11 Ocak 2015 Pazar

Kanun Çıksa Bile 10 Yıllık Kayıp Kaçak Parası Alınacak

Yargıtay’ın aboneden kayıp-kaçak parası alınamayacağı kararının ardından hükümet milyarlarca lirayı bulan paraları ödememek için kanun çıkarmaya hazırlanıyor. Tüketici Hakları Derneği Başkanı Turhan Çakar, kanunla hükümetin kayıp-kaçağı aboneden tahsil etmek için kılıf hazırlamayı amaçladığını söyledi. Çakar’a göre, kanun geriye doğru uygulanamayacağı için abonenin 10 yıllık parayı tahsil etme hakkı saklı kalacak.

Yargıtay’ın, abonelerden kayıp-kaçak parası alınamayacağına ve geçen 10 yılda bu kapsamda tahsil edilen paranın iade edilmesine yönelik kararının ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın “Ocak ayında yeni kanun çıkaracağız.” açıklaması yapmasına tüketicilerden tepki geldi. Açıklamanın, kayıp-kaçak bedellerinin tahsil edilmesi için yasal dayanak hazırlandığını belirten Tüketici Hakları Derneği (THD) Başkanı Turhan Çakar, kanunun bu yönde çıkması halinde bile vatandaşın hakkını aramayı sürdürmesi gerektiğini kaydetti. Çakar, kanunun geriye uygulanamayacağını ve vatandaşın 10 yıllık kayıp-kaçak bedelini tahsil etmesi gerektiğini söyledi.

Ülke genelinde tüketiciden tahsil edilen kayıp-kaçak bedelinin yüzde 15 olduğunu ifade eden Çakar, “4 kişilik bir ailenin ortalama 100 lira elektrik faturası kullandığını biliyoruz. Buna göre her 100 liralık elektrik faturasından 15 lira kayıp-kaçak bedeli alınıyor. Zamanaşımından dolayı vatandaşlarımızın 10 yıl geriye dönük haklarını talep edeceğini düşünürsek 100 lira fatura ödeyen bir tüketici 10 yıllık alacağı bedel ortalama 1.800 lira olacak.” dedi. Tüketicinin sorumlu olmadığı kayıp bedelini ödediğini ifade eden Çakar, “Bu Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun’a baştan sona aykırı bir durum. Tüketici kullanmadığı bir hizmetin parasını neden ödesin? Kanunun bu şekilde çıkması durumunda, hırsızların önüne geçmeye çalışmayan şirketler korunmuş olacak ve hırsızlar ödüllendirilmiş olacak. Bu, hırsızın ve elektrik dağıtım şirketlerinin yanında olup tüketiciyi cezalandırmaktır.” şeklinde konuştu.

‘KREDİ KARTINDAKİ UYGULAMANIN BENZERİ’
Kayıp-kaçak bedeli konusunda vatandaşın rahatsızlığının iyice su yüzüne çıktığını belirten Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz de, “İnsanlar kayıp-kaçak bedellerini alabilmek için elektrik dağıtım firmalarının önünde uzun kuyruklar oluşturuyor. Türkiye’nin 4 bir tarafında insanlar saatlerce sıra beklemeyi göze alarak bu haksız paranın iadesi için firmaların kapısında bekliyor.” dedi. Yargıtay’ın kararı sonrası Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) sessiz kalmayı tercih ettiğini ve yerine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın ortaya çıktığını anlatan Deniz, şöyle konuştu: “Ocak ayında bir düzenleme yapılacağını ifade etti. Bizim birkaç gündür kulağımıza gelen bazı bilgiler vardı. Elektrik dağıtım firmalarının iktidara çok ciddi şekilde baskı yaptığını öğrendik. Bunu vahim bir gelişme olarak değerlendiriyoruz. Bu kayıp-kaçak bedeli nedeniyle milyonlarca liranın geriye dönmesinin söz konusu olacağı, bunun da kendilerini zor duruma düşüreceğini ifade ederek yasal düzenleme yapılmasını istiyorlar.” Tüketicinin hırsızın çaldığı elektriğin parasını ödemek istemediğine vurgu yapan Deniz, Enerji Bakanı Yıldız’ın detay vermediği yasal düzenlemenin tüketicinin lehine bir düzenleme olmayacağı görüşünde. Deniz, “Kredi kart aidatı yasal hale getirildi ve yargı kararlarının hepsi havaya uçtu gitti. Aynı senaryo burada da uygulanabilir.” ifadelerini kullandı.
Dürüst tüketiciye kayıp-kaçak bedelinin dünyanın hiçbir yerinde ödetilemeyeceğini ifade eden Bursa Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz ise uygulamanın hukuk devleti ve adalet düşüncesiyle bağdaşmadığını söyledi. Yılmaz, “EPDK’ya fiyat belirlemesi için sınırsız yetki verilmemiştir. EPDK’nın görevi elektrik kaybını engellemek, hırsızı engellemek ve hırsızı yakalayıp bedeli tahsil etmektir. Bu uygulama hukuka aykırıdır.” dedi. Sadece 2013’te hakem heyetlerine 833 bin başvuru olduğuna işaret eden Yılmaz, “Bir de bu kayıp-kaçak bedelleri hakem heyetlerine verilirse bunların altından kalkamaz ve sistem çöker. EPDK nasıl bu bedelin alınmasına karar vermişse, tüketicinin tek tek müracaat etmesi yerine bu paraları iade etmeli ya da doğacak borçlardan mahsur etmeli.” dedi
Üsame Ünal, 01.01.2015 Zaman http://www.zaman.com.tr/ekonomi_kanun-ciksa-bile-10-yillik-kayip-kacak-parasi-alinacak_2267866.html