasım ayından beri en sert düşüşe işaret etti. O tarihte aylık gerileme yüzde 8.8 olmuştu. 

VERİLER KÖTÜMSER 
Tüketici güven araştırması, Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile gerçekleştiriliyor. Tüketicilerin kişisel mali durumlarına ve genel ekonomiye ilişkin mevcut dönem değerlendirmeleri ile gelecek dönem beklentileri ölçülmekte ve yakın gelecekte yapılması planlanan harcamalarına ve tasarruflarına ilişkin eğilimleri saptanmak için yapılan araştırma dikkate alındığında, 100’ün altında yer alan endeks değeri tüketicinin ekonomiye güveninin kötümser olduğuna işaret ediyor. 

DURGUNLUK İŞARETİ 
Konuya ilişkin görüştüğümüz Tüketiciler Birliği Federasyonu Genel Başkanı Av. Mehmet Bülent Deniz, siyasi ve ekonomik krizin tüketicinin güveninde düşüşe neden olduğunu anlattı. Bu sonuçların tüketicilerin, ‘’Seçimler yaklaşıyor, dolar arttı. Dolayısıyla ben harcama yapmayayım paramı cebimde tutayım’’ eğiliminde olduklarını gösterdiğini ifade eden Deniz, önümüzdeki üç ayda harcamaların kısılacağını, ekonomide durgunluğun yaşanacağını bunun da istihdam verilerine yansıyacağını kaydetti. 

M. Recep Erçin, 24.03.2015 Aydınlık http://www.aydinlikgazete.com/ekonomi/tuketicinin-guveni-dibe-vurdu-h65930.html

Her Şey Yalan 'Kaçak' Gerçek

Elektrikte kaçak kullanımın oluşturduğu maliyeti abonelerin sırtına yükleyen tartışmalı kanun tasarısı Meclis Komisyonu’nda kabul edildi. Tasarı Genel Kurul’dan çıkarsa, kayıp-kaçak bedeli kalıcı hale gelmiş olacak. Daha önce hukuki yöntemlerle geri alınan bedellerin tekrar vatandaşlara ek yük olarak getirilmesinin de önü açılmış olacak.

YARGITAY Hukuk Genel Kurulu’nun geçtiğimiz aylarda aldığı, “Çalınan elektriğin parası, düzenli fatura ödeyen aboneden tahsil edilemez” kararı, tüketicileri harekete geçirmiş, binlerce elektrik abonesi geriye dönük ödediği kayıp-kaçak bedellerini almak için soluğu elektrik dağıtım şirketleri ve tüketici hakem heyetlerinde almıştı. Ancak önceki gün Meclis Komisyonu’nda kabul edilen Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarla Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’na göre, abonelere iade edilen kayıp-kaçak paraları yine tüketicinin cebinden çıkacak.

Tasarı, Genel Kurul’da değişmezse kayıp-kaçak bedeli kalıcı hale gelecek. Yani her ay faturaların yaklaşık yüzde 10 ila 15’i, kayıp-kaçak bedeli olarak abonelerin cebinden çıkacak. Ayrıca, mahkeme kararıyla geri alınan ve alınacak kayıp-kaçak paraları da tarifeye yansıtılacak. Sadece 2014’te abonelerden 5.4 milyar lira kayıp-kaçak bedeli tahsil edildiği hesaplanıyor.

TÜM MASRAFLAR ABONEYE
Tasarı, bu haliyle yasalaşırsa kayıp-kaçak bedeline ilişkin başvurularda ve açılan davalarda, tüketici hakem heyetleri ile mahkemelerin yetkisi, ürün veya hizmet bedellerinin, EPDK’nın düzenleyici işlemlerine uygunluğunun denetimi ile sınırlı olacak. Mahkeme ve tüketici hakem heyeti kararına istinaden, yapılan iadeler ve mahkeme giderleri ise tarife yoluyla karşılanacak. Bir kişi kayıp-kaçak bedelinin iadesine ilişkin açtığı davayı kazansa bile bunun karşılığı yine dağıtım tarifelerine eklenecek. Dağıtım tarifeleri; dağıtım sistemi işletim maliyeti, teknik ve teknik olmayan kayıp maliyeti, kesme-bağlama hizmet maliyeti, sayaç okuma maliyeti, reaktif enerji maliyeti gibi dağıtım faaliyetinin yürütülmesi kapsamındaki tüm maliyet ve hizmetleri karşılayacak bedellerden oluşacak. Kayıplara ilişkin maliyetler tüketicilere yansıtılacak.

HAK ARAMA YOLU TIKANIYOR
ELEKTRİK Mühendisleri Odası (EMO) yetkilileri, Yargıtay’ın kayıp-kaçak bedelinin tahsil edilmesinin hukuka aykırı olduğu şeklindeki kararına atıfta bulunarak, “Böyle bir karar varken, bu yasal düzenleme hukuksuzluğun boyutunu artırıyor. İnsanların hak arama yolunu tıkıyor. Hukuki yöntemlerle geri alınan bedellerin vatandaşlara ek yük olarak getirilmesini sağlıyor. Tüm dağıtım şirketleri, yargı kararıyla tüketicilere ödemiş olduğu bedelleri toplayacak ve tarifelere yansıtacak. Devam eden davaların düşmesine yol açacak. Vatandaş masraf yaptığı ile kalacak” şeklinde konuşuyor.

2014’TE 5.4 MİLYAR 8 YILDA 33 MİLYAR
KAYIP-KAÇAK bedeli, hem elektrik sistemindeki teknik kayıp, hem de sistemden çalınan elektriği kapsıyor. Bazı dağıtım bölgelerinde kayıp-kaçak oranı yüzde 75’lere varıyor. Türkiye genelinde ise yüzde 16 civarında. Tasarının gerekçesine göre, 2006-2014 yılları arasında kayıp-kaçak bedeli olarak tüketicilerden yaklaşık 33 milyar lira tahsil edildi. Bu bedele, faiz ve vekalet ücretleri de eklendiğinde, bunun birkaç katına çıkması bekleniyor. Diğer yandan, 2014 yılında kayıp-kaçak bedeli olarak tüketicilerden 5.4-5.5 milyar lira tahsil edildiği ortaya çıkıyor. Vergi ve TRT payı gibi kalemlerle rakamın 6 milyar lirayı geçtiği kaydediliyor.

Merve Erdil, 20.03.2015 Hürriyet http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/28502411.asp

Elektrikte Neler Oluyor?

Elektrik ve tüketici ilişkisi her geçen gün çıkmaza giriyor.
Kayıp-kaçak bedelini yasallaştıran torba yasa tasarısı TBMM. de yasalaşmayı bekliyor.
Yüklü gelen faturalar tüketiciyi bunaltıyor.

Hepsi ve daha fazlasını gazeteci Çetin Ünsalan, Tüketici Güvenliği Derneği Enerji Komisyonu Başkanı Bülent Çebin ve Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz ile konuştu.

18.03.2015 Ulusal Kanal, EkoPolitik