28 Eylül 2019 Cumartesi

dumanla mı haberleşeceğiz?

26 Eylül 2019’da meydana gelen deprem sonrası iletişim hatlarındaki kesintiyi değerlendiren Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz; “iletişimin kesilmesi, depremin olumsuz sonuçlarını arttıracaktır” dedi.

Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz konuyla ilgili şu açıklamayı yapmıştır:

1999 Depremi’nde, ülkenin büyük bölümü günlerce iletişim olanaklarından yoksun kalmıştı. Aradan geçen 20 yılda yaşanan bu olumsuzluktan ders çıkarılmadığı, gelişen teknolojiye karşın bir ülkenin can damarı olan iletişime gerekli yatırımların yapılmadığı, 26 Eylül 2019’da meydana gelen deprem ile su yüzüne çıkmıştır.

İletişim hizmetleri esas olarak, üç büyük firmanın tekel konumunda olduğu bir sektördür. Ülkenin tüm iletişimi bu şirketler üzerinden sağlanmaktadır. Bu şirketlerin sahip oldukları imtiyaz, ülkenin gelişimine paralel şekilde kesintisiz iletişimi her zaman sağlayacak yatırımları yapma yükümlülüğünü de doğurmaktadır. Ancak görülmektedir ki, her ülke için en stratejik noktalardan biri olan iletişim sektöründe gerekli yatırımlar yapılmamıştır. Yıkıcı etkisi olmayan bir depremde dahi yaşanan iletişim hizmetindeki bu kesinti ve aksama kabul edilebilir değildir.

Olası yıkıcı bir deprem esnasında, başta ilk yardım ve kurtarma hizmetleri olmak üzere, hemen her şey iletişimin sağlanması ile olanaklıdır. İletişimin olmadığı bir yıkıcı deprem sonrası kayıpların artması, paniğin yaygınlaşması ve benzeri birçok istenmeyen sonuç doğacaktır.

İletişim sektörünü düzenleyen Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu başta olmak üzere, iletişim sektöründe tekel konumunda hizmet veren Türk Telekom, Turkcell ve Vodafone Türkiye firmalarının en hızlı şekilde gerekli önlemleri alarak ve yatırımları yaparak, doğal afetler, savaş gibi sıradışı gelişmelere karşı ülkenin iletişimini kesintisiz şekilde sağlamaları gerekmektedir.

Mehmet Bülent Deniz
Genel Başkan