22 Ocak 2012 Pazar

Pompada "İnce" Ayar

Dolar ve petroldeki yükseliş akaryakıta ‘zam’ olarak anında yansıyor. Fiyatlar düştüğünde ise, indirim için stokların bitmesi bekleniyor. Dolar 1.90 iken mazot ve benzin 10’ar kuruş zamlandı. Dolar 1.80’e indi, ancak Türkiye 11 gündür zamlı akaryakıt kullanıyor.

Akaryakıtta 2005 yılında başlayan Serbest Fiyatlandırma Sistemi, satıcılara önemli bir avantaj sağlarken, tüketicilere ise hiç de küçümsenemeyecek bir ‘bedel’ ödetiyor. Uluslararası Piyasalarda dolar ve petrol fiyatlarındaki yükselişe paralel olarak akaryakıt fiyatları anında yükseltilirken, dış piyasalardaki düşüş, aradan günler geçmesine rağmen pompa fiyatlarına yansıtılmıyor. Anında yapılan zamla, ellerindeki stokları yüksek fiyattan satan akaryakıt dağıtım şirketleri ‘ekstra’ gelir elde ederken, eldeki stoklar tükeninceye kadar geciktirilen indirimin faturasını ise vatandaş ödüyor.

ZAM KOŞAR ADIM YAPILIYOR
Tüketiciler Birliği Başkanı Avukat Bülent Deniz, akaryakıt sektörünün tüketicilerin en fazla mağdur edildiği alanların başında geldiğini belirterek, ‘sözde’ serbest fiyat ayarlamasında zammın ‘koşar adım’ indirimlerin ise, ‘emekleme usulü’ yapıldığını söyledi. Akaryakıt dağıtım şirketlerinin kendi menfaatleri uğruna tüketiciyi mağdur ettiklerini belirten Bülent Deniz, fiyat belirleme görevinin akaryakıt sektörünün aktörlerine bırakılmasının yanlış olduğuna dikkat çekti. Deniz, uygulamanın akaryakıt şirketlerine haksız kazanç sağladığını ifade ederek, bunun düzeltilmesini istedi.

Yılda 15 defa zam, 10 defa indirim
Akaryakıt fiyatlarında geçen yıl tam 25 defa ‘ayarlama’ yapıldı. Bunlardan 15’inde fiyatlar zamlandı, 10’unda indirim yapıldı. 2012 yılında ise şimdiye kadar sadece bir defa fiyat ayarlaması yapıldı. 10 Ocak’ta ABD Doları 1.90 TL’yi gördüğünde mazot ve benzinin litre fiyatı 10’ar kuruş zamlandı. Bu ayarlamanın üzerinden 11 gün geçti. ABD Doları 1.80 TL’ye kadar geriledi. Ancak fiyatlar yükselirken anında pompaya ‘zam’ olarak yansıyan hassasiyet, fiyatlar düşerken bir türlü ‘indirime” dönüşmedi. Ve 11 gün boyunca Türk halkına yine zamlı fiyatlardan akaryakıt satıldı.

HAKSIZ KAZANÇ ELDE EDİLİYOR
Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Avukat Bülent Deniz, uygulamanın akaryakıt şirketlerine haksız kazanç sağladığını kaydetti.

Ercan Seki
Türkiye, 22.01.2012
http://www.turkiyegazetesi.com.tr/haberdetay.aspx?haberid=521717