29 Mart 2020 Pazar

“Tüketicinin Kalkanı Yok”

Corona virüs ile savaşta bankaların uygulamalarını değerlendiren Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz; “bankalar da bizimle aynı gemide olduklarını unutmamalıdırlar” dedi. 

Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz konuyla ilgili şu açıklamayı yapmıştır:

Yaşanan pandemi nedeniyle Tüketici Birliği Federasyonu tarafından “ödemeleri öteleme” açıklaması yapan bankaların uygulamaları üzerinde yapılan çalışmada şu tespitlere ulaşılmıştır:

1-Bazı bankalar tarafından hangi nitelikte olursa olsun, kredi kartı veya kredi ödemelerinin ötelenmesinde, faiz uygulanacağı, yeni ödeme tablosunun oluşturulacağı yanıtı verilmektedir.

2-Diğer bir kısım bankalar tarafından ödeme öteleme konusunda hazırlıkların sürdürüldüğü ve şu an için yapılacak bir işlem olmadığı belirtilmektedir.

3-Pandemi nedeniyle fiziki bankacılık uygulamasında kısıtlamaya gidilmesi, mesai saatlerinin ve şubeye girişlerin azaltılması uygulamasına karşın, bazı bankalarca ödemeyi öteleme işlemi için tüketicilerin şubeye gelmeleri istenmektedir.

Bilindiği gibi pandemi ile savaşta, alınması zorunlu önlemler nedeniyle işyerleri tatil edilmekte, işten çıkarma haberleri gelmekte, kimi temel ihtiyaç kalemlerinin fiyatlarında da beklenmedik yükselişler yaşanmaktadır. Bu durum bireylerin ekonomik devamlılığını tehdit eder duruma gelmiştir. Dünyanın yaşadığı olağanüstü durum nedeniyle birçok ülke yönetimi, toplumun ekonomik devamlılığını sağlamak için fonlarını harekete geçirerek, tüketicinin ayakta kalmasını sağlamaya çalışmaktadır.

Ülkemizde milyonlarca tüketicinin bankalara; kredi kartı, taşıt, konut ve bireysel kredi ödemesi bulunmaktadır. Hane halkı borçluluğu da, diğer ülkelere göre daha yüksektir.

Cumhurbaşkanı tarafından açıklanan ekonomik istikrar kalkanı paketi ve ekonomi yönetiminin bankalara ilişkin beklenti ve tavsiyelerine karşın borç ötelemesi yapacağını duyuran bankaların, öteleme işlemine faiz uygulamasının tüketici açısından hiçbir yararı bulunmamaktadır.

Bankacılık sektörü yüksek orandaki kârlılıklarına karşın, toplumsal dayanışmanın en gerekli olduğu zamanda, kârlarının bir kısmından vazgeçmeyerek, faiz almak suretiyle ödemeleri kaydırmakla yetinmektedir. Aynı gemide olmak bu değildir.

“Ödeme öteleme” uygulaması yapacağını açıklayan ve faiz yürüten bankalar ile henüz ödeme ötelemesi yapmayı tercih etmemiş bankalara sesleniyoruz;
“İçinde bulunduğumuz olağanüstü koşullar nedeniyle toplumsal dayanışma içinde olmanız gereken yeri alın, hangi nitelikte olursa olsun tüm kredi ve kredi kartı ödemelerini faizsiz öteleyin. Yapılması gereken budur, siz de biliyorsunuz ki; tüketici iflas ederse, para satacak kimse bulamazsınız.”

Mehmet Bülent Deniz
Genel Başkan

25.03.2020, Tüketici Birliği Federasyonu

Hiç yorum yok: