17 Eylül 2012 Pazartesi

Sigortamız Attı

Tüketicilerin bankalarla yaşadığı sorunlara bir yenisi daha eklendi Bazı bankaların kart müşterilerini gizlice sigortaladığı ortaya çıktı Çok sayıda tüketici farkına bile varmadan sigorta parasını ödüyor.
 
Bankalar ile tüketiciler arasında yaşanan anlaşmazlıkların ardı arkası kesilmiyor. Bazı bankaların, maaş hesabı ve kredi kartı sahibi olan müşterilerini habersizce sigortaladığı ortaya çıktı. Kimi bankalar işsizlik sigortası, kimi ferdi kaza sigortası, kimi de hayat sigortası adı altında müşterilerinden kesinti yapıyor. Ekstrelerini incelemeyen tüketiciler, kesintinin farkına bile varmadan, her ay, borcuna eklenmiş sigorta parasını ödüyor.

ÜSTELİK FAİZ DE İŞLETİLİYOR
Dikkatli tüketiciler ise durumdan şikayet ediyor. Şikayet portallarından seslerini duyurmaya çalışan tüketiciler, bankaların bu uygulamalarına karşı önlem alınmasını istiyor. Tüketiciler Birliği Kurucu Başkanı Bülent Deniz, bazı bankaların, tüketicinin haberi olmadan kendisinin veya yan kuruluşlarının bir takım hizmetlerini müşterisine satıp, parasını yine tüketiciye sormadan hesabından tahsil ettiğini söyledi. Bankaların, tüketicinin hesabında para yoksa kredi kartından veya kredi mevduat hesabından kesintiyi yaptığını belirten Deniz, "Tüketici bir de üzerine faiz ödemek zorunda kalıyor" dedi.

ONAY ALINMALI
Bu konuda kendilerine çok sayıda şikayetin geldiğini anlatan Deniz, bankaların her türlü bankacılık işlemi için, tüketicinin ayrı ayrı onayını almak ve yazılı sözleşme yapmak zorunda olduğunu vurguladı.

YAZILI İTİRAZ YAPIN
Bankaların sigorta oyununa karşı tüketicileri uyaran Bülent Deniz, bu durumla karşılaşanlara, bankaya yazılı olarak sigortayı reddettiğini belirtmesini ve parayı da faiziyle birlikte geri istemesini önerdi. "Çoğu banka yaptıklarının yasal bir dayanağı olmadığını bildiği için direnmeden parayı iade ediyor" diyen Deniz, paranın iade edilmemesi durumunda banka müşterilerinin Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'ne başvurabileceğini söyledi. Bülent Deniz, bu şekilde sorunun çözüleceğini kaydetti.

Özlem Kamer Takvim 17.09.2012