7 Nisan 2015 Salı

elektrik kesintisinin gerçek nedenini öğrenmek istiyoruz

İstanbul, 07.04.2015

31 Mart 2015 tarihindeki elektrik kesintisine ilişkin yapılan açıklamaları değerlendiren Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz; “aradan bir hafta geçmiş olmasına karşın kesintinin nedeninin kamuoyuna açıklan(a)mamış olması, sorumlu bir yaklaşım değildir” dedi.

Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz konuyla ilgili şu açıklamayı yapmıştır:

31 Mart 2015 tarihinde yaşanan ve bir-iki yerleşim yeri dışında ülkenin tamamını etkileyen ve saatler süren elektrik kesintisinin üzerinden bir hafta geçmiş bulunmaktadır.

Dünyada örneği çok az yaşanan, ülkemizde ise 1999 Depremi dahil hiçbir dönem bu denli yaygın şekilde gerçekleşmemiş bulunan kesintinin nedenleri konusunda kamuoyu halen aydınlatılmamıştır.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız tarafından yapılan açıklamalarda; enerjinin nasıl kesildiğinin bilindiği, ancak buna yol açan nedenlerin henüz tespit edilemediği belirtilmektedir.

Elektronik, bilişim ve iletişim olanaklarının en üst düzeyde olduğu bir çağda, milyonlarca nüfusu etkileyen, sıra dışı bir olayın nedenlerinin, aradan bir haftalık süre geçmiş olmasına karşın halen kamuoyuna açıklanmamış olması, sorumsuzluk örneğidir.

Bakan Yıldız’ın, elde edilecek tüm bilgilerin şeffaf bir şekilde kamuoyu ile paylaşılacağına ilişkin beyanları da inandırıcı ve tatmin etmekten uzaktır. Bu denli büyük ölçekte, yaygın ve Bakan Yıldız’ın ifadesi ile “86.400 de 1” olasılıkla olması mümkün bir arıza söz konusu değilse, bu kesinti için manipülasyon ve saldırı olasılıkları gündeme gelmektedir. Nitekim bir hafta içinde bulunup kamuoyuna açıklanmayan kesinti nedeninin dışarıdan müdahale veya saldırı olduğu konusunda kamuoyunda yaygın kanaat bulunmaktadır.

Henüz nedenlerin tespit edilemediği söylenirken, “tespit edilemeyen nedenlerden dolayı” TEİAŞ Genel Müdürünün istifası da bu kanaati güçlendirmekte, bu konuda birkaç bürokratın istifasıyla olayın üzerinin kapatılacağı anlaşılmaktadır.

Demokrasi şeffaflık düzenidir.
Şeffaf olmayı zorunlu kılan temel ilkelerden biri de, hesap verilebilir olmaktır.
Yaşanan bu olay ile siyasi iktidarın şeffaflık ve hesap verilebilirlik isteği bir kez daha su yüzüne çıkmış bulunmaktadır.

Tüketici Birliği Federasyonu;
1-31 Mart 210 tarihinde yaşanan enerji kesintisinin gerçek nedenlerinin en kısa sürede, doğru bir şekilde,
2-Yaşanan kesintinin yinelenmemesi için hangi önlemlerin alındığının,
3-Yinelenmesi durumunda etkili müdahale planının olup olmadığının

Kamuoyuna en kısa sürede açıklanmasını istemektedir.
  
Mehmet Bülent Deniz
Genel Başkan


1 Ayda 6 Yıllık Elektrik Kesildi

Türkiye Mart ayında, 6 yılda yaşanabilecek kadar elektrik kesintisi yaşadı. Tüketici Birliği Federasyonu'nun açıkladığı Elektrik Kesintisi Endeksi'ne göre Türkiye Mart ayında tam 50 bin saat karanlıkta kaldı.

2015 Mart ayında Türkiye'nin 50 bin 16 saat yani 6 yıllık elektriği kesildi. Yani Mart ayında ancak 6 yılda yaşanacak kadar kesinti yaşandı.

Elektrik Kesinti Endeksi, Tüketici Birliği Fedarasyonu tarafından açıklandı. Rapor bir aylık dönem için planlı kesintilere göre hazırlandı. 

"Türkiye'de Mart ayında 50 bin 16 saat elektrik kesilmiş durumda yani kaba taslak 5 yıl 7 aya yani 6 yıla denk gelen bir rakam biz bu kadar kesintiyi hayretle karşıladık ama Türkiye de elektrik sunumuyla ilgili bir sorun olduğu ortaya çıkmış oldu"

Tüketici Birliği Federasyonu Başkanı Mehmet Bülent Deniz, kesintilerin özelleştirmeden kaynaklandığına vurgu yaptı.

Kayıp kaçağın en fazla olduğu Kars, Diyarbakır ve Bingöl'de elektrik kesintisi yaşanmadı. Sanayileşmiş bir şehir olan Konya'daki kesintiler ise 5 bin 62 saati buldu.

"Biz bu endeksi hazırlarken zannettik ki kayıp kaçağın çok fazla olduğu illerde alt yapının daha az olduğu illerde yani doğu illerinde kesinti çok fazladır diye düşündük tam aksi sonuçlar elde ettik"

2015/Mart döneminde kesinti süresi en fazla olan ilk üç dağıtım firması:
1-MEDAŞ 9.742,5 saat
2-YEDAŞ 6.651,0 saat
3-UEDAŞ 4.858,0 saat 

2015/Mart döneminde kesinti süresi en az olan ilk üç dağıtım firması:
1-TREDAŞ 80,5 saat
2-VEDAŞ 81,5 saat
3-AKEDAŞ 269,0 saat

Rapora göre en çok kesinti batı illerinde gerçekleşti. 

2015/Mart döneminde kesinti süresi en fazla olan ilk üç il:
1-KONYA 5.629,0 saat
2-İZMİR 3.818,0 saat
3-İSTANBUL/AVRUPA 3.290,0 saat

Haber Eda Çon, Kamera Şengül Derin
http://www.ulusalkanal.com.tr/gundem/1-ayda-6-yillik-elektrik-kesildi-h55590.html 

06.04.2015 Ulusal Kanal Ana Haber Bülteni