19 Kasım 2016 Cumartesi

201 milyon tane 1 kuruş nerede?

İstanbul, 04.11.2016

‘Para üstü verilmesi’nde yaşanan sıkıntıları değerlendiren Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz; “dolaşımda bulunan madeni paraların azlığı nedeniyle tüketici zarar görüyor” dedi.

Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yapmıştır:

Marketlerde satılan ürünlerin etiketlerindeki fiyatlar, tüketicide ‘ucuzmuş’ algısı oluşturmak için 1-4 kuruşluk farklarla yazılmaktadır. Örneğin, 10,00 TL. fiyatı olan ürünün etiketi 9,94 TL.-9.99 TL. arasındaki bir fiyatı içerebilmektedir.

Bu şekilde küsuratlı yazılan etiketleri içeren ürünleri satın alan tüketici; kasada ödeme yaparken, para üstü olan 1-4 kuruşu alamamakta, sonuçta 10,00 TL. ödemek zorunda kalmakta, para üstü için direten tüketiciye de, madeni para olmadığı gerekçesiyle sakız, kibrit gibi ürünler teklif edilmektedir.

Binlerce müşterinin alışveriş yaptığı marketlerde, ‘bozuk para yok’ gerekçesiyle verilmeyen bu paralar, toplamda hatırı sayılır bir rakama ulaşmakta, kayıtdışı olan bu gelir marketin kasasına kalmakta, vergilendirilmeyen bu para nedeniyle tüketicinin yanında, kamu da zarar görmektedir.

2016 Ekim itibariyle halen piyasada;
-1.487.008.750 adet 10 kuruş,
-1.426.441.750 adet 5 kuruş
-201.459.950 adet 1 kuruş dolaşımdadır. 

Para üstü konusunda tüketicilerin yakınması söz konusudur. Dolayısıyla dolaşımda bulunan bozuk para adedinin yetersizliği kabul edilmeli, en küçük para birimi 1 kuruş olan Türk parasının tedavül yeteneğini azaltan bu durumun giderilmesi gerekmektedir.

Öte yandan fiyat etiketlerini para üstü veremeyecek olan şekilde düzenleyen işyerleri de, tüketiciyi aldatan bu uygulamaya son vermeli, etikete koydukları fiyatın arkasında durarak, ‘bozuk para yok’ mazeretinin ardına sığınmamalıdırlar.

Tüketiciler kasada para üstü alma konusunda duyarlı olmalı, para üstünün eksiksiz veremeyen işyerlerinden aldıkları ürünü, sepetteki tüm ürünleri kasada bırakarak tepkilerini göstermelidirler.

Mehmet Bülent Deniz
Genel Başkan