30 Ocak 2015 Cuma

Elektrik Abonesi, Kayıp-Kaçak Tutarını İnternet Üzerinden de Öğrenebilir

Elektrik hizmetinden alınan kayıp-kaçak bedeli aylardır Türkiye gündeminde.
Zaman Gazetesi enerji muhabiri ve Enerji Gazetecileri Derneği Başkanı sayın İsmail Altunsoy, yaptığı haberler ve yayınladığı belgelerle konuyu ülke gündemine taşıdı.
Teşekkürler İsmail Altunsoy...

Yargıtay’ın, elektrik abonesinden alınan kayıp-kaçak parasının iadesi yönündeki kararı aboneleri sevindirdi. Kayıp-kaçak tutarlarını öğrenmek isteyen aboneler, dağıtım şirketlerinde uzun kuyruklar oluşturuyor. Ancak aboneler, Bilgi Edinme Kanunu kapsamında internet üzerinden de kayıp-kaçak tutarlarını öğrenebilir.

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, elektrik abonelerinden kayıp-kaçak parası alınamayacağını karara bağladı. Yargıtay ayrıca aboneden alınan geçmiş 10 yıllık tutarın da iadesine hükmetti. Yargıtay’ın nihai kararı 36,8 milyon elektrik abonesi için emsal teşkil ediyor. Abonelerin faturalarındaki kayıp-kaçak bedelini geri alabilmesi için öncelikle ilgili dağıtım şirketinden geçmiş 10 yıllık tutarı öğrenmeleri gerekiyor. Bunun için aboneler, şirketlerin kapılarında uzun kuyruklar oluşturuyor.

Enerji Yönetimi’nden bir kaynak, elektrik abonelerinin gereksiz yere kuyrukta beklememeleri için Bilgi Edinme Kanunu’ndan yaralanabilecekleri bilgisini verdi. Nedeni, kısa bir süre öncesine kadar elektrik dağıtım şirketleri kamu kuruluşu olan Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ’ye (TEDAŞ) bağlı hizmet veriyordu. Şirketlerin bütün fatura bilgileri de TEDAŞ sisteminde mevcut. Ancak TEDAŞ’a göre, dağıtım şirketleri özelleştirme kapsamında devredildiğinden başvurular ilgili şirket veya EPDK’ya yapılacak. Bu da gösteriyor ki kamu kuruluşları kayıp-kaçak konusuna girmek istemiyor. Enerji Yönetimi, ivedi olarak yasal bir düzenleme yaparak bu karmaşaya son vermeli ve vatandaşın işini kolaylaştırmalı.

Elektrik faturalarındaki kayıp-kaçak parası tartışmaları Yargıtay’ın kararıyla sona erdi. Zaman, kararı basında ilk kez 23 Aralık 2014’te “Yargıtay elektrikte son noktayı koydu: Kayıp-kaçak bedeli aboneye geri ödenecek” başlığı ile kamuoyuna duyurdu. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, 17 Aralık 2014 tarihli nihai kararıyla, bir elektrik abonesinin faturadaki kayıp-kaçak bedelini dağıtım şirketinden istemesiyle başlayan hukukî süreçte tarihî karara imza attı. Daha önce abone lehine verdiği karara dağıtım şirketinin itirazını görüşmek için 17 Aralık’ta toplanan Genel Kurul, “Hırsızın kullandığı kaçak enerji, dürüst vatandaştan tahsil edilemez.” diyerek aboneden kayıp-kaçak bedeli alınamayacağına hükmetti. Bu nihai karar uyarınca dağıtım şirketi, geçmiş 10 yıllık dönem için aldığı kayıp-kaçak bedelini de aboneye iade edecek. 36,8 milyon abone için emsal niteliğini taşıyan karar doğrultusunda sadece 2014 için 5-6 milyar liralık bedelin iadesi talep edilebilecek. Yargıtay’ın kayıp-kaçak bedelinin aboneye iade edilmesi kararına rağmen Enerji Bakanı Taner Yıldız, kayıp-kaçak bedelini kalıcı hale getirmek için kanun çıkarılacağı açıklaması yaptı. Ancak tüketicilere göre bu haksızlık. Tüketiciler Birliği Başkanı Avukat Bülent Deniz’e göre aboneler, faturada ödediği tutarı belgeledikten sonra 2 bin lira altı alacaklar için Tüketici Hakları Hakem Heyeti’ne başvuracak. Üstü tutar için mahkemelere gidilecek. Yeni bir kanun çıksa bile geçmiş 10 yıllık alacakları ortadan kaldırmıyor. Burada Enerji Yönetimi’nin yapması gereken iş, 36,8 milyon abonenin kayıp-kaçak bedelinin iadesini kolaylaştırmak olmalı.

İNTERNETTEN BAŞVURU YAPILABİLİR
Elektrik aboneleri, Bilgi Edinme Kanunu kapsamında www.tedas.gov.tr internet adresi üzerinden ad, soyad, TC kimlik No ve abone No’ları ile başvuru yaparak geçmiş döneme ilişkin kayıp-kaçak bedellerini öğrenebilir. Yasa gereği Bilgi Edinme başvurularının 15 gün içinde cevaplanması gerekiyor.
Tüketiciler Birliği Federasyonu Başkanı Avukat Bülent Deniz, başvurularda yasal süreye dikkat çekiyor. Avukat Deniz, abonelerin cevap verilmemesi veya yeterli cevap verilmemesi durumunda Bilgi Edinme Üst Kurulu’na başvuru hakkı olduğuna vurgu yapıyor. Ancak yasa gereği abonelerin kayıp-kaçak tutarlarını öğrenmeleri için elektrik faturalarının kendi adına olması gerekiyor. TEDAŞ ise konuyla ilgili olarak, “20 dağıtım şirketinin özelleştirilmesi tamamlanarak, dağıtım şirketlerinin özel sektöre devri gerçekleştiğinden, ilgili dağıtım şirketine ve/veya elektrik piyasasında düzenleyici kurum olan EPDK’ya başvurulması gerekmektedir.” bilgisini verdi. Kamu kurumları, vatandaşların Bilgi Edinme Kanunu kapsamındaki başvurularına cevap vermek zorunda. “Bilgi Edinme Hakkı Kanunu’nun Uygulanmasına İlişkin Esas ve Usuller Hakkında Yönetmelik”e göre kurum ve kuruluşlar, başvuru üzerine istenen bilgi veya belgeye erişimi 15 iş günü içinde sağlamaları gerekiyor.
Ancak istenen bilgi veya belgenin, başvurulan kurum ve kuruluş içindeki başka bir birimden sağlanması; başvuru ile ilgili olarak bir başka kurum ve kuruluşun görüşünün alınmasının gerekmesi veya başvuru içeriğinin birden fazla kurum ve kuruluşu ilgilendirmesi durumlarında bilgi veya belgeye erişim 30 iş günü içinde sağlanıyor.
Vatandaşların cevap alamama veya yetersiz cevap almaları durumunda buna itiraz hakkı bulunuyor. Yönetmelik bu konuya da açıklık getiriyor (Madde 24): “Bilgi edinme istemi kanunun 16 ve 17’nci maddelerinde öngörülen sebeplerle reddedilen başvuru sahibi, yargı yoluna başvurmadan önce kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu’na itiraz edebilir. İtiraz yazılı olarak yapılır. Kurul, bu konudaki kararını 30 iş günü içinde verir.”
İsmail Altunsoy, 07.01.2015 Zaman http://www.zaman.com.tr/ekonomi_elektrik-abonesi-kayip-kacak-tutarini-internet-uzerinden-de-ogrenebilir_2269174.html

Kayıp Kaçak Bedelini Geri Almak İçin Ne Yapmalı?

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, elektrik dağıtım şirketlerinin tahsil ettiği kayıp kaçak bedelinin hukuka uygun olmadığına hükmetti. Karar ile birlikte, 30 milyondan fazla abonenin eline ödedikleri paraları geri alma fırsatı geçti. Peki yurttaşların bunun için ne yapması gerekiyor?

Yargıtay kayıp kaçak bedeli ve sayaç okuma bedeli ile ilgili önemli bir karara imza attı.
Hukuk Genel Kurulu'nda alınan kararda elektrik dağıtım şirketlerinin yurttaşlardan tahsil ettiği kayıp kaçak bedeli ve sayaç okuma bedelinin hukuka uygun olmadığına hükmedildi.

Karar sonrası 30 milyondan fazla elektirik abonesine 2011 yılından bu yana ödedikleri paraları geri alma fırsatı doğdu. Peki ödenen bu bedelleri geri alabilmek için ne yapmak gerekiyor ? 

Tüketiciler Birliği Federasyonu Başkanı Mehmet Bülent Deniz, 3 bin 300 liradan az alacağı olanların  Kaymakamlık'larda bulunan tüketici hakem heyetlerine başvurması gerektiğini söyledi. 

Alacağınız 3300 liradan fazla ise Tüketici mahkemelerinde dava açmanız gerekiyor. 

Üstelik açacağınız davalar için ücret de ödemiyorsunuz. 

Tüketiciler Birliği Federasyonu Başkanı, yurttaşlara kritik bir uyarı da yaptı. Telefon ile arayarak size yardım edeceğeni söyleyen şirketlere güvenmeyin. 
6 Ocak 2015, Ulusal Kanal, Ana Haber

Elektrik Faturasından TRT’ye Para aktarılması, Tüketici Haklarına Aykırı

TRT’nin elektrik faturalarından 2013’te 800 milyon lira pay almasına tüketici derneklerinden tepki geldi. Tüketici Hakları Derneği Başkanı Turhan Çakar, kesintinin tüketici haklarına ve sosyal devlete aykırı olduğunu belirtirken, Tüketiciler Derneği Onursal Başkanı Engin Başaran, “TRT israfın bir numaralı yeridir.” dedi

Elektrik faturalarından 2013 yılında 800 milyon lira TRT payı kesilmesine tüketici derneklerinden tepki yağdı. Zaman’ın dün manşetten duyurduğu kesintiyi değerlendiren Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, bu durumun tüketici haklarına, kamu yararına, sosyal devlet anlayışına aykırı olduğunu söyledi. Çakar, TRT’nin giderlerinin elektrik faturası yerine genel bütçeden karşılanması gerektiğini söyledi.

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, Türkiye’de vergilerin büyük bölümünün dolaylı alındığına işaret ederek, “TRT’nin giderlerinin genel bütçeden karşılanması lazım. Türkiye’de vergiler yeterince toplanmıyor. Özel sektörden hakkaniyet ölçüsünde vergi alınsa vatandaştan alınan dolaylı vergiler düşecektir ama sonuçta hep vatandaşa yükleniliyor.” dedi. Yalnız TRT değil, belediyelerin de elektrik faturasından pay aldığını vurgulayan Çakar, yüzde 18 gibi yüksek oranda KDV alındığını kaydetti. Elektriğin en temel tüketici hakkı olduğunu belirten Çakar, “Başta yüzde 18 KDV olmak üzere belediyeye, TRT’ye ödenen payın faturaya yansıtılması tüketici haklarına, kamu yararına, sosyal devlet anlayışına aykırıdır. Vergiler toplansın, TRT’ye de buradan pay verilsin. Kolay yola gidilerek, elektrik faturalarından kesinti yapılıyor.” diye konuştu. CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray ise TRT’nin eğitim kanallarının dışındaki bütün kanallarının kapatılması gerektiğini ifade etti. Çıray, “TRT’nin, milletten aldığı paralarla bir partinin borazanlığını yapma hakkı yoktur. Kapatılması gerekir.” dedi.

Elektrik hizmetlerinin özelleştirildikten sonra özellikle tüketicinin aleyhine olduğuna dikkat çeken Tüketiciler Derneği (TÜDER) Onursal Başkanı Engin Başaran, Türkiye’nin her yerinden binlerce şikayet aldıklarını söyledi. Başaran, “Bir defa şunu sormalıyız, niçin TRT payı alınır elektrikten? Kuruma baktığımızda bugün inanılmaz derecede bir arpalık haline geldiğini görüyoruz. Yani yandaşların doldurulduğu ve boşu boşuna maaş alan insanlar. TRT adına alınan otomobillerin şoförleriyle birlikte bütün bu masraflar TRT’ye ödetiliyor. Bütün bunların masrafları tüketiciden çıkıyor. İsrafın bir numaralı olduğu yerdir TRT.” ifadelerini kullandı.

Sosyal hukuk devleti kâğıt üzerinde
TRT’deki uygulamaların sosyal hukuk devletinde olmaması gerektiğini kaydeden TÜDER Onursal Başkanı Engin Başaran, “Elektrik hizmetleri hangi noktadaysa, bugün hükümet başarısı da aynı noktadadır. Elektriğin eli tüketicinin cebinden hiç çıkmıyor. Kayıp kaçak parası dürüst tüketiciden alınamaz. Vatandaş hakem heyetlerine gitmekten yoruldu. Türkiye’nin Anayasa’da yazan ‘sosyal hukuk devleti’ artık sadece kâğıt üzerinde.” dedi. Vatandaşların hakem heyetlerine döküldüğünü belirten Başaran, Yargıtay kararları karşısında acil bir önlem alınması gerektiğini söyledi. Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu da milyonlarca tüketicinin TRT payını ödeme konusunda tepkili olduğunu belirtti.
Medyada haksız rekabet yaşanıyor
Elektrik faturalarında hangi kalemden para alındığına dair vatandaşın kafasının karıştığını belirten Tüketiciler Birliği Federasyonu (TBF) Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz,Tüketici artık, ödediği faturayla ilgili bilgi almak istiyor. Ama bizde tam tersi. TRT, kayıp kaçak, KDV, vergi alınması gibi matematikçilerin bile işin içinden çıkamayacağı formüllerle faturalar hesaplanıyor.” dedi. Medyanın, televizyon kanallarının serbest olduğu bir ortamda devletin televizyonuna birilerinin cebinden para aktarılmasının sektör için haksız rekabet olduğunu söyleyen Deniz, “Gazetede yer alan habere göre bakanlığın yayınlayacağı tasarıda kayıp kaçak bedelinin yasallaştırılmasına yönelik tüketici aleyhine adım atılacak. Bütün bunlar 38 milyon aboneyi ilgilendiriyor. Bu şekilde çözümlenmesi mümkün değil. 12 sene geçti, verilen sözler tutulmadı. Haksızlığı önleyen bir düzenleme olmalı.” şeklinde konuştu.
Şaban Gündüz-Merve Kantarcı, 05.01.2015 http://www.zaman.com.tr/ekonomi_elektrik-faturasindan-trtye-para-aktarilmasi-tuketici-haklarina-aykiri_2268646.html 

Elektrikte Kayıp Kaçak Bedeli Geri Ödenecek Ama Fırsatçılar Pusuya Yattı Bile

Kayıp kaçak paralarını geri alacağım diye birçok kişi dolandırıcıların eline düşüyor. Neredeyse herkesin mağdur olduğu fazladan elektrik faturası ödeme şikayetini fırsat bilen gruplar ''Kayıp-kaçak bedelini geri alıyoruz” diye reklam yapıyor ve bu meyanda firmalar kuruyorlar. Sonuç ise dolandırıcılık olabiliyor. Yargıtay bu gerekçelerle alınan paraların haksız yere tahsil edildiğine hükmetti.

Kayıp kaçak bedelinin abonelerinin alınamayacağı yönündeki Yargıtay hükmü ortaya çıkınca gözler bu fazladan ödenen paraların geri alınmasına çevrildi. Ancak bu durumu fırsat bilen birçok firmanın tüketicileri dolandırmasından endişe ediliyor.

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, fazla ödeme yaptığını düşünerek bir elektrik abonesinin faturadaki kayıp-kaçak ücretini dağıtım şirketinden talep etmesi ile başlayan hukuki süreçte, aboneden kayıp-kaçak bedeli alınamayacağına hükmünü verdi. Açılacak yeni davalar sonucu, dağıtım şirketlerinin abonelere milyarlarca lirayı bulan kayıp-kaçak bedeli ödemesi söz konusu olabilir. Aboneler için ortaya çıkan bu fırsat kapısı, bazı firmalar bu durumdaki vatandaşların mağduriyetini fırsata çevirmeye çalışmak maksadı ile harekete geçiti. Tüketicilere kayıp-kaçak bedelinin geri alınacağına dair kısa mesaj (SMS) ile ulaşan bazı firmalar, yanlış vaatlerde bulunarak para talep ediyor. Tüketici dernekleri ise tüketicilerin bizzat gidip başvurmaları gerektiğini veya avukat aracılığıyla bu işi yapmaları gerektiğini söylüyorlar.

BEDAVA EVRAĞA PARA
Emsal niteliğini taşıyan karar sonucu, aboneler dağıtım şirketlerinden kayıp-kaçak bedelini tahsil edebilecek. Ancak bu durum, haksız kazanç peşinde koşan dolandırıcıların da iştahını kabartıyor. SMS veya reklam yoluyla tüketicilere “Kayıp-kaçak bedelini geri alıyoruz” vaadinde bulunan bazı firmalar, tüketicilerden para istiyor, karşılığında da aslında bedavaya ulaşabilecekleri evrakları gönderiyor.

BU TUZAĞA DÜŞMEYİN
Konu ile alakalı bilgilendirmelerde bulunan Tüketiciler Birliği Federasyonu Başkanı Mehmet Bülent Deniz, abonelerin, kayıp-kaçak bedeli olarak haksız yere ödedikleri paraları alabilmek için Yargıtay’ın son kararını emsal gösterip dağıtım şirketi hakkında dava açmaları gerektiğinin önemine vurgu yaparak,: “Son 20 gündür bazı firmalar, internet üzerinden veya SMS yoluyla ‘Kayıp-kaçak bedellerini geri alıyoruz’ diye reklam yapıyorlar. Tüketicilerin kendilerine başvurmasını istiyor ve kargo bedeli karşılığında içi boş dilekçe gönderiyorlar. Gelen dilekçeleri tüketicinin yine kendisinin doldurup başvurması gerekiyor. Ayrıca gönderilen dilekçe taslakları zaten internetten ücretsiz indirilebiliyor ya da tüketici derneklerinden bedelsiz elde edilebiliyor. Bedava dilekçeye 200-300 lira istiyorlar. Tüketici aldanmasın.'' dedi.
25.12.2014-
http://www.internetajans.com/turkiye/elektrikte-kayip-kacak-bedeli-geri-odenecek-ama-firsatcilar-pusuya-yatti-bile-h145979.html