18 Aralık 2011 Pazar

Tek Limit Muamması

2001 krizinden sonra en çok tartışılan konularından biri haline gelen kredi kartlarının ödeme gücü olmayan kişilere sokaklarda dağıtılmasıyla vatandaşların ödeme güçlüğüne girmesi önlem almayı kaçınılmaz hale getirdi.

2010 yılı itibariyle yüzde 32’si tüketici kredileri ve kredi kartı alacaklarından oluşan bireysel kredilerdeki artış kaynaklı kredilerin artış hızı mevduat ve menkul değerlerin artış hızının oldukça üzerinde oluşması ve 2011 yılında 200 milyar TL’yi aşan bireysel kredi kartı borçları hükümet tarafından ardı sıra adımların gelmesine neden oluyor.

Hükümet tarafından kredi kart kullanımını sınırlamak amacıyla getirilen tedbirler kapsamında kredi kartı asgari ödeme tutarının yüzde 40’a kadar yükseltilmesinin ardından ekonomi yönetimi tarafından, 2012 başında kredi kartlarında tek limit uygulamasına geçileceği belirtiliyor.

Tek limit uygulamasının kimleri kapsayacağı konusunun henüz netlik kazanmamış olmaması ve Babacan’ın BDDK tarafından çalışmaların yürütüldüğü yönündeki açıklamasına karşın BDDK’dan Gazeteport’a gelen kurumun henüz böyle bir çalışmasının bulunmadığı yönündeki açıklama kafaları karıştırdı.

BABACAN: BDDK ÇALIŞMALARINI YÜRÜTÜYOR
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, konuyla ilgili dün BloombergHT’ye yaptığı açıklamada, kredi kartlarına tek limit getirilmesi konusunu Finansal İstikrar Komitesi'nde görüştüklerini fakat bununla ilgili bir bilgisayar altyapısının kurulması gerektiğini belirtti. Her bankanın sadece tüketicinin maaşına bakarak kart verdiğini bildiren Babacan, 10 bankadan kredi kartı olanın toplam kart limiti maaşının 10 katına ulaştığını söyledi. BDDK’nın konuyla ilgili çalışma yürütmeye başladıklarını bildiren Babacan, konuyla ilgili şunları kaydetti: "Biz BDDK'ya 'Bu adımı atsak' dedik. Onlar da çalışmalarını yürütmeye başladılar."

BDDK: KURUMUMUZUN BÖYLE BİR ÇALIŞMASI BULUNMAMAKTADIR
Konuya da ilişkin BDDK’dan Gazeteport’a yapılan açıklamada, kurumun henüz bu tür bir çalışmasının bulunmadığının bildirilmesi kafaları karıştırdı.

BDDK’dan Gazeteport’a gelen değerlendirmede, ‘Talebinize kurumumuzun böyle bir çalışması bulunmadığından dolayı olumsuz yanıt verilmektedir. Zaten böyle bir çalışma olduğunda tüm yayın kuruluşlarına email ve fax aracılığıyla haber verilmektedir’ denildi.

GÜNÜ KURTARAN TÜKETİCİLERİN HALİ MECHUL
Tüketici Birliği Kurucu Genel Başkanı ve Tüketici Hakları Uzmanı Mehmet Bülent Deniz, Gazeteport’a yaptığı açıklamada, kredi kartlarında limit uygulamasının 5464 sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu’nda hüküm altına alındığını fakat bankaların bu hükmü uygulamadıklarını kaydetti.

Tek limit uygulamasının orta vadede tüketicilerin lehine bir uygulama olacağını dile getiren Deniz, tebliğde mevcut borçluların kredi kartı limitlerinin düşürülüp düşürülmeyeceği konusunda bir netlik bulunmadığını söyledi. Deniz, Türkiye’de 2006’dan bu yana çok fazla kredi kartına sahip olan 8-9 milyon civarında günü kurtarmaya çalışan borca batmış vatandaşın bu uygulamadan olumsuz yönde etkilenecebileceğini bildirdi.

BANKALARIN ALEYHİNE
Kredi kartı kullanımında dünyada ilk sıralarda olan Türkiye’de, gelirlerinin önemli bölümü kredi kartı gelirlerinden oluşan bankalar açısından tek limit uygulamasının sıkıntı yaratması bekleniyor.

2010 yılı itibarıyla banka başına kredi kartı sayısının yaklaşık 5 milyon olduğu ve ilk 5’te son yedi yıldır aynı özel sermayeli bankalar yer aldığı biliniyor.

Kredi kartı tutarında lider olan yüzde 18,7 pay ile Yapı Kredi ve yüzde 16,7’lik pay ile toplam kredi kartı sayısında lider olan Garanti Bankası, bu uygulamadan en çok zarar görecek bankaların başında geliyor.

Kredi kartı tutarında Yapı Kredi’yi, yüzde 17,5’lik pay ile Garanti Bankası, yüzde 15,1’lik pay ile Akbank izlerken kredi kartı sayısında zirvede olan Garanti Bankası’nı yüzde 16,4’lük payla Yapı Kredi Bankası ile yüzde 11’lik paya sahip İş Bankası izliyor.