17 Mayıs 2014 Cumartesi

#işçilistesiaçıklansın (2)

16 Mayıs 2014 tarihinde bloguma girdiğim #işçilistesiaçıklansın başlıklı yazı ile Soma'da meydana gelen maden faciasındaki kayıpların sayısı ile ilgili kamuoyunun zihninde oluşan soru işaretlerinin kaldırılması gerektiğini belirtmiş ve bu konuda bilgi edinme yasasından yararlanarak, BİMER'e başvuru yapılmasını önermiştim.
 
Yazımın yayınından sonraki süreçte, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız tarafından faciada 301 kişinin yaşamını yitirdiği ve 295 kişinin de sağ olarak kurtarıldığı açıklaması yapıldı.
 
Soma'daki madeni işleten şirket yetkilileri tarafından yapılan basın toplantısınıda da, kaza anında, madende 787 kişinin bulunduğu açıklanmıştı. Şirket yetkililerinin verdiği sayı ile Bakan Yıldız'ın kurtarılan ve yaşamını yitirenlere ilişkin verdiği sayılar birbirini desteklemektedir. Bu durumda kaza anında madende bulunan kişi sayısına ilişkin kamuoyunda haklı olarak oluşan soru işaretleri giderilmiş olmaktadır.
 
Maden faciasında yaşamını yitirenlerin sayısı hakkında başkaca savda bulunan sav sahiplerinin kanıt ortaya koymaları gerektiği değerlendirmesini, site ziyaretçilerimin dikkatine sunuyorum.