4 Ocak 2019 Cuma

Consumerland’a Kral Aranıyor!..

Vit Jedlicka
Bir hayalperest, sevimlisinden.
Birkaç yıl önce tren yolculuğunda etrafı seyrederken; ‘ne çok kullanılmayan alan var’ diye düşünmüş.
‘Bu kadar çok arazi varken, neden sıfırdan bir devlet kurmayayım?’
Sonra bir arkadaşıyla oturup kuracakları ülkenin bayrak, arma, motto ve ideolojisini şekillendirmiş.

İnternete girip Liberland diye aradığınızda, Sırbistan ve Hırvatistan arasında bulunan yedi kilometrekarelik, kimsenin sahiplenmediği bir arazide kurulu bu küçük ülke hakkında her türlü bilgiye ulaşabiliyorsunuz.

Liberland Yurttaşı Olmak Kolay
Irk, etnik köken, yönelim ve din farkı gözetmeksizin başkalarına ve başkalarının fikirlerine saygılı olan, özel mülkiyete saygı gösteren, komünist, Nazi ya da başka aşırı uç geçmişi olmayan, suç işlememiş biri iseniz, bu ülkenin yurttaşı olmak için başvurabilirsiniz. Sorun şu ki, yedi kilometrekarelik bu ülkede ancak beşbin kişilik boş yer var. Yüksek olasılıkla Liberland yurttaşı olmak için yapacağınız başvuruya olumlu yanıt alamayacaksınız.

Ama size daha iyi bir teklifim var; bir ülkede, hele yeni kurulmuş küçücük bir ülkede, sıradan yurttaş olmak yerine, başka bir ülkede, hem de kral olabilirsiniz; Consumerland… Yaklaşık sekiz milyar insanın olduğu, bütün dünya topraklarının üzerinde kurulu Tüketici Ülkesi’nde krallık daha cazip değil mi?

Bu makale 31.12.2018 tarihinde, https://ekonomigundemi.com/yazarlar/bulent-deniz/consemerland-a-kral-araniyor/166/ linkinde yayınlanmıştır.