2 Haziran 2016 Perşembe

Yeni elektrik zammına hazır olun

Vatandaş elektrik faturalarından kesilen haksız bedelleri geri almaya çalışırken, hükümet bunları yasal hale getirmek için harekete geçti. Yasa tasarısı Meclis’ten geçerse elektrik faturaları daha da kabaracak.

36 milyon elektrik abonesini ilgilendiren tartışmalı yasa TBMM Genel Kurulu'na geliyor. Düzenleme ile teknik ve teknik olmayan kayıp' tanımı ile kayıp kaçak elektrik kavramı gizlenecek. Kayıp kaçak bedelinin tüm abonelerin elektrik faturalarına dağıtılarak ödenmeye devam edilmesine yasal zemin oluşturulacak.

GENEL KURULUN GÜNDEMİNDE
TBMM Sanayi Ticaret, Enerji, Tabi Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu kabul edilen yasanın bu hafta genel kurul gündemine getirilmesi bekleniyor. Teklif yasalaşırsa Yargıtay'ın verdiği kayıp kaçak bedelinin hukuksuzluğuna ilişkin yargı kararı hiçe sayılacak. Kayıp kaçak bedeli yasa zoruyla alınacak. Teknik ve teknik olmayan kayıp, sistem işletim maliyeti, dağıtım şebekesi, kesme bağlama hizmet maliyeti, sayaç okuma maliyeti, reaktif enerji maliyeti, dağıtım sistemi, yatırım harcamaları, perakende satış tarifeleri, son kaynak tedarik tarifesi gibi tanımlarla kayıp kaçak ve iletişim gibi bedeller alınmaya devam edilecek. Komisyon görüşmeleri sırasında muhalefetin sert eleştirilerine maruz kalan yasa teklifinin genel kurul görüşmelerinin de tartışmalı geçmesi bekleniyor. Komisyon aşamasında muhalefetin özellikle kayıp kaçak bedelinin bütün abonelerden alınmamasına ilişkin önergeleri AKP oylarıyla reddedilmişti. AKP'nin tavrı vatandaş yerine dağıtım şirketlerini korumaya yönelik şeklinde eleştirilere neden olmuştu.

ABONEYE ÖDETİLECEK
CHP, komisyon raporuna yazdığı muhalefet şerhinde, “Teklif ile AKP dağıtım şirketlerinin tüm kayıp kaçak bedelleri gibi, yatırım harcamalarını da faturalarımıza yansıtmayı öngörmüştür. Yasanın yürürlük tarihinden sonraki yatırım harcamaları abonelere dağıtım tarifesi kapsamında ödetilecektir” denildi.

ZAM YOLDA
Mecliste görüşülen yeni yasayla birlikte firmaların daha önce mahkeme kararıyla vatandaşa ödediği paraların da faturalara zam olarak yansıyacağını söyleyen Bülent Deniz şöyle devam etti: “2011'den bu yana kim kayıp kaçak ile ilgili dava açmış ve kazanmışsa firmaların ödemiş olduğu tüm kayıp kaçak bedel tutarları önümüzdeki dönem elektrik birim fiyatlarına yansıtılacak. Adamların geçmişte kayıp kaçak bedelini mahkeme zoruyla biz ödedikleri para zam olarak yansıyacak. Diğer önemli husus, şuanda süren bütün davalar bu yasa yürürlüğe girdiği gün otomatik olarak düşmüş olacak. Geçmişe doğru ödenmiş paraları 80 milyon vatandaştan geri alıyorsunuz.” 

DÜRÜST VATANDAŞ CEZALANDIRILACAK
Tüketiciler Birliği Federasyonu Genel Başkanı Av. Mehmet Bülent Deniz 7 Haziran seçimlerinden sonra kadük halde kalan tasarının yasalaşmasıyla kayıp ve kaçak bedellerinin tüm elektrik abonelerinden yeniden tahsil edileceğini söyledi. Yeni düzenlemenin yargıtay kararlarını hiçe sayarak hırsızın bedelini dürüst vatandaşa zam olarak döneceğini söyleyen Deniz, şöyle devam etti: 

HIRSIZIN PARASINI ÖDÜYORUZ
2011 yılında kayıp kaçak ile ilgili ilk davaları açmaya başladık. 2014'e kadar gelinen süreçte Yargıtay Hukuk Genel Kurulu çok önemli bir karar verdi ve kayıp kaçağın tahsil edilmesinin hukuk devleti ilkeleriyle bağdaşmayacağına karar verdi. Yargıtay'ın kararı bir daire kararı değil. Zor üretilen bir karar ve mahkemeleri de bağlar. Bu karardan sonra hükümet harekete geçti. Bir taslak hazırladılar. Elektrik birim fiyatı belirlenirken kayıpları maliyet unsuru olarak görerek fiyatlandırıyor. Herhangi bir tüketici bir dava açmaya kalktığı zaman yasal bir karşılığı olmadığı için davayı kazanma ihtimali bulunmuyor. Hırsızın çaldığı elektriği dürüst vatandaştan almak doğru değil diyen Yargıtay kararına rağmen hırsızın parasının dürüst vatandaş ödemeye devam edecek”

Çetin Çiftçi-Cihan Acar, 31.05.2016 Özgür Düşünce http://www.ozgurdusunce.com/haber/yeni-elektrik-zammina-hazir-21963/