26 Aralık 2014 Cuma

Yargıtay'dan Dövizzedeleri Üzecek Karar

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, Japon Yeni ve İsviçre Frangı ile tüketici ve ev kredisi alan, ancak bu paraların Türk Lirası karşısında aşırı değerlenmesi nedeniyle mağdur olan onbinlerce tüketicinin umudunu kıran bir karar verdi.

Japon Yeni ve İsviçre Frangı üzerinden kredi kullanan tüketicilerin, bu iki para birimindeki aşırı değerlenme nedeniyle açtıkları “uyarlama” davalarına emsal olacak nitelikte karar veren Yargıtay Hukuk Genel Kurulu kararında, tüketicinin başlangıçta seçme özgürlüğü varken TL yerine döviz bazında kredi kullandığı savunularak şöyle denildi: "Kendi serbest iradesiyle kredi türünü belirlediği anlaşılmakta olup, davalı banka elemanlarının davacıyı yönlendirdiği iddiası ispatlanamamıştır. Ülkemizde zaman zaman ekonomik krizlerin vuku bulduğu ve dövizle borçlanmanın risk taşıdığı da toplumun büyük çoğunluğu tarafından bilinen bir olgudur. Davacı bu riski önceden öngörebilecek durumda olmasına rağmen dövizle kredi kullanmış bulunmaktadır. Kaldı ki, eldeki dava kredi geri ödemesinin başladığı tarihten 3 yıl sonra açılmış olup, bu durumda davacının sözleşmeyi benimsediğinin kabulü gerekir. Tüm hususlar değerlendirildiğinde dava konusu olayda uyarlama koşulları bulunmadığı anlaşılmaktadır."

Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, dövizzede tüketicileri yakından ilgilendiren bu kararı ve sonuçlarını CNBC-E/Finans Cafe’de değerlendirdi.

18.11.2014 CNBC-E, Finans Cafe Programını