29 Mart 2020 Pazar

Verilemeyecekleri tartışmak yerine, verilebilecekleri konuşmalıyız!

Tüketici TV. (Analiz Haber) - Evet Tüketiciler, verilemeyecekleri tartışmak yerine, verilebilecekleri konuşmalıyız…

MADDİ – MANEVİ ÖNLEMLER
Malum Koronavirüs (COVID19) bütün dünyayı vurdu. Son olarak da Türkiye’yi vurdu. Kamu-özel kurumlar, virüsün yayılması için yoğun mücadele ediyor. Vatandaşlarda, kendilerine göre çözümler – önlemler alıyor ve uyguluyor. Tabi burada en önemli sonucu, Devlet Yönetiminin aldığı ve uyguladığı yöntemler alır. Bunlarda maddi – manevi önlemler olarak sıralayabilir. Bütün dünyada da devletler bunu yapar – yapıyor.

ABD ŞU KADAR VERİYOR
Son dönemin modası ya da en çok konuşulanı; ABD vatandaşlarına milyonlarca – hatta trilyon dolarlarca maddi – ekonomik paket açıklıyor (Avrupa Birliği ülkeleri de benzer paketler açıklıyor). Tabi rakam gerçekten çok büyük. Her akşam TV’lerde özellikle işleniyor. Tabi, bunu duyan vatandaşında Koronavirüs belası üzerine birde morali bozuluyor, bizde niye yok diye. Ama, bu rakamlar TV’lerde açıklanırken Türkiye, nüfusu ile ABD nüfüsü, Türkiye ile – ABD’nin ekonomik yapısı – gücü pek anlatılmıyor. Buda, ister istemez, moralleri daha da bozuyor. Sonuçta insanlar, verilemeyecekleri duyarak daha da moralleri bozuluyor.

OYSA: VERİLEBİLECEKLER VAR – ONLARI KONUŞMALIYIZ

Evet, Türkiye olarak verilebilecekleri konuşmalıyız. Bu konuda Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) tüketiciler adına çok önemli çözüm önerileri sunuyor. Bunlardan bazıları da kabul görmeye başladı, kredi borçlarının ertelenmesi gibi. Yine TBF’nin sunduğu, elektrik – doğal gaz faturalarının 3 ay ertelenmesi var. Henüz çözüm olmadı (Bunun için Kanunda çıkarıldı). Yani, Türkiye’de milyonlarca insan ya işsiz kaldı, ya işine ara verdi ya da ücretsiz izin vb nedenlerle mağdur – zor durumda. TBF ve diğer sivil toplum kuruluşlarının (Tüketici, esnaf, sanayici vb) çözüm önerileri masaya konarak bu zor dönemde uygulanabilir çözümler ortaya konabilir ve bunları konuşmalıyız.

BUNLAR YAPILABİLİR
Tekrarda fayda var; milyonlarca insanın kredi kartı borçları var (Ve tabi kredi bireysel – ticari). Bunlar 3 ay ertelenebilir (Bankalar açıklama yaptı ama, ek maliyetli olacak gibi). Ama, Tüketiciye ilave faiz vb hiçbir ek maliyet getirilmeden. Elektrik, doğal gaz faturaları 3 ay ertelenebilir (Enerji Bakanlığı bütçesinden karşılanacak, kanun). Ve bütçe imkanları dahilinde, vatandaşlara diğer ülkelerde yapıldığı gibi belli miktar nakit yardımlar yapılır. Ve vatandaşların maddi yükleri üzerinden alınmış olur. Hastalıkların iyileşmesinde ruh sağlığının önemini tıpçılar anlatıyor.

Sonuç olarak ve lütfen; verilemeyecekleri tartışmak yerine verilebilecekleri konuşarak çözüm ortaya koymalıyız. Ve de, vakit geç olmadan.

27.03.2020, Tüketici TV.

Hiç yorum yok: