29 Ağustos 2018 Çarşamba

İthal edilen büyükbaş hayvanlar şarbonlu çıktı

Ankara'da özel bir işletmeye Et ve Süt Kurumu tarafından ithal edilen 3.959 adet büyükbaş hayvanda şarbon tespit edildi.

Et ve Süt Kurumu dün resmi sitesinden yaptığı açıklama ile, Ankara'daki özel bir şirket için ithal edilen 3.959 adet büyükbaş kesimlik hayvanın, yapılan muayene ve numune incelemesi sonucu şarbon hastalıklı olduğunun tespit edildiğini duyurdu.

Kurumun açıklamasına göre, Ankara Gölbaşı İlçesi Ahiboz Mahallesinde bulunan özel sektöre ait bir işletmeye Et ve Süt Kurumu tarafından ithal edilen 3.959 adet büyükbaş kesimlik hayvan getirildi. Kesimi yapılan hayvanların veteriner hekimler tarafından yapılan muayenesi sonucu numune alınarak Etlik Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü’ne gönderildi ve sonuç Anthrax (Şarbon) yönünden pozitif çıktı. Numune incelemesi için kesilen hayvanlar, Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü veteriner hekimleri gözetiminde imha edilirken, ilgili işletme, giriş ve çıkışlar yasaklanarak karantinaya alındı.

Et ve Süt Kurumu yaptığı açıklamada, geriye kalan hayvanların aşılama işlemlerinin yapıldığını, söz konusu etlerin piyasaya sürülmediğini, hastalığın çiftlik dışındaki başka hayvanlara bulaşmaması için gereken tüm tedbirlerin alındığını, endişe edecek bir durumun bulunmadığını ifade etti.

TBF Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz konunun peşine düştü
Et ve Süt Kurumunun açıklaması sonrası Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz konunun peşine düştü. Asıl sorunun kaynağında denetimin yapılmamış olması olduğunu söyleyen Deniz, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER)'e konuya ilişkin sorular sordu. 

Deniz'in CİMER' e yönelttiği sorular şu şekilde:
- Alınan 3.959 büyükbaş hayvan hangi ülkeden ithal edilmiştir?
- İthalat bedeli tutarı nedir?
- İthalatın kararlaştırılan koşulları gereğince, ithalat konusu hayvanların gerekli denetimlerinin hangi ülkede yapılması kararlaştırılmıştır?
- Şarbon hastalığı taşıdığı tespit edilen hayvanların sayısı nedir?
- Şarbon hastalığı taşımadığı tespit edilen hayvan sayısı nedir?
- Şarbon hastalığı taşıdığı tespit edilen ve Et ve Süt Kurumu'nun 27. 08. 2018 tarihli kamuoyu açıklamasında belirtildiği üzere etleri imha edilen hayvanlarla ilgili olarak ithalat bedeli iadesi, muayene sonrası imha masrafları, tazminat ve benzeri paranın ithalat bedelinden mahsubu veya ödenmişse iadesi söz konusu mudur?

28.08.2018, Tüketici  Postası
https://www.tuketicipostasi.com/ithal-edilen-buyukbas-hayvanlar-sarbonlu-cikti/2418/