25 Nisan 2012 Çarşamba

Elektrik faturasındaki 'aktif, endüktif, kapasitif' tahsilatı kafa karıştırıyor

Elektrik faturalarında kayıp-kaçak ve sayaç okuma bedeli tartışılırken, faturalarda yer verilen bilgilerin anlaşılır olmaması da abonelerin tepkisine yol açıyor.

Bazı elektrik dağıtım şirketlerinin abonelere gönderdiği faturalarda "psh., oku., bed., say., per., hiz., sat." gibi kısaltmalar bulunuyor. Hizmet bedelleri ise "endüktif, aktif, kapasitif, puant" şeklindeki teknik terimler karşılığında tahsil ediliyor. Tüketicileri yakından ilgilendiren "kesilen elektriğin ne zaman açılacağı" gibi bilgilendirmeler ise faturalarda yer almıyor.
Yaklaşık 30 milyon aboneye gönderilen elektrik faturalarında harcanan elektriğin bedeline ilave olarak, vergi, kayıp-kaçak bedeli, TRT payı, enerji fonu, belediye vergisi gibi ek ücretler yer alınıyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), abonelerin elektrik faturalarında ne ödediğini görebilmeleri için dağıtım şirketlerine ayrıntılı fatura kesme zorunluluğu getirdi. Elektrik dağıtım şirketleri, abonelere gönderdiği faturalarda tahsil ettikleri ücretlerin karşılığını yazıyor. Ancak, faturalara yansıtılan birçok hizmetin kısaltılarak yazılması, faturaları anlaşılmaz hale getiriyor. Bazı elektrik dağıtım şirketlerinin faturaların arkasında yer verilen bilgilendirmeleri çok küçük puntolarla yazması da aboneleri mağdur ediyor. Dağıtım şirketlerinin abonelere gönderdiği faturalarda birçok hizmeti "psh. say. oku. bed.", "per. sat. hiz. bed." gibi kısaltma şeklinde yazması veya "endüktif, aktif, kapasitif, puant" gibi teknik terimleri kullanması faturaları anlaşılmaz kılıyor. Tüketici Hakları Uzmanı Avukat Bülent Deniz'e göre elektrik faturalarında yer verilen bilgiler tüketici haklarına uygun ve anlaşılır olmalı. Bu konuda tüketiciler mağdur edilmemeli. Bir dağıtım şirketi yetkilisine göre faturalarda yer alan bu tür terimler yerine daha anlaşılır kelime koymak için Türk Dil Kurumu gibi kurumların çözüm üretmesi gerektiği görüşünde.

İsmail Altunsoy/Zaman 25.04.2012