8 Mart 2015 Pazar

“kayıp-kaçak oyunu’nda son perde…”

Siyasi iktidarın elektrik tüketimindeki kayıp-kaçak bedeli ile ilgili hazırladığı yasa tasarısını değerlendiren Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz; “hukuk devleti ilkesi ayaklar altına alınmaktadır” dedi.

Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz konuyla ilgili şu açıklamayı yapmıştır:

Yıllardır elektrik hizmetinden alınan kayıp-kaçak bedeli tüketiciler tarafından tepkiyle karşılanmakta ve bu bedelin alınmamasına ilişkin yoğun bir toplumsal istem bulunmaktadır.

Bu süreçte tüketici vicdanını rahatsız eden kayıp-kaçak bedeli ile ilgili olarak tüketiciler tarafından çok sayıda yargısal başvuru yapılmış, bu başvuruların çoğunluğu tüketiciler lehine sonuçlanmıştır.

Son olarak Yargıtay Hukuk Genel Kurulu tarafından, 21.05 2014 tarihinde verilen (E: 2013/7-2454, K: 2014/679) karar ile elektrik tüketiminden alınan kayıp-kaçak bedelinin hukuk devleti ve adalet düşüncesi ile bağdaşmadığına hükmedilmiş ve bu karar tüm hukuk yolları tüketilerek kesinleşmiştir.

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu kararı sonrasında ülke çapında yüzbinlerce tüketici, bu bedelin iadesi için elektrik dağıtım firmalarına, Tüketici Hakem Heyetlerine ve Tüketici Mahkemelerine başvurmaya başlamıştır. Toplamda milyarlarca lirayı bulan ancak abone için yüksek olmayan kayıp-kaçak bedellerinin iadesi için gerçekleşen başvuruların yoğunluğu, bu bedelin alınmasına ilişkin tüketicideki rahatsızlığın en üst noktada olduğunu göstermektedir.

Başta Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) olmak üzere birçok tüketici örgütü tarafından kayıp-kaçak bedelinin kaldırılması, ödenmesi gereken tutarların da, kamu maliyesine ve elektrik dağıtım firmalarına olağanüstü yük getirmeyecek şekilde mahsuplaşma veya bulunacak başka bir yöntem ile tüketiciye ödenmesine ilişkin olarak siyasi iktidara ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na yapılan çağrılar sonuçsuz kalmıştır.

Geçtiğimiz günlerde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız tarafından, Ocak ayı içinde bu konuda sistemi ve tüketicileri rahatlatacak bir yasal düzenleme yapılacağı bilgisi verilmiştir.

Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, 28 Ocak 2015 tarihinde Bakanlar Kurulu’nda imzalanarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne gönderilmiştir.

Tasarı incelendiğinde, Bakan Yıldız’ın söylediğinin aksine; kayıp-kaçak bedelini yasallaştıran, dahası bu bedel ile ilgili olarak yargılama yetkisini sınırlayan düzenlemeler bulunduğu görülmektedir.

Geçmişte bankalar tarafından alınan haksız bedellerin çözüleceği vaadi ile yasalaştırılan ve aksine bu bedellere yasal kılıf oluşturup tüketicilerin yargıdan aldıkları yüzbinlerce kararı bir çırpıda yok eden torba yasa oyunu, kayıp-kaçak bedelinde de oynamaya başlamıştır.

Kayıp-kaçak bedelindeki haksızlığı giderecek, bugüne kadar alınmış bedellerin de geri iadesine ilişkin çözüm getireceği beklentisinde olan otuz dokuz milyon elektrik tüketicisi büyük bir hayal kırıklığı yaşamaktadır. Tüketiciler, dün bankalara tercih edilmemiş, bugün de siyasi, iktidar tarafından elektrik dağıtım firmalarına teslim edilmiştir.

Anayasa’daki sosyal devlet, hukuk devleti, yurttaşın hak arama özgürlüğünü elinden almaya kalkan bu tasarının geri çekilmesini istiyoruz. Tüketici Birliği Federasyonu (TBF), tasarının bu haliyle yasalaşacak olması halinde Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi aşamalarına kadar yargısal tüm girişimleri yapacaktır.

Mehmet Bülent Deniz

Genel Başkan

Elektrikte Kayıp-kaçak Bedeli Yasallaşıyor

Hükümetin Meclis'e yolladığı "Elektrik Piyasası" taslağının yasalaşması durumunda, "kayıp-kaçak" bedellerinin yasallaştıracağını belirten tüketici örgütleri, tasarının geçmesi durumunda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne gidecekleri uyarısında bulundu.

Hükümetin elektrik tüketimindeki kayıp-kaçak bedeli ile ilgili hazırladığı yasa tasarısını değerlendiren Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, "Hukuk devleti ilkesi ayaklar altına alınmaktadır" dedi.

Tüketici vicdanını rahatsız eden kayıp-kaçak bedeli ile ilgili olarak tüketiciler tarafından çok sayıda yargısal başvuru yapıldığını ve bu başvuruların çoğunun tüketiciler lehine sonuçlandığını anımsatan Deniz, "Son olarak Yargıtay Hukuk Genel Kurulu tarafından 21 Mayıs 2014 tarihinde verilen karar ile elektrik tüketiminden alınan kayıp-kaçak bedelinin hukuk devleti ve adalet düşüncesi ile bağdaşmadığına hükmedilmiş ve bu karar tüm hukuk yolları tüketilerek kesinleşmiştir" dedi.

"TÜKETİCİDE RAHATSIZLIK ÜST NOKTADA"

Karar sonrasında yüzbinlerce abonenin, kayıp-kaçak bedeli iadesi için elektrik dağıtım firmalarına, Tüketici Hakem Heyetlerine ve Tüketici Mahkemelerine başvurduklarına işaret eden Deniz, "Toplamda milyarlarca lirayı bulan ancak abone için yüksek olmayan kayıp-kaçak bedellerinin iadesi için gerçekleşen başvuruların yoğunluğu, bu bedelin alınmasına ilişkin tüketicideki rahatsızlığın en üst noktada olduğunu gösteriyor" dedi.

"KAYIP KAÇAK BEDELLERİ YASALLAŞACAK"

Deniz, yoğun başvurular üzerine Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın bu konuda sistemi ve tüketicileri rahatlatacak bir yasal düzenleme yapılacağı bilgisi verdiğini anımsattı. Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın, hükümet tarafından 28 Ocak tarihinde Meclis’e gönderildiğine işaret eden Deniz, "Tasarı incelendiğinde, Bakan Yıldız’ın söylediğinin aksine; kayıp-kaçak bedelini yasallaştıran, dahası bu bedel ile ilgili olarak yargılama yetkisini sınırlayan düzenlemeler bulunduğu görülmektedir" dedi ve şöyle devam etti:

"ANAYASA MAHKEMESİ VE AİHM'E GİDECEĞİZ"

"Kayıp-kaçak bedelindeki haksızlığı giderecek, bugüne kadar alınmış bedellerin de geri iadesine ilişkin çözüm getireceği beklentisinde olan otuz dokuz milyon elektrik tüketicisi büyük bir hayal kırıklığı yaşiyor. Tüketiciler, dün bankalara tercih edilmemiş, bugün de siyasi, iktidar tarafından elektrik dağıtım firmalarına teslim edilmiştir.

Anayasa’daki sosyal devlet, hukuk devleti, yurttaşın hak arama özgürlüğünü elinden almaya kalkan bu tasarının geri çekilmesini istiyoruz. Tüketici Birliği Federasyonu, tasarının bu haliyle yasalaşacak olması halinde Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi aşamalarına kadar yargısal tüm girişimleri yapacaktır."

29.01.2015 Cumhuriyet, http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/turkiye/200619/Elektrikte_kayip-kacak_bedeli_yasallasiyor.html

Kaçak Elektrik Bedeli İadesinde Muhatap Yok!

Ödedikleri kaçak elektrik tüketimini öğrenmek isteyen vatandaşlar, TEDAŞ ve elektrik dağıtım şirketleri arasında günlerdir mekik dokuyor.

Yargıtay'ın kayıp kaçak bedelinin dürüst vatandaştan alınamayacağı hükmüne rağmen aboneler 'bir arpa boyu' yol alamadı. Faturalarla birlikte her ay ödedikleri kaçak elektrik tüketimini öğrenmek isteyen vatandaşlar kapı kapı dolaştırılıyor. Özelleştirilen elektrik dağıtım şirketleri devletin kurumu Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş.'ye (TEDAŞ) yönlendiriyor. TEDAŞ, "Bizim kayıp kaçakla alakamız yok" deyip aboneleri eli boş geri çeviriyor. 17 aralık 2014'ten bu yana aboneler gereksiz yere ödedikleri parayı öğrenebilmek için ortalıkta dolaşıyor.
FATURADA OYUN BİTMİYOR
Elektrik faturalarında kayıp kaçak ve TRT payı ile ilgili tartışmalar bitmek bilmiyor. Vatandaşa yüklenen bedellerin şirketlerden alınmasını engellemek için hükümet yasa hazırlığına girdi. şirketler ise kayıp kaçak oranlarını artırarak vatandaştan daha fazla para tahsil etmek amacıyla fatura yazım sürelerini değiştirdi. Mevzuatta 1 ay denmesine rağmen 15 gün veya 60 günde bir fatura kesmeye başladı. Fatura süreleri üzerinden vatandaşa gizli zam şoku uygulandı. Akdeniz ve İstanbul avrupa yakası elektriğini dağıtan Cengiz limak Kolin (ClK) ortaklığının vatandaşın faturasında yaptığı kaçak oyununa karşı EPDK'nın harekete geçtiği belirtildi. Vatandaşın hakkını koruma için mevzuatta bulunan düzenleme çerçevesinde şirkete ceza verilmesi bekleniyor.
VATANDAŞ YİNE MAĞDUR
Kaçak elektriğin yükünü çeken düzenli fatura abonelerinin kaçak bedelini öğrenme girişimleri de sonuçsuz kaldı. Öğrenilecek bedelle kaymakamlıklardaki Tüketici Hakem Heyetleri'ne müracaat etmek isteyenler ilk aşamayı bir türlü geçemiyor. Vatandaşlar, özelleştirilen dağıtım şirketlerinden TEDAŞ'a, TEDAŞ'tan dağıtım şirketlerine yönlendiriliyor. Bir aydan fazladır dağıtım şirketleri önünde kuyruklar oluşturan vatandaşlar kaçak bedelini öğrenemiyor. Öğrenenler ise Tüketici Hakem Heyetleri'ndeki yoğunluk sebebiyle 1-2 yıl sonrasına dosyanın görüşüleceği cevabıyla karşılaşıyor.
Vatandaşa uygulanan zulme hükümetin kulaklarını tıkadığını söyleyen Tüketiciler Birliği Federasyonu Genel Başkanı Bülent Deniz, "Firmalar son 1 yıla ait kayıtları verebileceklerini söylüyor. İhaleden önceki bedellerin TEDAŞ'tan alınmasını istiyorlar. TEDAŞ ise vatandaşı kapıdan geri çeviriyor" dedi. Deniz, "Vatandaşlar BİMER üzerinden ödemiş oldukları kayıp kaçak bedelini sorabilirler. dağıtım firmalarından da son 1 yıla ait bedeli öğrensinler. tahmini bir rakam belirleyerek üstüne bir miktar ekleyerek Tüketici Hakem Heyetleri'ne başvuru yapsınlar. Dağıtım firmaları vatandaşın istediği paraya itiraz edeceği için gerçek rakama getirmek zorunda" diye konuştu.
AİHM'E GİDECEĞİZ
Başkan Deniz, "Bu hafta Enerji Bakanı Taner Yıldız ile görüşeceğiz. Şirket ve kamu milyarlarca lira kaçak bedelini ödemekte zorlanırsa vatandaşın faturalarına bu bedellerin mahsup edilmesini önereceğiz. Böylece her ay aboneler düşük fatura ödeyecek" dedi. İktidarın seçime giderken kayıp kaçak konusunda vatandaş aleyhine düzenleme yapmaması gerektiğini ifade eden Deniz, Türkiye'de sonuç alınamaması halinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne giderek dava açacaklarını kaydetti.
TEDAŞ TOPU ÖZEL SEKTÖRE ATTI
VatandaşlarIn ödediği kaçak bedelini öğrenmek için Bilgi Edinme Yasası çerçevesinde müracaat ettiği TEDAŞ ise kapıları kapattı.
Başvuru yapmak isteyen vatandaşların bilgisayarlarına "Sayın vatandaşlarımız, ülkemizdeki elektrik dağıtım hizmetleri Genel Müdürlüğümüzden ayrı tüzel kişiliği bulunan ve özelleştirilen elektrik dağıtım şirketleri marifetiyle yerine getirilmekte olup, elektrik dağıtım hizmetine ilişkin kayıp kaçak bedelleri ile ilgili olarak Genel Müdürlüğümüzün herhangi bir tasarruf yetkisi bulunmamaktadır" uyarısı düşüyor.
27.02.2015, haberler.com http://www.haberler.com/kacak-elektrikte-muhattap-yok-6907203-haberi/

Su Zammı Mahkemelik Oluyor

İSKİ'nin 1 Ocak 2015'Ten Itibaren Tüketimi Kademelendirip Suya Yaptığı Yüzde 30 Ve Yüzde 92'Lik Zamma Tüketiciden Tepki Yağıyor.

İstanbul Su ve Kanalizasyon İşleri İdaresi'nin (İSKİ) yeni tarifesine göre 10-20 metreküp aralığındaki aylık tüketimde suyun metreküp fiyatı yüzde 30,75 artışla 4,13 liradan 5,40 liraya yükseltildi. Bu KDV hariç fiyat. 21 metreküpün üzerinde ise yüzde 91,2 artışla suyun metreküpü 4,13 liradan 7,90 liraya çıktı. 0-10 metreküp arasında ise yüzde 10,4 düşüşle fiyat 4,13 liradan 3,70 liraya çekildi.

HABER OLUNCA İSKİ AÇIKLAMA YAPTI
Tüketicinin faturasını etkileyecek tarife değişikliğini İSKİ, ancak konunun dün medyada gündeme gelmesinden sonra kamuoyuyla paylaştı. Tüketici dernekleri dün yaptıkları açıklamalarla, İstanbul'da ailelerin büyük çoğunluğunun suyu 10 metreküpün üzerinde kullanarak zamlı tarife kapsamına girdiğini, bu fahiş fiyat artışının geri alınmaması halinde iptal davası açacaklarını kaydetti. Dernek başkanları İSKİ'nin maliyet ve enflasyonu katlayan zammını iptal için idari yargıya götüreceklerini ifade etti. Vatandaş da zamma tepkisini sosyal medyada paylaştı.

TÜKETİCİ DERNEKLERİ MAHKEMEYE GİDECEK
Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu: Bu açıkça zam ama İSKİ küçük bir açıkgözlük yapmış, 10 metreküp altında tüketim yapanlara yüzde 10 gibi bir indirim uyguluyor. Ama 10-20 metreküp aralığında ve 20 metreküp üzerinde büyük zam var. 4 kişilik hanelerde 10 metreküpün altında tüketimle sağlıklı bir yaşam sürdürülemez, insan sağlığı riske girer. Su insanın en temel ihtiyacı, bunun üzerinden tasarruf yapılamaz. İSKİ bir kamu kuruluşu ve insanların su ihtiyacını karşılıyor. Bize göre bu zammın amacı kazanç artışı sağlamak. İSKİ 10 metreküpün altında ve üzerinde su tüketen abonelerinin, genel aboneye oranını açıklamalı. Bu oranları derneğimiz İSKİ'den yazılı olarak talep etti. İSKİ'den zammı geri almasını, niye bu kadar zam yaptığını açıklamasını bekliyoruz. Tüketicilere de suyu zamlı tarifiye göre dikkatli harcamalarını tavsiye ediyor, aksi halde bütçelerinde büyük delik açılacağını hatırlatıyoruz.

Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Levent Küçük: Tüketiciler bu zammın geri alınmasını istiyor. Derneğimizin Facebook sayfalarında zamma karşı büyük tepki var. Tüketiciler 'Bu zam nereden çıktı, böyle bir tarife değişikliğine neden gerek duyuldu?' diye soruyor ve zammı istemiyorlar. İSKİ'nin faaliyet raporlarını inceledim, kâr ediyor ve bu da raporlarına 'olumlu faaliyet sonucu', yani kâr eden kuruluş olarak yansıyor. İSKİ'nin 'zamma niye gerek duyduğunu' açıklaması gerekiyor. Tüketiciler olarak İSKİ'den zammın gerekçesi ve tarifeler konusunda açıklık, açıklama bekliyoruz. 

Tüketiciler Birliği Federasyonu Genel Başkanı Bülent Deniz: Kamu kuruluşu olarak halkın temel ihtiyacı olan suyu karşılayan İSKİ, enflasyon ve maliyet artışının üzerinde zam yapamaz. Halkın en çok kullandığı 10-20 metreküp aralığındaki tüketim miktarına yüzde 50 olarak yansıyacak bu zammı yargıya götüreceğiz. Bu fiyat artışı yargıdan döner. Daha önce de tüketiciler köprü ve otoyol zammını yargıya taşıdı ve bu artışı (2002 yılında) mahkeme iptal etti. Yine aynısı olur, emsal kararı hazır, bu fahiş zam da yargıdan döner. Konuyu inceliyoruz, İSKİ'den verileri sorduk, 15 günlük yasal sürede gelen cevaplara göre dava açacağız. Kamu kuruluşu enflasyonun üzerinde zam yapmışsa mahkemeye bunun gerekçesini ispat etmek zorunda. Ki su bir insanlık hakkı. Uluslararası hukuk ve sağlık kuralları insanın asgari ihtiyacı olan suyu devletin ücretsiz karşılamasını öngörüyor.

Tüketici Güvenliği Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Jale Yanılmaz: İSKİ 2011 yılı başından 2014 yılı sonuna kadar bütün tüketim değerleri için metreküp başına 4,13 lira KDV hariç fiyat uyguluyor. Bu yılın başında ise konutlar için 2007-2010 yıllarında uyguladığı 3 kademeli fiyat tarifesine dönüyor. 0-10 metreküp arası için yüzde 10 indirim gözükse de İstanbul'da 4 kişilik bir aile ayda ortalama 16-18 metreküp su tüketiyor, ki bu aralıktaki tüketimin fiyatı yüzde 30,75 artışla 5,40 lira. Bu durum İSKİ'nin sessiz sedasız yaptığı tarife değişikliğiyle büyük bir kesim için büyük bir zam yaptığı anlamına geliyor. Bimer'den de yazılı olarak abonelerin su kullanım ortalamalarını ve oranlarını istedik. Zammın geri alınması için konunun takipçisiyiz.

İSKİ: İNDİRİM YAPTIK
İSKİ ise dün yaptığı açıklamada, 'zam değil indirim yaptığını' savundu. İSKİ'den şu açıklamayı yapıldı: 'İSKİ 1998 yılından 2010 yılına kadar aralıksız, 2010-2015 yılları arasında da kesintili olarak 'kademeli tarife uygulamasını' kullanmıştır. Halihazırda bu uygulama devam etmektedir. 5,6 milyon civarındaki abonelerimizin su tüketim profili incelendiğinde yüzde 82,16'sı konutlarda, yüzde 10,8'i işyerlerinin tüm kullanımlarından oluşmaktadır. Genel tüketim içindeki yüzde 82,16'lık konut kullanımının içindeki konutların kademeye göre oranları: Konut 1: (0–10 metreküpe kadar) yüzde 83,68, 
Konut 2: (10–20 metreküp kullanımlar) yüzde 13,44,
Konut 3 (20 metreküpten fazla kullanımlar) yüzde 2,88'dir.
Bir aylık faturada 10 m3'e kadar birinci kademe tarifesi tahakkuk ederken, 10-20 m3 arası kullanımlar ikinci kademeden, 20 m3 üzeri 3'üncü kademeden hesaplanarak fatura oluşturulmaktadır.
ÖRNEK 1: Abonemiz fatura dönemi itibarı ile 12 metreküp su tüketmişse; fatura tutarı, ilk 10 metreküp için 3,70 TL, kalan 2 metreküp için 5,40 TL üzerinden hesaplanarak belirlenecektir.
ÖRNEK 2: Abonemiz fatura dönemi itibarı ile 24 metreküp su tüketmişse; fatura tutarı, ilk 10 metreküp için 3,70 TL, sonraki 10 metreküp için 5,40 TL, kalan 4 metreküp için 7,90 TL üzerinden hesaplanarak belirlenecektir.' 
23.01.2015 parabulten.com http://www.parabulten.com/haber/10905-su-zammi-mahkemelik-oluyor.html

İSKİ Vatandaşı Doğru Bilgilendirmiyor

İstanbul’daki 5,6 milyon su abonesinin ödeyeceği faturayı etkileyecek tarife değişikliğini İSKİ, değişiklikten 22 gün sonra konunun medyaya yansıması üzerine tüketiciyle paylaştı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi kuruluşu İSKİ suyun 4,13 TL/metreküp olan ücretini yılbaşından itibaren sessiz sedasız kademeli tarifeye geçirdi. Buna göre konutlar için kademeli tarifede 0-10 metreküp arası 4,13 liradan 3,70 liraya çekilirken, 10-20 metreküp arası fiyat yüzde 30,75 artışla 5,40 liraya, 21 ve üzeri su bedeli ise yüzde 91,2 artışla 7,90 liraya yükseltildi. İSKİ’nin tarife değişikliği ve bir kademedeki indirimine karşın iki kademede yaptığı zam önceki gün medyaya yansıdı. Fiyat artışı tüketicilerin tepkisiyle karşılaşırken, İSKİ kurumsal internet sitesine tarife değişikliği ve kademeli fiyat artışını doğrulayan yazılı bir açıklama koydu.

İSKİ’nin sitesine koyduğu açıklama tüketici derneklerini tatmin etmek bir yana ‘yanıltıcı’ bulundu. Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Levent Küçük, “İSKİ’nin açıklaması vatandaşı doğru bilgilendirmiyor.” dedi. Sadece ilk kademedeki yüzde 10’luk indirimden söz edip yüzde 30 ve yüzde 91’lik zamlı kademeler yokmuş gibi açıklama yapmanın doğru olmadığını belirten Küçük şunları söyledi: “İSKİ eski tarifede suya her ay enflasyon oranında zam yapıyordu. 1 Ocak 2014 tarihinde 3,75 lira olan bir metreküplük su bedeli her ay enflasyon oranındaki artışlarla 2014 Aralık ayında 4,13 liraya yükseldi. Enflasyonu fiyata yansıtmak İSKİ’nin yönetmeliğinde var. İSKİ yeni fiyatlara da aylık enflasyon oranında her ay zam yapacak mı? 3,70 TL, 5,40 TL ve 7,90 TL’lik fiyatlar sabit kalacak mı? İSKİ’den bunu açıklamasını bekliyoruz. Eğer aylık enflasyon fiyata yansıtılacaksa yüzde 10’luk indirim de yıl içinde geri alınacak demektir.” Kendilerine ulaşan tüketicilerin İSKİ’den fiyat artışını geri çekmesini istediklerini ifade eden Küçük, “İnsanlar çok hassas. Örneğin İstanbullu bir kadın ‘evdeki çok sevdiğim çiçeklerimi sulayamayacak mıyım?’ diye bize yazmış. Tüketicilerin beklentisi zammın geri alınması.” diye konuştu.

Tüketici Güvenliği Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Jale Yanılmaz da, İSKİ’nin indirim açıklamasının yanıltıcı olduğunu ifade etti. Yanılmaz, “İSKİ’nin açıklamasındaki 24 metreküplük su tüketim örneğini hesapladığımızda eski tarifiyle 99 lira olan ücret, yeni tarifeyle 122 liraya yükseliyor. ‘İndirim yaptık’ açıklaması yanıltıcı. Ayrıca ben 40 daireli bir apartmanda yöneticilik de yaptım. 10 metreküp altı kullanan daire sayısı 2-3’tü.” dedi.

Tüketiciler Birliği Federasyonu Genel Başkanı Bülent Deniz de önümüzdeki salı günü suya enflasyon ve maliyet artışının üzerinde gelen zamların iptali istemiyle yargıya başvuracaklarını açıkladı.

İbrahim Balta, 24.01.2015 Zaman http://www.zaman.com.tr/ekonomi_iski-vatandasi-dogru-bilgilendirmiyor_2273181.html