6 Mart 2016 Pazar

İğneden ipliğe zam geldi

Yeni yılla birlikte başlayan zam yağmuru artarak devam ediyor. Elektrikten ulaşıma, sudan ekmeğe kadar gelen zamlara fakirin sofrasından eksik olmayan bulgur da eklendi.

Bulgur fiyatı bir ayda yüzde 30 zamlandı. İğne ve ipliğe bile yüzde 60 zam geldi.
Elektrik, su, ulaşım, ekmek derken şimdi de bulgura zam geldi. Vatandaşın temel gıda maddeleri arasında bulunan bulgur son bir ayda yüzde 30 zamlandı. Özgür Düşünce Gazetesi'nin haberine göre; Bulgurun kilogram fiyatı bir ay önce 2 buçuk lirayken son zamlarla 4 liraya yükseldi.

Tüketici Birliği Federasyonu Başkanı Mehmet Bülent Deniz mutfaktaki enflasyonun yüzde 20'lerin üzerinde seyrettiğini belirtti. Fakirin sofrasından önce ekmeğin şimdi de bulgurun alındığını söyledi. Vatandaşın yetersiz beslenmenin eşiğinde olduğuna dikkat çekti.

İĞNEDEN İPLİĞE ZAM
Her kalemden ürüne gelen zamlar 'İğneden ipliğe zam' söylemini haklı çıkardı. Bir yılda iğne ve iplik fiyatlarına da yüzde 35 ila 60 oranında zam yapıldı. Geçen sene 1 buçuk liradan satılan iplik bu sene 2 liraya çıktı. İğnenin fiyatı ise 2 buçuk lirayken 4 liraya yükseldi.

07.02.2016, Samanyolu Haber http://www.samanyoluhaber.com/zam-yagmuru-artarak-devam-ediyor-haberi/1229335/

Ekmeğe Yüzde 33 Zam

İstanbul'dan sonra Ankara'da da ekmeğe zam geldi. Buğday üretiminin rekor kırdığı bir dönemde vatandaş, 75 kuruşluk ekmeği artık 1 liradan yiyecek.

İstanbul’un ardından Ankara’da da ekmeğe zam yapıldı. 250 gram ekmeğin fiyatı 75 kuruştan 1 TL’ye yükseldi. Zamdan Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin ürettiği halk ekmek de etkilendi. 60 kuruş olan 300 gram halk ekmeğe de yüzde 25 zam geldi. Halk ekmek artık 75 kuruştan satılıyor. Tüketici dernekleri, ekmeğe yapılan zamla birlikte diğer ürünlere zam yapılmasına kapı aralandığının altını çizdi.

BUĞDAYDA REKOR KIRILDI
Türkiye geçen yıl ekmeğin hammaddesi olan buğdayda cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı. Buğday üretim istatistiklerinin tutulduğu 1938 yılından bu yana en yüksek üretimin gerçekleştiği 2015 yılında 22.5 milyon tonluk buğday üretimi gerçekleştirildi. Buğdaydaki üretim rekoruna rağmen, iki büyük ilde ekmeğe zam yapılmasına tüketici dernekleri tepki gösterdi.

BAKAN ‘ZAM YOK’ DEMİŞTİ
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, geçen ay ekmeğe zam olmayacağını belirterek, “Böyle bir şey söz konusu değil” demişti. Türkiye Fırıncılar Federasyonu da yeni yılda ekmeğe zam yapılmayacağını duyurmuştu. Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, artan maliyetlere rağmen 2016 sonuna kadar ekmeğe zam yapmayacaklarını ifade etmişti 

ZAM GERi ALINMALI
TÜRKİYE Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, Türkiye’nin buğday üretiminde kendi kendine yettiğini ifade ederek, ekmeğe zam yapılmasının doğru olmadığını dile getirdi. Yetkin, zammın geri alınması gerektiğini söyledi.

ZAMLARIN ARKASI GELECEK 
Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, halkın temel tüketim maddesi olan ekmeğe yapılan zamla diğer ürünlere zam yapılmasının kapısının aralandığını söyledi. Deniz, “Zamların geleceği belliydi. Son iki, iki buçuk yıldır yürütülen ekonomi politikalarındaki yetersizlik ve sorumsuzluk nedeniyle bugünleri yaşamaya başladık. Bu zamlar artarak devam edecektir. Çünkü hükümetin ekonomiye ilişkin vaatleri maalesef ayakları yere basmayan vaatlerdirdedi. ,

Hasan Önal, 16.01.2016 Özgür Düşünce http://www.ozgurdusunce.com/haber/ekmege-yuzde-33-zam-10212/