20 Kasım 2016 Pazar

Rekabet Kurulu, Bilgisayar Oyunları Kartel Davasında Teknosa'ya 18 Milyon TL, Vestel'e 8 Milyon TL Ceza Verdi

Rekabet Kurumu şubat 2015'de şikayetler üzerine 5 teknomarket ve teknoloji dağıtıcısı firmaya bilgisayar oyunu fiyatlarını ortak belirledikleri ve ortak hareket ettikleri iddiasıyla soruşturma açmış, ağustos 2015'de soruşturmayı 7 firmayı da dahil edecek şekilde genişletmişti [1]. Ekim 2016 sonunda ise bu soruşturmanın tamamlandığı açıklanmıştı [2]. 2 firmanın KAP'a yaptığı açıklama ile bu konuda cezaların da verildiği anlaşılıyor.

Konuyla ilgili olarak Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Avukat Mehmet Bülent Deniz, turk-internet.com'a şu açıklamayı yaptı : 

"Rekabet kurumu bankaların kartelleşmesi ile ilgili önemli bir karardan sonra yine tarihe geçecek bir karar vermiş bulunuyor. Bu karar çok sayıda teknoloji dağıtıcısı ve teknomarketin olduğu bir sektörde, bugüne kadar neden rekabetin sağlanmadığı ve fiyatların düşmediği konusunda çok önemli bir cevap ve saptama niteliğindedir. Bu nedenle Rekabet Kurumunu kutluyoruz."

Rekabet Kurumu ekim sonunda açıkladığı kararında, bilgisayar oyun dağıtımında Bimeks, tüketici elektroniğinde Vatan Bilgisayar hakkında yeterli delile ulaşadığını ama diğer şirketlere cirolarının yüzde 10'una varan oranlarda ceza talebinde bulunulduğunu açıklamıştı. Bimeks ve Vatan Bilgisayar dışındaki firmalar şunlardı;

Aral Oyun Konsol ve Aksesuar Tic. A.Ş., 
Doğan Müzik Kitap Mağazacılık Pazarlama A.Ş., 
Teknosa İç ve Dış. Tic. A.Ş. 
LG Elektronics Tic. A.Ş.,
MS İstanbul İç ve Dış Tic. Ltd. Şti. (Media Markt),
Teknosa İç ve Dış. Tic. A.Ş.,
Türk Philips Ticaret A.Ş.,
Vestel Ticaret A.Ş. 

Bunlardan 2 firma olan Vestel ve Teknosa, borsaya açık oldukları için Rekabet Kurumu'ndan aldıkları cezaları KAP'a açıkladılar. Diğer firmalar olan Aral, Doğan Mağazacılık, LG Elektronics, MediaMarkt, Türk Phillips de muhtemelen ceza aldılar ama Rekabet Kurumu cezaları henüz yayınlanmadığından sadece bu 2 firmanın aldığı cezaları biliyoruz.

Rekabet Kurulu tarafından İdare Mahkemeleri yolu açık olmak üzere, toplamda 18 milyon TL tutarında idari para cezası verilen Teknosa'dan konuya ilişkin açıklama şu şekilde;

"13.03.2015 tarihli özel durum açıklamamız ile, Rekabet Kurulu tarafından Şirketimizin de aralarında bulunduğu Bilgisayar ve Konsol Oyunları ile Tüketici Elektroniği Pazarı'nda faaliyet gösteren çeşitli teşebbüsler hakkında, 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun uyarınca soruşturma açıldığı duyurulmuştu. Söz konusu soruşturmaya ilişkin olarak Rekabet Kurulu tarafından Şirketimize, İdare Mahkemeleri yolu açık olmak üzere, toplamda 18.025.556,40 TL tutarında idari para cezası verildiğine ilişkin karar, Rekabet Kurulu tarafından açıklanmıştır. Söz konusu para cezası ile ilgili olarak bütün yasal haklarımız kullanılacak olup, konu ile ilgili gelişmeler özel durumların kamuya açıklanmasına ilişkin düzenlemelere uygun olarak yatırımcılarımız ile paylaşılacaktır.

Rekabet Kurulu'nun, % 100 bağlı ortağı Vestel Ticaret'e 8 milyon TL ceza vermesi nedeniyle Vestel Elektronik'ten KAP'a yapılan açıklamada ise şu ifadelere yer verildi:

"Şirketimizin %100 bağlı ortaklığı Vestel Ticaret AŞ'nin de faaliyet gösterdiği tüketici elektroniği pazarına yönelik olarak, Rekabet Kurumu tarafından 4054 sayılı Rekabetin Korunması Kanunu kapsamında başlatılan ve 05.08.2015 tarihli özel durum açıklamamızla kamuya duyurduğumuz soruşturmada Rekabet Kurulu kararını açıklamıştır. Söz konusu karara göre; Rekabet Kurulu, yargı yolu açık olmak üzere, Vestel Ticaret AŞ'ne 8.024.370,30 TL tutarında idari para cezası verilmesine karar vermiştir. Şirketimiz idari para cezası kararının iptali için yasal süresi içerisinde yargı yoluna başvuracak olup, konuyla ilgili gelişmeler kamuyla paylaşılacaktır.

Tüketici Elektroniği Ürünleri Pazarında, 4054 Sayılı Kanun'un 4. Maddesinin ihlal edilip edilmediğinin tespitine yönelik olarak; sektörde ticari faaliyette bulunan bir kısım şirketlerle birlikte, Vestel Elektronik San. ve Tic. AŞ'nin %100 bağlı ortaklığı konumunda olan Vestel Ticaret AŞ hakkında da soruşturma açıldığı, Rekabet Kurumu tarafından bildirilmiştir. Bilindiği üzere soruşturma açılmış olması, Şirketimize doğrudan bir ceza verileceği anlamına gelmemektedir. Gerekli işlemler mevzuat çerçevesinde yürütülmektedir. Olası gelişmelerle ilgili olarak kamuoyu ayrıca bilgilendirilecektir."

Konu ilginç, teknomarketler pazarı kapsıyor ve özellikle tüketici elektroniği konusunda çok sayıda ürün satıyorlar, büyük karlar ediyorlar ama bugüne kadar soruşturulmuyorlardı. Çoğunluğu ithal olan bu malların bazen dünya fiyatlarından daha yüksek fiyatlarla satılabiliyor. Bunların daha fazla araştırılmasını bekliyoruz.